1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi/130 Shine
AR test: Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi/130 Shine
26

AR test: Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi/130 Shine

3.95K
26
Podelite sa prijateljima:

Dobra prilika

Ukoliko tražite prostran, udoban i ne preterano skup porodični SUV, te uz to niste alergični na dizel motor, nedavno osvežan Citroen C5 Aircross zaslužuje vašu pažnju.

Da se razumemo, ovo niti je naručen PR „test“, kakve možete pronaći u pojedinim domaćim medijima, niti je dole potpisani „maneken“ Citroena! Jednostavno nakon što sam proveo pune dve sedmice za upravljačem restilizovanog krosovera po imenu C5 Aircoss 1.5 BlueHDi/130, te proverio cenu na sajtu uvoznika za Srbiju, zaključih da isti zaslužuje ovakav naslov.

Dakle, iako suma od tridesetak hiljada evra, koliko je neophodno za najjeftiniju verziju s navedenim motorom, nije nimalo bezazlena, danas je teško pronaći jedan moderan SUV ovog gabarita, uz to ekonomičan i dobro opremljen!  U prilog tvrdnji navešću da je bratski Peugeot 3008 sa slićnom opremom i s istim agregatom skuplji za 7.000 evra, barem tako stoji u cenovnicima uvoznika za domaće tržište.

No, kako su cene u Srbiji relativna stvar, često promenjive i nestabilne, ostavljam vam da sami proverite istinitost napisanog, da bih se skoncentrisao na zapažanja koja stekoh tokom božićnih praznika. Naime, u Francuskoj gotovo svi proizvođači i mnoge druge firme u ovom periodu tradicionalno obustavljaju aktivnosti, što je povezano i sa dečijim raspustom.

Najveći hrišćanski praznik Božić (Noel u Francuskoj) se na zapadu uvek dostojno obeleži, bez obzira na ekonomsku krizu i inflaciju koja trenutno „rastura“ ekonomiju Starog kontinenta. Naravno da je duhovni aspekt izgubio na značaju, Božić se za veliku većinu građana odavno transformisao u praznik poklona, jela i pića, čak se i mi pravoslavni „stenđeri“ uhvatismo u to kolo!

Teško je opisati ponudu hrane koja se može pronaći u supermarketima i specijalizovanim prodavnicama, od tradicionalnih specijaliteta tipa ostrge (žive naravno), dimljeni losos, „fuagra“ (jetra od tovljenih guski i patki), „Jakovljeva kapica“ (vrsta školjki u francuskoj nazvana Saint-Jacques), farsirani puževi, oštrojeni pevac (Chapon)…, pa do egzotičnih mesa tipa nojevo, srneće, krokodilsko…

O hektolitrima šampanjca i raznoraznih vina ne vredi pričati, budžet jedne prosečne francuske porodice za ovu namenu iznosi između 700 i 1000 evra! Ne jedu dakle stanovnici razvijenih zapadnih zemalja hranu za životinje, kao što to pročitah u produhovljenim medijima naklonjenim režimu u Srbiji (sve u stilu vidite kako je nama lepo jer imamo pametnog i mudrog vođu…), iako je pad životnog standarda više nego li evidentan!

Vidljivo osveženje

Daklem, što bi rekle Lale, nakon četiri godine postojanja i oko 270.000 prodatih primeraka, Citroen C5 Aircross je po prvi put restilizovan. Uz praktično neprepoznatljiv prednji deo, izmenjen je i enterijer, ujedno obogaćen novom opremom. Ukoliko može tako da se kaže, jedan je od „najporodičnijih“  SUV-ova, njegova unutrašnjost zamišljena je i realizovana kao kod jednog minivana.

Posve razumljivo ukoliko se zna da je u neku ruku zamenio model C4 Picasso i da Citroen nema više u ponudi nijedan monoespas (monovolumen), izumemo li Berlingo „kamionče“. Ukratko pravo porodično vozilo, prostrano i udobno, s tri nezavisna podešavajuća sedišta pozadi.

