1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagen rekordno u 2018. godini
Volkswagen rekordno u 2018. godini
1

Volkswagen rekordno u 2018. godini

741
1
Podelite sa prijateljima:

Marka Volkswagen je tokom prošle godine plasirala rekordnih 6,24 miliona primeraka novih vozila, uprkos problemima sa primenom WLTP protokola, ali je uz ovo saopštenje, iz kompanije stiglo i upozorenje da se značajni izazovi očekuju i u 2019. godini.

Iako je oporavak od dizel skandala u toku i danas, uz brojne probleme i sa novom emisionom regulativom u Evropi, nemačka marka se svim silama trudi da popravi prodajne rezultate, kao i da istovremeno snizi troškove, kako bi se oslobodili fondovi za ulaganja u oblasti električnih vozila i autonomne vožnje.

U celom tom spletu okolnosti, pojavile su se i trgovinske tenzije, inicirane od strane američkog predsednika Donalda Trampa, čija je primena politike”Amerika na prvom mestu”, dovela do porasta nesigurnosti u poslovnom ambijentu koji okružuje automobilsku industriju.

“Ova godina će ponovo biti period ogromnih izazova za marku, a nezavisno od rasta prirodnih pokazatelja, još više ćemo usmeriti naše snage na jačanje profitabilnosti,” rekao je glani poslovni rukovodilac Ralf Brandšteter.

Prodajni rezultati VW marke su porasli za 0,2%, tokom prethodne godine, pre svega zahvaljujući rastu isporuka u Južnoj Americi, SAD-u i Evropi, kompenzujući na taj način usporavanje tražnje u Kini, kao i poteškoće izazvane uvođenjem WTLP-a.

Predstavljeni rezultati ne uključuju marke Audi, Porsche, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini i Seat, koje su takođe pod kontrolom Volkswagen grupe.

Uprkos, od 1990. do danas, neviđenom padu prodaje (2,1%) na kineskom tržištu, brend VW je uvećao tržišno učešće u 2018. godini.

Što se tiče situacije u široj regiji, koja uključuje i Kinu, odnosno u regionu Azija-Pacifik, tražnja je zabeležila pad od 1,7%.

“Pad je uzrokovan razvojem događaja u Kini, gde su kupci malo “povukli ručnu” sa realizacijom kupovine, u strahu od posledica neizvesnog makroekonomskog okruženja,” navodi se u saopštenju za javnost koje je izdala kompanija.

Uprkos porastu prodaje (3,6%) na nivou cele godine, prodaja na evropskom tržištu je pretpela veliki udarac, u vezi sa novim, već pomenutim protokolom, čija je primena započela sa prvim danom septembra.

“Proteklu godinu su obeležile brojne neizvesnosti u pojedinim regionima, posebno u drugom polugodištu,” izjavio je šef prodaje marke VW, Jirgen Štakman. On je još dodao da su negativni efekti delimično ublaženi premijerama novih modela.

Kompanija je prodala oko 50.000 primeraka koji koriste čisto električne ili hibridne pogonske sklopove, što je bilo dovoljno da se Nemci pohvale rastom u ovom segmentu od 13%, u poređenju sa 2017. godinom.

Da dodamo da se naslovna fotografija odnosi na početak tizer kampanje za novi Volkswagen Passat.

AutoRepublika

(741)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Тачно ми их жао.
Нису ни свијесни да су пропали.