1. Home
  2. Vesti
  3. Peterbilt 389 – kamion koji najbolje drži vrednost u Americi
Peterbilt 389 – kamion koji najbolje drži vrednost u Americi
11

Peterbilt 389 – kamion koji najbolje drži vrednost u Americi

7.69K
11
Podelite sa prijateljima:

Peterbilt je jedna od najvećih kompanija za proizvodnju kamiona u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Još od svog osnivanja 1937. godine, ovaj proizvođač predstavlja teška komercijalna vozila sa odličnom kombinacijom snage, kvaliteta, performansi i dizajna, a sada je osvojio još jednu prestižnu nagradu.

Naime, po izboru uglednog Price Digestsa, Peterbilt 389 je proglašen za kamion s najboljom preprodajnom vrednošću posle pet godina upotrebe. Dok je za novi model potrebno izdvojiti 187.601 američki dolar, 389 zadrži 39,85% spomenute vrednosti onog momenta kada promeni vlasnika pet godina kasnije.

Ovaj kamion je na taj način nadmašio direktnu konkurenciju kao što su Kenworth W900L, International Prostar, Western Star 4900 i Volvo VNL. Istraživanje je takođe pokazalo da prvi vlasnici uglavnom zadrže svoje kamione četiri godine i onda ih prodaju sa oko 640.000 kilometara na satu.

Peterbilt 389 je debitovao 2007. godine kao zamena za legendarni model 379, koji se proizvodio 20 godina. Iako po mnogim karakteristikama liči na prethodnika, 389 je značajno moderniji po pitanju mehanike i bezbednosti. On se može naručiti sa raznim dizel agregatima marki Cummins, Caterpillar i Detroit, kao i menjačima od 13 do 18 brzina.

U ostalim kategorijama istraživanja koje se bavi pitanjima očuvanja vrednosti korišćenih primeraka, u klasi manjih kipera je pobedio International 7000-Series, većih kipera Kenworth T800, kamiona srednje veličine Hino 155 i Ford F-650 (zavisno od toga da li firma sama proizvodi kompletan model ili samo šasiju), manjih kamiona sa samom šasijom Peterbilt 325, pikap kamioneta GMC Sierra, a u kategoriji vanova Mercedes/Freightliner Sprinter.

AutoRepublika

(7692)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Renault Terminator, pa kako je ovo moguce? 😉

Renault Terminator

Moguce samo u Americi i Canadi…190.000$ za oldtajmere i krseve…samo u USA i CAN.

Yankee

Moguce tamo gde se najvise kamiona i prodaje. 🙂

Renault Terminator

Neka ih tamo…daleko im lijepa kuca.

moron

Koja je „Najveća dozvoljena masa skupa vozila“ kod ovog „čuda“, zavisno od izbora motora? Da li je ovaj kamion i po tome „superioran“?

Yankee

80.000 lbs ili 36 tona.

Mad Max

Pa cemu onda ovaj zadnji tandem osovina, kad od njega nema koristi?? U Evropi je 40 t, i svi kamiioni „trukovi“ imaju nazad po jednu solo osovinu. I čemu onda ovako dugački kamioni i prikolice?

moron

Ne znam zašto, ali, mislio sam da je više. Vizuelno, ovaj kamion mi deluje da je „za više“.
A, koji je raspon snaga dostupnih motora za ovo, zavisno od proizvodjača? Mada, malo mi neobično da možeš da biraš motore različitih isporučilaca.

Yankee

Mogu oni daleko vise, ali je 80k lbs zakonska granica.
Snaga se krece tu od oko 400-650 hp. Nisam siguran da li je jos tako, slabije pratim kamionsku industriju od kada se cale penzionisao

Renault Terminator

Sa tim klasicnim truckom sa dve osovine pozadi da ga tako nazovem mi smo vukli do 65t u brutu,B-train prikolica.A sa tri osovine pozadi vuce se do i 85t u brutu.

xtrimi

U USA je manje opterećenje zbog mostova. Slabo podnose njihovi mostovi opterećenja a i maju i dosta pontonaca (pontonskih mostova na auto-putevima ) pa odatle mala dozvoljena bruto težia i više osovina.