Iako u proteklom periodu nije ostvario komercijalni uspeh kao Peugeot 3008/5008, neosporno je da se sviđa kupcima, upravo u želji da održi solidanu prodaju pre par meseci značajnije je osvežen. Kao što možete videti na fotografijama, C5 Aircross dobio je vidljivo drugačiji anfas, svetlosne grupe sada spajaju nesvakidašnje LED trake u formi izduženog slova X, dok je na centralnom delu postavljen veliki znak Citroena s hromiranim okvirom.

Nešto slično kao kod modela C4 i C5 X, dovoljno da mu se podari svežiji i moderniji izgled. Izmenjeni su i odbojnici, dok je zadnja svetlosna grupa blago restilizovana i tamnija. Sve u svemu, forme su i dalje aktuelne, bez da može konkurisati za „mis“ SUV, C5 Aircross dobro stari. Nekako mi je pre unutrašnjost prerano poprimila bore, za pohvalu je, i zato što je značajno revidiran i izgled kabine.

Osim što je ekran za upravljanje informativno-zabavnim sistemom sada od 10 inča, postavljen je višlje, pri samom vrhu centralne konzole. Oko njega nisu više izduvi za klima uređaj (pogledajte sliku bivšeg enterijera), sada su smešteni ispod displeja. Nažalost, komande za klimu/grejanje i dalje nisu odvojene, njima se upravlja  preko ekrana. Isti je i interfejs, satelitska navigacija je recimo dostupna od završnog nivoa Shine, odnosno kod hibrida još u startu, to jest od osnovnog završnog nivoa Feel.

Pored centralne konzole, izmenjena je i središnja (mada su to sinonimi – videćete na fotografijama na šta mislim), posebno kada se radi o verziji s automatskim menjačem. Nekadašnja ručica u obliku kobrine glave zamenjena je obicnom sklopkom nazvanom e-Toggle, kao i kod svih modela grupacije, osim kod pre par nedelja voženog DS7.

Ovaj po svemu sudeći ima tu privilegiju jer pripada nazovi nekakvom premijumu, po meni ta sada bivša ručica deluje privlačnije i njome se lakše manipuliše, ali je po svemu sudeći skuplja od sklopke.  U našem slučaju radi se o klasičnoj ručici ručnog menjača, u estetskom smislu veoma dopadljivoj, nažalost postavljenoj  par sentimetara previsoko, tako da šaka ne pada prirodno na nju.

Inače praktičan je ovaj C5 Aircross, mesta za odlaganje sitnica ima svugde po untrašnjosti, plus su velike zapremine. Treba spomenuti i instrument tablu, i ovde se radi o ekranu veličine 12,3 inča, s izmenjenom grafikom u poređenju s prethodnom. Ništa posebno uzbuđujuće, igra cifara i animacija, ni traga ni glasa od nekakve imitacije klasičnih instrumenta, kao kod više puta spomenutog modela 3008.

Uz dovoljno kvalitetne materijale na komandnoj tabli i sedišta od eko kože (takozvane „zmije skajke“), unutrašnjost deluje gostoljubivo. Podrazumeva se da su ista opremljena dopunskim slojem specijalnog sunđera, kako je to sada postao običaj kod Citroena. Retko udobna, u voženom završnom nivou Shine Plus (nedostupan u Srbiji) su s preciznim električnim komandama za podešavanje i masažom, ali se za korpulentnije vozače ne spuštaju dovoljno nisko.

Pitanje je dakle bilo kako se ovaj Citroen može distancirati od dvadesetak konkurentskih modela, kad to već nisu ni perfomanse, ni vozna dinamika, još manje off-road kapaciteti? Udobnost se podrazumeva, ostaje znači organizacija i modularnost unutrašnjeg prostora, posebno za putnike pozadi. Citroen je s modelom C5 Aircross želeo spojiti dva sveta, praktičnost minivana s popularnošću SUV-a.

Na osnovu ovog podužeg druženja, kao i prethodnih iskustava, mogu da potvrdim da je u tome uglavnom uspeo. Naime, kriterijume koje su postavili talentovani MPV, kao što su udobnost, unutrašnji prostor, veliki prtljažnik, praktični aspekt…,  pronalazimo i kod ovog primeraka nazvanog C5 Aircross.

Po ugledu na nekadašnji C4 Picasso umesto klupe pozadi su tri nezavisna sedišta, iste širine. Osim što im se podešava naslon, postavljena su na šinama (hod od 15 cm), što omogučuje varijabilnu zapreminu prtljažnika. Od minimalnih 580 litara, pa sve do 720 litara. Ne i kod ranije voženog hibrda PHEV, već samo za verzije isključivo sa SUS agregatima.

Odličan podatak za vozilo od 4,5 m dužine, posebno jer nije na štetu putnika. Tri osobe do nekih 1,8 m osećaju se komotno, bez tunela na podu čak ni putnik u sredini nije kažnjen. I modularnost zaslužuje samo reči hvale, obaranjem sedišta dobija se savršeno ravna površina od 1,9 m dužine. Više nego li dovoljno za transport svega i svačega, u našem slučaju osrednje božićne jelke (prave naravno).

Dobri „stari“ dizel

U istom danu i na istom parkingu zamenih Astru 1.5 dizel ovim primerkom modela C5 Aircross, oba vozila pokretana istom pogonskom jedinicom! E, da mi je pre koju godinu to neko rekao, sigurno bih se slatko nasmejao i odgovorio mu da lupeta gluposti. Takozvana „mondijalizacija“ na delu, sve više proizvođača danas deli zajedničke agregate, platforme, menjače…

Dakle kao i kod Astre konstatatujem da dizel blok ne može a da se ne čuje, koliko god da je savremen i da je izolacija dobra. Želim reći da u hladna zimska jutra motor zahteva par sekundi predgrevanja, da bi se potom javio ne preterano diskretnim zvukom, sve propraćeno lakim vibracijama na upravljaču!

I ovde se kao u slučaju Astre opravdano možemo zapitati ima li dizel i dalje svrhe, no odgovor je jednostavniji uzevši u obzir segment. Teži i s lošijom aerodinamikom jedan SUV ipak više voli dizel blok, što zbog superiornijeg obrtnog momenta, tako i zbog niže potrošnje! U poređenju s benzinskim koji pogoni blok 1.2 PureTech, iste snage, ovaj je viši za 70 Nm (300 Nm umesto 230), dok je potrošnja niža za 1,5 do 2 litre na stotinu kilometara, uz prihvatljivo višu cenu od 1.500 evra.

Dakle dizel ima argumenata, barem u Srbiji gde se u dogledno vreme sigurno neće nametnuti njihova zabrana cirkulisanja u urbanim sredinama. Drugo, iako ne „otkida“, ovaj blok u potpunosti zadovoljava prosečnog vozača, posebno ukoliko je u paru s automatskim menjačem EAT8. Ni šestostepeni, kao u voženom, nije za potcenjivanje, obavlja posao i nije neprijatan u svakodnevnoj upotrebi.

Osim toga jeftiniji je za 1.900 evra, ozbiljna suma novca koju nije neophodno izdvojiti ukoliko vam je budžet ograničen. Perfomanse su posve prihvatljive, osim što ubrza do „stotke“ za nešto više od 10 sekundi, sposoban je razviti maksimalnu brzinu od 190 km/h. Pri dozvoljenih 130 km/h diskretno prede, režim rada motora je nizak (2.300 o/min) a potrošnja od 6,5 lit za pohvalu. Ukupni zabeleženi prosak viši je za tek 0,1 lit, dok maksimalna može dostići 9 lit, naravno u gradskoj vožnji prilikom „ljutih“ špiceva. Najniža je na otvorenom putu/autoputu, kada se ekonomičnom vožnjom može spustiti na samo 4,5 lit.

Motor je u svakom slučaju prijatan, elastičan, sasvim lepo povlači iznad nekih 1.500 o/min, pa sve do 4.000 o/min! Preko toga nema nikave svrhe „navlačiti“ ga, jer maksimalnu snagu razvija i s par stotina obrtaja manje. U svakom slučaju ne može „naškoditi“ šasiji, sposobnoj podneti znatno jače agregate, bez obzira što je ogibljenje  podešeno na udobnost. Mekan je ovaj Citroen, prilikom dinamičnije vožnje naginje se i ljulja, osetno više od Pugeota 3008 i Opela Grandlanda, što ne znači da je vozna dinamika dovedena u pitanje.

