1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Challenger je zamalo dobio italijanske gene
Dodge Challenger je zamalo dobio italijanske gene
1

Dodge Challenger je zamalo dobio italijanske gene

221
1
Podelite sa prijateljima:

Američki velikan Dodge Challenger se sprema za poslednju godinu u proizvodnji pre nego što ga zameni potpuno novi model na struju. Iako se i dalje prodaje u veoma zadovoljavajućim brojevima i često ume da privuče više kupaca nego što su to u stanju moderniji rivali kao što su Ford Mustang i Chevrolet Camaro, Challenger jednostavno ne ume da sakrije svoje godine, i ne može da zadovolji stroge standarde o izduvnim gasovima.

Naime, njegova platforma je modifikovana verzija one koju je Mercedes razvio za generaciju W210 svoje E Klase još sredinom devedesetih godina prošlog veka, a iako je Dodge osvežavao nekoliko puta i ako je tačno da je malo šta ostalo od nje, vreme je za nešto novo.


Međutim, nije tako moralo da bude i malo je falilo da američki velikan podeli platformu sa modelom Alfa Romeo Giulia. Prvi čovek brenda Tim Kuniskis je nedavno gostovao kolegama sa sajta Autoline Network Podcast i otkrio neke zaista interesantne detalje.

Kuniskis kaže da je Fiat razvijao novu platformu 2013. godine pod imenom Giorgio i na njoj će se eventualno proizvoditi modeli kao što su Alfa Romeo Giulia i Stelvio. Postojala je i želja da se Dodge Challenger prebaci na nju, ali je ideja otkazana iz dva razloga.

Prvi od njih je bio čisto finansijske prirode, pošto je Giorgio razvijen izključivo za premijum četvorotočkaše, a Challenger je morao da pruža pristupačnu cenu. Korišćenje takve platforme bi ga stavilo u značajno viši cenovni rang od onoga kome pripadaju Mustang i Camaro. Kuniskis ne krije da bi Giorgio učinio Challenger manjim, a samim tim i lakšim, bržim i okretljivim.

Zatim se dolazi do još jednog podatka, a to je onaj da su istraživanja Dodgea pokazala da su kupci zapravo voleli Challengerove veće dimenzije koje su oslobađale više prostora u enterijeru i prtljažniku. Dodge odlučuje da ignoriše italijansku platformu i da osveži svog velikana, a to je rezultiralo rastom prodaje od 51.611 na 66.365 jedinica u periodu između 2014. do 2015. godine.


Da li bi Challenger još bio sa nama da je kojim slučajem prešao na Giorgio platformu? Teško je reći, ali su šanse velike da bi to bio slučaj, posebno kada vidimo da su Giulia i Stelvio još uvek u serijskoj proizvodnji i bez planova da budu penzionisani.

Istovremeno, Mercedesova platforma se pokazala sposobnom da podnese glomazne motore sa osam cilindara i preko 800 konjskih snaga, što nismo uvereni da bi se desilo sa Giorgijom. Šta je tu je, i ne bi trebalo žaliti za propuštenim prilikama, ali je istovremeno zanimljivo znati kako bi potecijalna istorija bila drugačija da su donete neke druge odluke.

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Opet nebuloze iz Stelantisa, komercijalisti pokusavaju da spoje „babe i zabe“, tj. jednog rasnog, velikog Amerikanca i jednog rasnog, pikantnog Italijana! Interesantno je da toj gomili amatera u Stelantisu ne pada na pamet da napravi zajednicke platforme za Alfu, Lanciu i Maseratija?! Nekadasnji spoj Krajslera i Mercedesa prati Amerikance kao neko prokletstvo koga nikako da se oslobode – rec je „staroj Mercedesovoj platformi W210“. Kada god se u Krajsleru pojavi novi model za njim ide prokletstvo: „znate, on je na bazi starog Mercedesa!“ Tako je bilo sa prvom generacijom modela 300C, svi strucni mediji su kao po komandi odmah objavili… Pročitaj više »