1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota radi na novom tipu baterija
Toyota radi na novom tipu baterija
3

Toyota radi na novom tipu baterija

252
3
Podelite sa prijateljima:

Prvi električni model kompanije stiže 2019. godine.

Priča već ispričana bezbroj puta, ali tu smo gde smo. Po najnovijem izveštaju japanskog Chunichi Shimbuna, Toyota radi na novom tipu baterija koji će omogućiti značajno proširivanje vozne autonomije i redukovati vreme punjenja. Citirajući japansko izdanje, Automotive News kaže da će dotične baterije biti korišćene u čisto električnim automobilima, koji će biti bazirani na novoj platformi, a stići će početkom sledeće dekade, najverovatnije 2022. Baterije će biti u čvrstom stanju što znači da će koristiti čvrste elektrolite, ne tečne, prvenstveno iz bezbednosnih razloga.

Najvećem broju današnjih litijum-jonskih baterija je potrebno najmanje 20 do 30 minuta da bi se napunile do određenog nivoa i ponudile autonomiju od 400 kilometara. Toyota želi da redukuje vreme punjenja na nivo potreban da se napuni rezervoar automobila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem.

Po japanskim novinama, električni automobil sa novim tipom baterija će biti lansiran najpre u Japanu 2022. Za sada, Toyota je odbila da komentariše izveštaj.

„Prilično je dug put od laboratorijskog stola do proizvodnje“, rekao je automobilski analitičar iz CLSA, Kristofer Rihter. „Do 2022. ima još dosta vremena i u međuvremenu može da dođe do velikih promena.“

Japanski proizvođač automobila planira startovanje masovne proizvodnje električnih vozila u Kini do 2019. Prvi model bi bio baziran na C-HR krosover, koji će biti restruktuiran da bi usvojio elektromotor i paket baterija smešten ispod poda.

Dugi niz godina, Toyota je smatrala da su „plug-in“ hibridi i vodonične gorivne ćelije budućnost, ali je prošle godine kompanija odlučila da napravi zaokret i fokusira se na električne automobile.

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Kada se naprave baterije velikog kapaciteta i koje su u stanju da se brzo napune, hibridi ce biti kao pejdzeri u doba mobilne telefonije 🙂

Srdjan

Ali dotad ce dosta vremena da prodje. Tako da će se prodavati i dosta phev vozila. Kapiram da će u narednih 10 godina sve više i vise biti prodatih plug in hibrida.

Rade

Zamislite sve automobile na svetu na struju. Milijardu automobila prikljuceno na punjac. Ko ce proizvesti te kilovate i kako? Sta ce raditi proizvodjaci turbina , injektora EGR ventila , pumpi za vodu, interkulera i ostalih hladnjaka? Stotine hiljada radnika ce ostati bez posla. Valjda neko pametan ima plan?