Proizvođač je ponosan na svoje amortizere nazvane Progressive Hydraulic Cushions, koje odlikuju hidraulični zaustavljači, sposobni apsorbovati snažne udarce kada se pređe preko rupetina, odnosno ispupčenja u stilu „ležeći policajci“. Kao što verovatno znate, svi SUV-ovi grupacije Stellantis, pokretani SUS agregatima, imaju pogon samo na prednje točkove (kod hibridnih verzija i na zadnje), ništa dakle od nekakvih off-road avantura, iako C5 Aircros ima klirens od čak 23 cm.

Ako ništa drugo, barem se s lakoćom „pentra“ po visokim trotoarimam ,ujedno je dozvoljeno sići na izrovane zamljane puteve (suve naravno). Pored predstavljenog dizel bloka u ponudi je i trocilindarski benzinski 1.2 PureTech/130, svi snažniji agregati su ukinuti. To se ne odnosi na hibride, u ponudi su dva PHEV od 180 i 225 ks, no njihova cena je „bezobrazno“ visoka (slabija nije u ponudi na našem tržištu), snažnija verzija dostiže bezmalo 50.000 evra.

Konkretno, ukoliko je verovati uvozniku koji mi je 2. januara prosledio cenovik, za osnovnu verziju 1.2 PureTech/130 Feel promotivna cena iznosi 28.740 evra, dok za voženi dizel treba 30.240 evra (isti završni nivo Feel). Šta sve konkretno nudi od opreme možete pronaći na sajtu, lično nalazim da će zadovoljiti većinu vozača, čak je i automatski dvozonski klima uređaj uračunat u cenu.

Voženi Shine je osetno skuplji (33.190 evra) ali je i oprema osetno bogatija, opet vas pozivam da potražite detalje na sajtu Citroena. Za one s mnogo plićim džepom, a koji po svaku cenu žele jedan SUV, tu je naravno osvežena Dacija Duster, verzija s dizel motorom 1.5 BluedCi/115 i pogonom na prednje točkove, košta nekih dvadesetak hiljada evra.

Sve u svemu „slatko“ se navozah s ovim Citroenom tokom petnaestak dana, da bih ga u istom danu zamenio spomenutim Dusterom, ali u najsnažnijoj benzinskoj verziji 1.3 TCe od 150 ks. Tek da ne kažete kako vam predstavljam samo skupe i nepristupačne hibride i električna vozila, eto nešto i za „radničku klasu“…

Tekst i slike: Perica Rajković  

Citroen C5 1.5 Aircross BlueHDi/130 Shine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.500 x 1.969 x 1.589 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.730 mm
Zapremina prtljažnika: 580 – 1.630 dm3
Masa praznog vozila: 1.430  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Radna zapremina: 1.499 cm³
Snaga: 131 KS pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni, 6 prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,4 s
Maks. brzina: 189 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9- l/6,6100 km
Emisija CO2: 130 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 28.740 evra

Dobre strane:

Dopadljiva restilizacija, opšta udobnost, dovoljno snažan i ekonomičan agregat, cena niža od konkurentskih modela kuće

Loše strane:

Bez integralnog pogona, instrument tabla bez šarma i pravog obrtomera,  peta vrata se ne podižu dovoljno visoko, spori grejači prednjih sedišta
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina:7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse:7,5
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,5
Kočnice:7,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,25
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,694

 

(3951)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Suki

Hvala Peki. Odlican test i odlicno auto. Bas je korisno kada stavis slike novog i starog modela jedne pored drugih. Hvala.

moron

Dva vikenda zaredom nije test EV-a, PHEV-a, HEV-a, MHEV-a?
Skrivena kamera li je ?
Ili je ovo postala sekcija za gerijatriju i oldtajmer?
🙂🙂🙂

Xtrimi

Priprema te za novo vozilo posle FIAT a 😀

moron

😊

igi

Labudova pesma, nažalost.

Suki

Evo ovdje u DK prodaju samo 1.6 PHEV. Oko 50 000 eura. Sitnica🤣🤣🤣🤣🤣

moron

Kada se pojavio, ovom vozilu sam mogao naći „milion mana“ ( npr, da je na zadnjoj klupi veoma lošeg komfora za osobe od 190 cm, za razliku od manjeg C3 AiroCross-a, koji ima kocka formu krova, koji se ne sužava naglo ).
Sada, imajući u vidu kuda je u medjuvremenu otišao bitan deo „ostatka autoindustrije“, mogao bih da sve to zanemarim.
I da kažem – odličan !!!

BB

Kao baba kad je kupila šljive, pa odabrala samo one dobre, a na one lošije se popiša… Kad je pojela one dobre, veli: Ma valjaju i ove malo lošije 😜

moron

🙂🙂🙂

xtrimi

Zar to nije priča za Nasradin Hodžu I lubenice.
Koje baca na zemlju smetlište pa posle kaže ova je dotakla ova nije?

BB

Ne znam za tu priču, hajde ispričaj nam u kompletu 😉

Laki

Ako ništa drugo malo je atraktivniji i udobniji od konkurenata u klasi.Restilizacija je obavljena sa stilom i dozom.

Mixito

Zasto uposte u zadnje vreme nema testova VW grupacije,nekih korejskih proizvodjaca…?
Sve sami Stelantisovi u Reno modeli….

Peki

Zvezdan je vec odgovorio a ja cu te podsetiti da su u sastavu Renaulta Dacija i Nissan, dok Stellantis danas broji desetak brendova, dakle Peugeot, Citroen, DS, Opel, Fiat, Abart, Alfa, Jeep i Lancia. Pored njih saradujem sa Mazdom, Toyotom, Lexusom i Fordom. Uzimam i vozila od Mitsubishia i Subaru ali trenutno nemaju noviteta. Sto se tice korejanaca do pre 2 godine predstavljao sam modele Kie i Hyundai, s prvim sam prekinu jer su me optuzili za nekakvu ogrebotinu na test modelu koja je vec postojala, a Hyundai se premestio predaleko od moje kuce. Grupacija VW ne ustupa test vozila… Pročitaj više »

DUDE

Pre par godina start model kostao u Srbiji 19000eur, a danas 28000eur.
Uskoro na trziste Srbije, pored MG-a, stize i CHERY, tako da ce izregulisati cene.

xtrimi

E 2016 sam dobio ponudu za Duster 4wd 1.5 dci N1 za 14000eur
2020 sam ga kupio za 18000eur.
Tako da svi skaču sa cenom

Peki

Isti je sada 22-23 hiljade evra,,,

BB

Ne skaču, eno Tesla drastično (za neke modele) oborio cijene…

moron

Drago mi je zbog onih potencijalnih kupaca Tesli koji su (zavisno od tržišta i željenog modela ) eventualno „pogodjeni“ tom promenom.
😊

EsE

Koji je udeo BlueHDI motora u prodaji 3008 2022. godine u poređenju sa THP?

Rikošet

A nekako priča se uvijek vrti oko istog.

Ovoliki automobil se danas s dizelom, kakav god bio prihvata u javnosti kao neka „premija“ u odnosu na sveprisutne trocilindraše, hibride i električne pogone…

S druge strane da se vratimo deset godina unazad bilo bi da je 2.2 HDi „top“ motor, 2.0 HDi je „mjera“ a ovaj 1.5 HDi je ono ekonomična kombinacija, dizel je, kotrlja se i ne troši puno.

Kupac dizel je maksimalno spustio gard, a proizvođač ga udara koliko hoće…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Fala Qrcu

Pročitati ću ja naslov, čim mi oko ozdravi. Čekaj se ti mene, čekaj.🤷☺️

moron

Živ si, znači, živ ?
😊

Fala Qrcu

Ma puklo mi oko, pa operacije, liječenje, kontrole, zabrane čitanja, smijem gledati, i to da bih ubrzao liječenje, samo gole žene. Tako rekoše. A nemam sportsko auto.😘

moron

😊
Bitno je samo da je zdravlje OK.
A i da „radi oko“, da sutra možeš opet da gledaš slike iz Pekijevog najnovijeg testa. Tekst ionako i ranije nisi čitao … 😊