1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Građani Čandlera namerno nanose štetu samovozećim automobilima
Građani Čandlera namerno nanose štetu samovozećim automobilima

Građani Čandlera namerno nanose štetu samovozećim automobilima

478
3
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući izuzetno povoljnoj klimi, američka savezna država Arizona je izabrana kao lokacija Googlove divizije Waymo za testiranje samovozećih automobila. Gigant je na kraju odabrao grad Čandler, a iako je dobio sve potrebne dozvole gradskih vlasti, to ne znači da su i građani zadovoljni. Štaviše, veliki broj njih se trudi da svojim akcijama namerno istera Google iz svog grada.

Sudeći prema priči koju je objavio čuveni američki New York Times, u poslednje dve godine je zabeleženo preko 25 pokušaja da se Waymovi automobili Chrysler Pacifica i Jaguar I-Pace oštete. To se najčešće radi tako što građani bacaju kamenje na njih, ali su i zabeleženi pokušaji da se izguraju sa puta i da se gume izbuše.

Čak su i (su)vozači, koji se nalaze u autonomnim vozilima kako bi pratili dešavanja i hvatali beleške. podneli prijave zbog fizičkih i psihičkih napada, a jedan građanin se poslužio vatrenim oružjem zbog čega je uhapšen.

Erik Opolka tvrdi da je samovozeći automobil zamalo udario njegovog sina i oštro se protivi njihovom testiranju u ovom gradu sa populacijom od 253.000 stanovnika. Waymo je ranije izjavio da želi testiranje u realnim saobraćajnim uslovima, ali Opolka kaže da takvi pokušaju mogu da imaju fatalne ishode.

Policija u Čandleru je dobila nekoliko prijava da je Opolka pokušao da izgura samovozeće automobile sa puta zbog čega je na kratko bio i uhapšen.

Sa druge strane, Waymo je odbio da podnese prijave, ali kaže da su ometanja česta i da osobe u njihovim automobilima prečesto moraju da voze sami umesto da kontrolišu autnomnu vožnju. Kompanija nema nameru da prestane sa testiranjem, ali će u budućnosti tražiti slabije naseljene delove grada dok se ne stekne potrebno iskustvo.

AutoRepublika

(478)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ko bi rekao da ovakvo „divljaštvo“ može da se desi u AmeriKi 🙂

Zoca

Ali se i sankcionise.I psiho – tretman all inclusive.

Yankee

God bless rednecks 🙂