1. Home
  2. Video
  3. Epska off-road trka ubrzanja između Mercedesa-AMG G63 i Porsche Cayennea Turbo (VIDEO)
Epska off-road trka ubrzanja između Mercedesa-AMG G63 i Porsche Cayennea Turbo (VIDEO)
0

Epska off-road trka ubrzanja između Mercedesa-AMG G63 i Porsche Cayennea Turbo (VIDEO)

392
0
Podelite sa prijateljima:

Range Rover Sport SVR nije spomenut u naslovu iz proslog razloga što nije mogao ni da priđe Nemcima.

SUV/krosover automobili preuzimaju dominaciju na svetskom planu. Različiti apetiti su doveli i do kreiranja različitih niša u okviru automobilske industrije. Samim tim, i među teškašima smo dobili visokoperformantne mašine sa snažnim motorima. U ovaj troboj su uključeni Mercedes-AMG G63, Porsche Cayenne Turbo i Range Rover Sport SVR.

Međutim, ova trka ubrzanja je jedinstvena po tome što se ne odigrava na asfaltu, već na klizavoj površini. Na kraju krajeva, to je ono što se broji kada su 4×4 modeli u pitanju, a G klasa i Range Roveri, poznati su po sjajnim terenskim sposobnostima.

Prvi deo videa je fokusiran na konvencionalnu trku ubrzanja između Cayennea Turbo i najbrže verzije RR Sporta. Porscheovo „oružje“ dolazi u vidu 4,0-litarskog V8 twin-turbo motora sa 550 ks i 770 Nm, dok britanski rival isporučuje 575 konja i 700 Nm iz 5,0-litarskog, kompresorskog V8. Sa 2,25 tona Porschea i nešto preko 2,3 tone Range Rovera, ovde zaista imamo posla s „gomilom metala“.

Uprkos „traljavom“ startu, Cayenne Turbo odnosi laku pobedu na čevrt milje, kompletiravši distancu za odlične 12,4 sekunde, dok je RR-u bilo potrebno dodatnih pola sekunde. U trci iz leteće starta pri 80 km/h, u najkomfornijem režimu vožnje, dva SUV-a su bila rame uz rame, mada je ponovo model s kompresorom imao bolji inicijalni odziv. Nakon toga, u sportskim voznim režimima, „dečko“ iz Štutgarta odnosi glatku pobedu. Takođe, u testu kočenja, pokazao se značajno bolje od „Britanca“.

Međutim, ono što je interesantnije dolazi u drugom delu videa, jer je u borbu uključen i Mercedes-AMG G63. Nova kreacija iz Afalterbaha nastavlja čuveno „off-road“ nasleđe predaka, sa 577 ks i 850 Nm iz twin-turbo 4,0-litarskog V8, koji je zamenio staru 5,5-litarsku jedinicu.

Novi AMG ne samo što je snažniji od prethodnika, već je i značajno lakši, mada je i dalje najteži u ovom trilingu – 2.465 kilograma.

Ipak, brojke su relativne kada su u pitanju trke ubrzanja, a posebno kada se odigravaju na vlažnoj travi, gde su sistemi za održavanje trakcije ključni za  dobar rezultat. Odmah da kažemo, SVR nije imao šanse protiv nemačkih rivala, dok je sam finiš bio u „foto“ maniru.

AutoRepublika

Izvor: CarWow via YouTube

(392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments