1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i Mercedes zajednički razvijaju buduću seriju 1 i A klasu
BMW i Mercedes zajednički razvijaju buduću seriju 1 i A klasu
1

BMW i Mercedes zajednički razvijaju buduću seriju 1 i A klasu

778
1
Podelite sa prijateljima:

Mercedes i BMW bi mogli da podele tehnologiju autonomne vožnje kao i neke druge komponente.

BMW i Daimler bi mogli da prate primer Forda i Volkswagena u podeli platformi i tehnologija nove generacije. Nemački Handelsblatt je citirao neimenovane insajdere iz obe kompanije kao izvor informacija, ali je u izveštaju jasno da još uvek ništa nije oficijelno, niti je bilo kakav dokument potpisan.

Ono što je najizvesnije u čitavoj priči je saradnja u vezi sa zajedničkom platformom za BMW serije 1 i Mercedes A klase. Po Handelsblattu, modeli iz C segmenta, koji bi delili arhitekturu, ne bi na scenu stupili pe 2025., jer su oba aktuelna modela relativno nova na tržištu.

Po izveštaju, neki insajderi u BMW-u i Mercedesu nisu najzadovoljniji dotičnom idejom. Decenije oštre konkurencije očigledno ne mogu tek tako da se negiraju.

Umesto toga, glavni cilj partnerstva bi se verovatno odnosio na smanjivanje troškova vezanih za razvoj tehnologije autonomne vožnje. Saradnja bi bila bar delimična, jer bi se navodno zasnivala na deljenju patenata, pored zajedničkog razvoja. Obe nemačke kompanije se nadaju da će njihov sistem postati standardan u okviru automobilske industrije.

Još jedan deo plana koji uključuje štednju bi mogao da uključi i neke ključne komponente, koje bi bile zajedničke za BMW i Mercedes. Handelsblattov izveštaj sugeriše da bi to pre svega moglo da se odnosi na pogonske sisteme i baterije.

Saradnja poput ove se čini aktuelnim rešenjem za mnoge kompanije. Primera radi, Ford i Volkswagen su objavili planove vezane za zajednički razvoj budućeg kamioneta srednje veličine, jednotonskog vana i manjeg gradskog dostavnog vozila. Pored toga, američki i nemački gigant su potpisali memorandum o razumevanju da bi ispitali mogućnost saradnje u oblasti električnih vozila, tehnologije autonomnog kretanja i prevoznih usluga.

AutoRepublika

Izvor: Handelsblatt

(778)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Значи за следећу Акласу узимамо кредит на 25година …