1. Home
  2. Life
  3. Psihologija
  4. Seksizam u automobilskoj industriji?
Seksizam u automobilskoj industriji?
1

Seksizam u automobilskoj industriji?

3.59K
1
Podelite sa prijateljima:

Prva pomisao pre analize istraživanja u vezi sa nivoom seksizma u automobilskoj industriji bila je: pa da, prema nekim analizama, rukovodeći kadar zaposlen u ovom industrijskom segmentu je među najniže rangiranim u odnosu na sve ostale privredne segmente. Međutim, nakon razmatranja priložene studije, prosto se čovek zapita da li su ova događanja i tumačenja realna, kao i kuda ide ovaj svet. Naime, kao što ćete pročitati, seksizmom, anketirane žene smatraju i molbe koje se odnose na zalivanje cveća u kancelariji ili zakazivanje ručka u restoranu, dok se, verovatno, nošenje njihovih kofera ili bilo šta slično, smatra džentlmenstvom, a nikako zloupotrebom muškog roda. Uostalom, evo zaključaka, pa prosudite sami.

Istraživanjem je obuhvaćeno 900 žena zaposlenih u automobilskoj industriji. Zaključeno je da su žene, iako u boljoj poziciji nego pre tridesetak godina, i dalje izložene seksističkim ispadima od strane muškaraca.
Automotive News je u analizu uzeo žene sa svih nivoa hijerarhijske skale u poslovanju kompanija, a istraživanje je podelio u četiri osnovne grupe: Povratne informacije i unapređenje; uznemiravanje i bezbednost; uključivanje u tim (inkluzivnost); i naposletku, nesvesno potcenjivanje.

 

Za potrebe boljeg razumevanja zaključaka o položaju i tretmanu žena u automobilskoj industriji, korišćena su i slična istraživanja, koja je sproveo Stanford univerzitet u delatnostima: IT (Silicon Valley), reklamiranje i marketinška istraživanja. Dame, zaposlene u ovim sektorima, su odgovarale na pitanja, redom: Da li ste bili subjekt neželjenog udvaranja? Da li osećate da uživate ravnopravan tretman na poslu kao i vaše muške kolege? Da li se od vas traži da izvršavate zadatke, nižeg intelektualnog nivoa od onog koji priliči vašoj poziciji u firmi? Da li su vam kolege rekle da ste previše napadni ili agresivni?

Pored toga, koleginice su upitane da li su ikada čašćene sledećim atributima: naređivački nastrojene, teške, emotivne, tihe, agresivne.

Rezultati do kojih su istraživači došli su slikovito prikazani, a jasno pokazuju da su žene zaposlene u automobilskoj industriji, u najtežem položaju:

 

 

Povratne informacije i unapređenje

Za žene je veoma teško da odrede granicu između previše ambiciozne i previše slabe. Rečeno im je u 68% slučajeva da su preagresivne; ili previše tihe (50%). Da su sklone šefovskom stavu, čulo je njih 62%, dok su kao previše emotivne, okvalifikovan 61% anketiranih žena.
Čak 55% dama je čulo komentare o njihovom izgledu, uključujući i savete u pogledu toga da treba da nose suknje, ili na primer, koliko dubok njihov dekolte treba da bude. Jedna koleginica, navodi i da joj je kolega rekao da treba nešto drugo da obuče za prezentaciju koju je trebalo da obavi, kako bi slušaoci mogli da se koncentrišu na njenu priču, umesto da fantaziraju šta se ispod odeće nalazi.

Na osnovu raspoloživih podataka, od ukupne radne snage u SAD, 47% je žena, dok njih samo 24% radi u automobilskoj industriji (preostalih 76% su naravno muškarci), a prema jednoj drugoj studiji. Oko 43% anketiranih žena je odgovorilo da nisu unapređene, samo zbog toga što pripadaju ženskom rodu. Kao razloge za ovako nešto, te koleginice su čule da se radi o respektu prema njihovim obavezama prema porodici i deci, a što im ne bi ostavilo dovoljno vremena da se sa jednakim žarom posvete karijeri. Često se među poslodavcima navodi i bojazan da će koleginica da zatrudni, pa neće moći da odgovori poslovnim zadacima. Takođe, žene su navodile i da su često zaobiđene prilikom izbora za prekogranične angažmane, opet uz obrazloženje koje odslikava respekt poslodavca prema porodici koleginice.

Ovde moramo da dodamo sa naše strane, ironično, naravno: kakva zverstva od strane muškaraca!

Uznemiravanje i bezbednost

Četvrtina ispitanih žena se osetila nesigurnim (u bezbednosnom smislu) na poslu, a kao tipične primere su navele situacije u kojima bi im kolege nabacile nešto poput: “Ovde niko neće moći da čuje tvoje vriske.“ Još neke tipske situacije se dešavaju nakon povratka sa večernjih poslovnih skupova, kada ih kolege prate do automobila ili do hotelske sobe. Koleginice zaposlene po prodajnim salonima se susreću i sa situacijama u kojima nailaze na strahovanje za bezbednost, tokom test vožnji.

Stopa fluktuacije ženske radne snage, u prodaji, je tokom 2016. godine, bila neverovatnih 96%. Nije naveden podatak koji bi obuhvatio fluktuaciju ukupne radne snage, pa kada se zna da je u prodaji, veoma visok procenat napuštanja radnog mesta, ovo možda i ne treba uzeti za ozbiljno, u smislu razmatranja seksizma.

Inkluzija

Prilažemo listu aktivnosti iz kojih su žene, najčešće isključene: vožnja na trkačkoj stazi, fudbalske utakmice, piće nakon sastanka (jer momci žele samo da se malo opuste), posete u grupi striptiz klubovima, sastanci sa ključnim rukovodećim osobljem i slično.
S druge strane, neke žene kažu da su ohrabrene da posećuju skupove namenjene proširenju kontakt baze (networking), ali izgleda da i to muškarci čine podlo, jer često insistiraju da njihovu kompaniju predstavlja baš dama, pa se i tu opet koleginice osećaju preopterećeno i izložene seksističkim zahtevima.
Još uvek 63% žena navodi da su ekskomunicirane sa ključnih poslovnih događaja, samo zato što su ženskog pola, a njih 57% kaže da su propustile društvene događaje, opet, zbog svog polnog statusa.


E, sad ovo je tek hit! Iako su se žalile da su isključene iz socijalizacije, pa baš neke navode i posete striptiz klubovima, opet neke druge smatraju krajnje neprimerenim što su pozvane da se pridruže uživanju u čarima striptiz kluba.

Neko bi rekao: nit se teraju, nit se vode.

Nesvesno potcenjivanje

Žene se osećaju potcenjenim u radnom okruženju na hiljadu i jedan način. Na primer, čak 83% njih se izjasnilo da klijenti upućuju pitanja muškim kolegama, umesto njima. Čak 71% zaposlenih muškog pola, kao ni klijenata, ne uspostavlja kontakt očima sa njima. Ovde mi dodajemo: pa možda se boje da ne budu shvaćeni kao da vam se nabacuju, što vi naravno ne želite.


Oko 84% njih je reklo da je svedočilo mnogim besmislenim komentarima od strane muškaraca, a 64% žena je bilo zamoljeno da obavi neke nižerazredne zadatke, koji se ne očekuju od muškaraca da budu izvršeni.
Jedna od ispitanica je dala sledeću izjavu analitičarima: „Bez razlike u odnosu na moju poziciju u firmi, a ona je trenutno direktorka prodaje, često se od mene traži da kupujem poklone, koordiniramam nabavku hrane za skupove, vršim rezervacije po restoranima.“ Teško je odoleti a ne dodati: nije li vam lepo kada vam kolega očisti sneg sa automobila ili pridrži kaput kada se oblačite i slično?

Zaključak

Seksizam je i dalje prisutan, uprkos značajnom pomaku ostvarenom zadnjih godina. Mnoge žene priznaju da ih muškarci nenamerno povređuju i zloupotrebljavaju i nadaju se da će ova studija pomoći u shvatanju neophodnosti muško ženskog dijaloga, jer je postojeće stanje, teško održivo za brojne koleginice.

Priredila: AutoRepublika

Izvor: Automotive News

 

(3586)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MrCrow

Zenska pamet.. ‘ajde bre, ko ce njima ugoditi…