1. Home
  2. Zelene strane
  3. Švedska zabranjuje prodaju konvencionalnih automobila od 2030.
Švedska zabranjuje prodaju konvencionalnih automobila od 2030.
0

Švedska zabranjuje prodaju konvencionalnih automobila od 2030.

807
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon sličnih vesti iz Norveške i Danske, u ime zaštite prirode, ni Švedska više neće dozvoliti prodaju vozila sa SUS motorima, počev od 2030. godine. Pritisak raste, u smislu donošenja analogne odluke i na nemačku vladu.

Odluku koju je donela švedska vlada, saopštio je tamošnji premijer, Stefan Loven. U međuvremenu, vlasti će učinite sve što je u njihovoj moći, kako bi se što više upotpunila mreža stanica za punjenje elektromobila, kao i kompletna prateća infrastruktura.

Otklon od benzinskih i dizel motora bi prema očekivanjima trebao značajno da doprinese naporima da ova skandinavska država značajno snizi nivo emisija ugljen dioksida, što bi bilo u liniji sa ciljevima zacrtanim kroz Pariski klimatski sporazum, kako je naveo sam premijer.

Ekološka organizacija Greenpeace je pozdravila odluku švedske vlade, koja je postala deseta država sa određenim datumom “smrti” za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, kako je naveo ekspert za pitanja saobraćaja ove organizacije Marion Timan.

Na taj način, pritisak na automobilsku industriju značajno raste, u godinama u kojima vodeći proizvođači najveći deo svojih profita generišu prodajom konvencionalnih automobila. Već se milijarde evra investiraju u razvoj vozila koja koriste alternativna pogonska goriva, a na tržište već polako pristižu i performantni elektromobili.

Da podsetimo da je Norveška rok za prestanak prodaje vozila koja koriste SUS motor, postavila na 2025. godinu. Neka ofanzivnija zabrana nije planirana, s obzirom da će ranije kupljeni konvencionalni primerci, moći da budu korišćeni, ali je zato, sa druge strane, politika podsticaja elektromobilnosti, veoma snažna. Početkom 2018. godine, čak 31,2% svih novoprodatih vozila u Norveškoj, bili su elektromobili, a ako su u statistiku uključe PHEV verzije, onda procenat raste na 49,1.

Danska je iznela sličan plan poput Norveške, sa istom godinom zabrane prodaje, u opticaju. Do 2050. godine, ideja je da se Danci potpuno oslobode fosilnih goriva. Island je takođe, 2030. godinu proglasio kritičnom u smislu napuštanja benzina i dizela, dok su se Britanija i Francuska opredelile za 2040. godinu.

Sa druge strane, nemačka vlada je odbila da već sada opredeli datum istiskivanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem, čime germanska zemlja već značajno kasni za liderima po ovom pitanju. U toj državi, samo se jedan procenat među novoregistrovanim vozilima odnosio na elektromobile. Prevedeno u brojke, to je u 2017. godini podrazumevalo oko 36.000 vozila.

AutoRepublika

(807)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments