1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota putuje na Mesec
Toyota putuje na Mesec
0

Toyota putuje na Mesec

183
0
Podelite sa prijateljima:

Možemo slobodno reći da ne postoji mnogo izazova, na koje Toyota nije uspešno odgovorila na planeti Zemlji. Japanski proizvođač vozila je već neko vreme najprodavaniji brend na svetu, a takođe poseduje i najprodavaniji četvorotočkaš (Corolla), i ako mu se nešto može zameriti, to je podatak da nema preterano mnogo sportskih uspeha (barem ne u jednakoj meri uspešnosti, kao što to beleži među drumskim automobilima).

Toyota je spremna za novi izazov, a on se ne odnosi na planetu Zemlju. Naime, u saradnji sa japanskom svemirskom administracijom JAXA, Toyota će da razvije poseban proizvod koji bi trebalo biti vožen na tlu zemljinog prirodnog satelita Meseca, i to do kraja ove decenije. Japan naravno nije jedini koji smatra da mu tako nešto može poći za rukom, pa su Kina, Indija, Izrael i SAD već najavili da žele da pošalju robote na Mesec u narednih nekoliko godina. Ipak, JAXA smatra da je vreme da i čovek ponovo kroči na ovu svemirsku destinaciju.


U zvaničnom obraćanju medijima, Toyota i JAXA su izjavili da će vozilo nositi ime Lunar Cruiser, i to po japanskom legendarnom terencu Land Cruiser i da je predmetno vozilo trenutno u procesu razvoja. Zanimljivo je da rad na raketi koja će poneti oznaku Lunar Cruiser, neće započeti sve do 2024. godine, a do tada, Toyotin novitet bi trebalo biti delimično završen.

Kako prenose mnogobrojni sajtovi, vozilo će biti dimenzija dva omanja autobusa, a pružače ukupno šest točkova. Pokretaće ga vodonični sistem uz dodatnu solarnu energiju zahvaljujući kojem će astronauti biti u stanju da pređu preko 10.000 kilometara na mesečevoj površini. To je svakako veliki napredak u poređenju sa originalnim primerkom modela Lunar Module iz šezdesetih godina prošlog veka, koji je General Motors razvio za tadašnji Apollo program. Naime, Lunar Module je bio dimenzija sličnih klasičnom modelu BMC Mini i mogao je da pređe svega 90 kilometara s jednim baterijama.

 

Lunar Cruiser će takoće pružati i prostor gde će dva astronauta biti u stanju da skinu svoja zaštitna odela, a nije poznato na koliki vremenski period će to moći da urade. U slučaju opasnosti će im se moći pridružiti još dva astronauta. Lunar Cruiser će pružati mogućnost manuelnogli digitalnog upravljanja, direktno iz rakete. Naravno, „nebesko vozilo“ će prvo morati da proputuje oko 390.000 kilometara u raketi, pre nego što uopšte stigne do Meseca.

U svakom slučaju, više informacija će biti poznato narednih godina, onako kako razvoj bude tekao. Pri tome se trebao setiti da je i Ilon Mask pričao da planira da pošalje čoveka na Mars najkasnije do 2032. godine, pa nam ostaje da vidimo koji automobil će prvi napustiti našu planetu – Toyota ili Tesla.

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments