1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Kraj prvog dela predsezonskih testova – Ferrari, Mercedes i Red Bull favoriti?
Kraj prvog dela predsezonskih testova – Ferrari, Mercedes i Red Bull favoriti?
0

Kraj prvog dela predsezonskih testova – Ferrari, Mercedes i Red Bull favoriti?

238
0
Podelite sa prijateljima:

Danas je bio poslednji dan prvog dela predsezonskog testiranja u Barseloni. Kako se i očekivalo, bilo je dosta uzbuđenja na stazi, Renault je završio kao najbrži, dok je Leklerk u Ferrariju odvezao najviše krugova.

Kao i svaki dan do sada, testiranje je počelo u 9.00h. Takođe kao i svih dana do sada, prva crvena zastava viđena je svega nekoliko minuta nakon starta. Ovog puta, krivac je bio Lando Noris u McLarenu, koji je posle greške završio zaglavljen u šljunku pored staze.

Nakon nastavka testa, svi timovi su polako počeli da izlaze na stazu. Ekipa Williamsa je imala najviše da nadoknadi s obzirom da nisu vozili prošla tri dana. Prvo značajnije vreme postavio je Leklerk na drugoj smeši guma (meke gume po starom) 1:18,832. Njegovo vreme je kratko stajalo na vrhu da bi ga oborio Hamilton s krugom 1:18,800 na istoj komponenti. Leklerk je uzvratio udarac s krugom 1:18,475, ali se Hamilton vratio na vrh postavivši 1:18,337, ali na smeši 4 (supermeke gume po starom). Na istim gumama Hamilton zatim postavlja vreme 1:17,977. Taj rezultat  ubrzo je oborio Rikijardo u Renaultu s krugom 1:17,913, na istoj komponenti guma ka Mercedes.

Za vreme prepodnevnog dela programa oglasio se i Helmut Marko, koji smatra da je trenutno Ferrari tim koji treba pobediti, ali i da je Red Bull ispred Mercedesa sudeći po svemu što je do sada viđeno. S njim se donekle složio i Valteri Botas, koji smatra da bez obzira s kojom količinom goriva Ferrari nasutpa ili koja podešavanja koristi, i dalje je vrlo jak, a izgleda i ispred Mercedesa. Za to vreme bivši vozač Red Bulla, Danijel Rikijardo, poboljšava svoje vreme na 1:17,785, na smeši 5 (najmekšim gumama na raspolaganju). U poređenju s Ferrarijem, Leklerk je na smeši 3 postavio vreme 1:18,065. Najbrže vreme prepodneva postavlja vozač Toro Rossa Aleks Albon s vremenom 1:17,637. Ubrzo za tim stiglo je vreme za pauzu za ručak.

Nakon pauze došlo je do promene vozača u nekim timovima. Hulkenberg menja Rikijarda, Botas preuzima Mercedes od Hamiltona, Magnusen zamenjuje Grožana, a Rasel seda u bolid Williamsa. Kao i prošla tri dana, Ferrari je prvi tim koji prvi probija granicu od 100 krugova u danu. Ubrzo su isto uradili Đovinaci i Gasli.

Hulkenberg je bio krivac za još jednu promenu na vrhu kada je postavio vreme 1:17,393. Na njegovu žalot, slava je kratko trajala, jer već par minuta nakon tog kruga ga izdaje Renault, tako da je morao da parkira automobil na stazi, a samim tim izazvao je novu crvenu zastavu.

Test se nastavio i svi su izašli na stazu i nastavili sa svojim progamom. Pre kraja dana viđena je još jedna crvena zastava svega nekoliko minuta pre isteka vremena. Krivicu za prekid snosio je Đovinaci, koji je do tog trenutka bio vodeći po broju krugova sa 152. Test je nastavljen ali sa samo 4 minuta pre kraja, tako da više nije dolazilo više do promena. Na kraju dana plasman je izgledao ovako:

Evo i koliko je koji tim uspeo da odvoza krugova tokom testiranja.

Broj krugova po timovima:

            Mercedes: 610

            Ferrari: 598

            Alfa Romeo: 507

            Torro Rosso: 482

            Red Bull: 475

            McLaren: 445

            Renault: 433

            Hass: 384

            Racing Point: 348

            Williams: 88

Na kraju prvog poluvremena šta smo saznali do sada? Pa vrlo je jasno da trenutno Ferrari drži prednost u odnosu na Mercedes i Red Bull. Poprilično su brzi, a i prešli su velik broj krugova bez ikakvih problema. Mercedes i Red Bull su vrlo blizu koja ekipa ima prednost za sada ne može se reći sa sigurnošću, ali je jasno da su opet ove tri ekipe na vrhu. Za mesto najbolji od ostalih vrlo su izjednačeni Renault, Afa Romeo biće zanimljivo videti kako će se ta borba razviti u nastavku. Iza njih su Hass, McLaren i Torro Rosso, dok su na začelju ekipe Racing Pointa i Williamsa. Ipak treba naglasiti da je ovo tek prvi deo testa, ima još da se vozi četiri dana pre trke u Melburnu, a realno je da ćemo prave odgovore dobiti tek na stazi u Australiji.

Dušan Topić

(238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments