1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi kupuju samovozeće tramvaje
Rusi kupuju samovozeće tramvaje
0

Rusi kupuju samovozeće tramvaje

199
0
Podelite sa prijateljima:

Moskva planira da 2021. godine plasira u masovnu upotrebu samovozeće tramvaje. 

Projekat na kojem zajednički rade C Transport Systems i Cognitive Technologies uveliko je u toku. Samovozeći tramvaji ipak neće biti prvi put upotrebljeni u Moskvi, jer se već koriste u Potsdamu u Nemačkoj. Autonomna tehnologija vožnje šinskih vozila daleko je manje komplikovana od one koja se koristi kod automobila, stoga bi bilo i logično da upravo železnički tip prevoza prvi postane automatizovan.

C Transport Systems i Cognitive Technologies navodno već imaju gotov proizvod što se tiče samovozećih tramvaja, ali će zvanični testovi otpočeti u naredna dva meseca. Prvi ispiti za ovakav tip tramvaja biće odrađeni u zatvorenim uslovima, odnosno na privatnoj pruzi. Testovi će simulirati realnu upotrebu u urbanoj sredini, a za vreme testiranja u kabini će se nalaziti čovek kako bi mogao preuzeti komandu u slučaju otkazivanja autonomnog sistema.

Sledeća faza ispitivanja odigraće se na ulicama Moskve. Kako kažu nadležni ovakvi samovozeći tramvaji imaće mogućnost da samostalno ubrzavaju i koče, a opremljeni su sistemima za detekciju drugih vozila, tramvaja, pešaka i prepreka na šinama. Pored toga, poseduju sisteme za „čitanje“ saobraćajnih znakova.

Ovakvi tramvaji sa autopilotom biće opremljeni sa 10 do 20 kamera, kao i sa više od 10 drugih senzora, radara i slično… Isprva ova napredna tehnologija koristiće se isključivo kao dopunski sistem bezbednosti.

Nakon te faze moskovske vlasti dozvoliće samostalno upravljanje tramvajima od strane kompjutera ali uz prisustvo čoveka u kabini. Naime, iako je sistem potpuno sposoban da samostalno upravlja vozilom, gradske vlasti Moskve veruju da stanovnici tog grada nisu još uvek spremni da koriste takav vid prevoza. Oni ističu da postoji strah kod sugrađana, te da bi prisustvo čoveka u kabini koji bi preuzeo komande u slučaju nekog problema bilo daleko prihvatljivije rešenje za putnike, pre svega na psihološkom nivou.

AutoRepublika 

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments