1. Home
  2. Vesti
  3. Budući šef Daimlera otvoren za saradnju sa drugim proizvođačima
Budući šef Daimlera otvoren za saradnju sa drugim proizvođačima
1

Budući šef Daimlera otvoren za saradnju sa drugim proizvođačima

168
1
Podelite sa prijateljima:

Nadolazeći šef Daimlera, Ola Kelenijus, izjavio je da je spreman da sarađuje sa ostalim proizvođačim automobila, kao i sa IT kompanijama, sve u cilju smanjenja velikih troškova koji su nastali kao posledica smene tehnologija u okviru automobilske industrije. 

Kelenijus je u razgovoru sa novinarima na marginama Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu potvrdio svoju spremnost za saradnju i partnertsvo. „Ako postoji konkretna tema o kojom možemo da razgovaramo i sarađujemo, to je onda win win situacija“, rekao je budući prvi čovek Daimlera.

Partnerstva među automobilskim proizvođačima posebno su ojačala u prethodnih dvadesetak godina. Između ostalog, Daimler odnosno Mercedes ima veoma razvijenu saradnju sa Renault-Nissan alijansom.

Ola Kelenijus šansu za saradnju vidi pre svega u sferi električnih automobila i baterija. Šveđanin navodi da će u tek početoj godini biti mnogo problema za automobilsku industriju, uključujući moguće uvođenje raznih carina između EU i SAD, potom dolazak Velike Britanije iz EU, a tu su i nedaće vezane za sve manju prodaju dizel modela, ali i nedovoljno dobar prodajni rezultat potpuno električnih vozila. „Sve su to razlozi za prisniju saradnju i ostvarivanje ušteda“, rekao je Kelenijus.

Ipak, nije sve „na stolu“. Prema rečima nastupajućeg izvršnog direktora, Daimler odnosno Mercedes nije voljan da sarađuje na polju informativno-zabavnih sistema, a pogotovo ne da deli sa nekim svoj visokonapredni MBUX sistem. „MBUX ne može biti deo bilo kakve saradnje“, zaključio je Šveđanin.

Bloombergov analitičar, Majk Din, veruje da će Kelenijus biti orijentisan na ostvarivanje maksimalnih ušteda, te da je jasno da je izvesno da će potražiti još nekog velikog partnera.

AutoRepublika 

 

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Просто, у преводу значи да квалитет Мерцедеса наставља даљи стрмоглави пад.