1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ford i Volkswagen oformili alijansu
Ford i Volkswagen oformili alijansu
6

Ford i Volkswagen oformili alijansu

464
6
Podelite sa prijateljima:

Ford Motor i Volkswagen grupa su danas oformili savez koji podrazumeva udruživanje snaga u sferi komercijalnih vozila i pikapa. Uz to, rečeno je obe strane istražuju mogućnosti saradnje u razvoju električnih pogona i sistema autonomne vožnje. Na taj način bi se uštedele milijarde dolara.

Ford i VW su objavili vesti o novom partnerstvu iza kulisa NAIAS-a u Detroitu. Partnerstvo, koje startuje prodajom vanova i pikapa srednje veličine, neće uključiti pripajanje na jednakim osnovama, rečeno je iz kompanija.

Alijansom će upravljati udruženi komitet u koji su uključena oba generalna direktora.

„Potezi koje ćemo preduzeti u okviru alijanse bi mogli da utiču na brojne biznis planove za ključne regije. Mi jedva čekamo da započnemo da vam otkrivamo detalje u nekoliko sledećih nedelja“, rekao je šef Forda, Džim Heket u pismu zaposlenima.

Ford će biti zadužen za inženjering i proizvodnju kamioneta srednje veličine za obe kompanije, za koje se očekuje da će u proizvodnju ući najranije 2022. Ford će takođe proizvoditi veća komercijalna vozila za evropsko tržište, dok će Volkswagen razvijati i proizvoditi gradske dostavnjake.

Kompanije procenjuju da će ova kooperacija doprineti boljim finansijskim rezultatima počev od 2023.

Ford i VW se kotiraju veoma dobro u oblasti komercijalnih i pikap vozila. Ford je poznat po Transit vanu i Ranger kamionetu, a Volkswagen po Transporteru, Caddyju i Amaroku. Obim proizvodnje vozila iz ovog segmenta je na globalnom planu iznosio oko 1,2 miliona jedinica.

EV i autonomna vozila

Ford i VW su potpisali memorandum o razumevanju u vezi sa zajedničkim razvojem električnih i autonomnih vozila, rekao je generalni direktor Volkswagena, Herbert Dis.

Proizvođači nisu saopštili dodatne detalje, ali saradnja bi mogla da podrazumeva da Ford koristi Volkswagenovu MEB platformu za električna vozila, dok bi nemačka kompanija investirala u Fordovo poslovanje vezano za autonomna vozila. Ford očekuje da lansira samovozeća vozila i stavi ih u prodaju do 2021., do kada će biti spremna nova arhitektura, specijalno dizajnirana za autonomna vozila.

Nije prvi put da se Ford i VW udružuju, a oba šefa su spomenula ranije projekte poput zajedničkih poduhvata u Južnoj Americi i Portugaliji. Pod Disom, koji je kormilo VW-a preuzeo prošle godine, nemačka firma se obavezala da će promeniti često previše konzervativnu korporativnu kulturu i postati otvorenija za saradnju s drugim kompanijama.

Poslednji veliki savez je Volkswagen imao sa Suzuki Motorom, a on se završio u Londonu na arbitražnom sudu pre nego što je uopšte i kreirano zajedničko vozilo. Savezi velikih proizvođača, poput dotičnog, često ne mogu da prevaziđu kulturološke razlike, a problem su kompleksni mehanizmi snabdevanja i proizvodni planovi.

Partnerstvo između Forda i VW-a stavlja fokus na rastući pritisak na globalne proizvođače, koji su primorani da regulišu troškove vezane za razvoj električnih i autonomnih vozila, kao i tehnologije vezane za smanjivanje flotne emisije štetnih gasova kod konvencionalnih vozila.

Trgovinske trzavice su takođe naterale proizvođače automobila da razmotre gde će proizvoditi automobile za Evropu, SAD i Kinu. Usporavanje prodaje na najvećim svetskim tržištima, kineskom i američkom, stvara dodatni imperativ na kresanje troškova.

Volkswagen se dugo mučio da svoj brend proširi van okvira statusa kojeg ima u Severnoj Americi, uprkos uspešnom pohodu na ključna tržišta poput kineskog. Prošle godine, na SAD se odnosilo samo 5,7 odsto prodaje nemačke marke.

Na sličan način, Fordovi gubici u Evropi i smanjivanje tržišnog udela, naterali su „Plavi oval“ da objavi da će ukinuti hiljade radnih mesta, prekinuti proizvodnju vozila koja ne donose profit i zatvoriti fabrike.

Volkswagne je juče saopštio da će investirati 800 miliona dolara u proizvodnju električnih vozila u fabrici u Čatanugi, što je nateralo američkog predsednika, Donalda Trampa, da čestita gradu i državi Tenesi, naravno na Twitteru.

AutoRepublika

Izvor: Reuters i Bloomberg

 

(464)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Da čestitamo. Nisu deca ni jedni, ni drugi. Znaju šta rade i siguran sam da će biti uspešni. Na kraju, imaju i Daimler Chrysler lekciju iz skore isotrije.
https://autorepublika.com/2018/06/05/zasto-daimler-chrysler-nije-uspeo/

Odesza

Ma totalna katastrofa! Po kojem li će standardu Ford izrađivati vozila za Volkswagen ? Po njihovome,Volkswagenovome il možda zajednički dogovoreni ? Hoće li sa sigurnosnog stajališta Ford biti na razini Volkswagena ? Hoće li Ford koristi visoko i ultra čvrste čelike pri konkstrukciji šasije? Hoće li korsitit tehnologiju lasereskog varenja koju korisiti Volkswagena ? Hoće li njihovi proizvodni pogoni biti na razini koju nudi Volkswagen ? Sami Fordovi inženjeri priznali da ne mogu dostići razinu završne obrade kakvu ima VW zbog zastarjelih proizvodnih pogona! Ma jedino je još iz polopremium,nepremium segmenta Volkswagen mogao udovoljiti mojim kriterjima,kreteriji velike picajzle i pedantnosti.No… Pročitaj više »

Yankee

Pricamo o komercijalnim vozilima – kategoriji gde je Ford najveci i u Evropi i Americi. Zavrsna izrada je tu najmanje bitna. Ne mislis valjda da VW ima bolja vozila nego Ford Ranger, F-Series i Transit?

Odesza

@Yankee
Pozdrav!
Ne to nikako,smatram da u Pick-up segmentu Ford definitivno vlada!
Mada trebam priznati sam Pick up segmentom i nisam imao previše doticaja.
Što se tiče Transit VS Crafter.Prednost bi dao Crafteru,zbog znatno bolje unutrašnjosti,završne obrade,zvuče izolacije,tehnikalija,daleko je bliže osobnome automobilu naspram Transita.No Crafter ima ozbiljnih problema sa pouzdaošću i hrđa katastrofalno i to svega 2-3 godine nakon proizovdnje.Tako da je opet na kupcu…
No to partnerstvo neće biti dugoga vijeka!
Volkswagenov sindikat koji je i od vraga jači vjerojatno neće biti oduševljeni cjelokupnom pričom i vjerojatno će nakon ove „krize“ vjerojatno raskinuti sa partnerstvom!

moron

A te „milijarde dolara uštede“ će sigurno „preneti“ na kupce …

Mad Max

šta znam, možda sad Skoda postane „premijum“ brend.