1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: 75% od ukupnog zla uzrokovanog štetnim emisijama potiče od dizel vozila
Istraživanje: 75% od ukupnog zla uzrokovanog štetnim emisijama potiče od dizel vozila
8

Istraživanje: 75% od ukupnog zla uzrokovanog štetnim emisijama potiče od dizel vozila

1.78K
8
Podelite sa prijateljima:

Nedavno istraživanje koje je za temu imalo zagađenje vazduha, otkrilo je da se na godišnjim osnovama, a na teritoriji Evropske unije, utroši iznos od 70 milijardi evra iz zdravstvenih fondova, kao direktna posledica štetnih emisija generisanih u saobraćaju. Pored toga, jedan od zaključaka ukazuje na to da je oko 75% od ukupne štete koju pričinjavaju isparenja nastala radom motora sa unutrašnjim sagorevanjem, potiče od dizel vozila.

Izveštaj proistekao iz studije, naslovljen je sa “Uticaj na zdravlje i prateće medicinske troškove štetnih emisija dizel vozila u EU,” a istraživanje je sprovedeno pod pokroviteljstvom Evropske alijanse za zdravlje stanovništva (European Public Health Alliance – EPHA).

“Vozila sa nultom ili skoro nultom emisijom, prikladna su alternativa koja bi doprinela rešenju ovog problema. Ipak, kao zaštitnik zdravlja stanovništva, ne mogu dovoljno odlučno da naglasim koliki je značaj vožnje bicikla i šetnje. Njihov doprinos opštem zdravstvenom stanju je ogroman,” rekao je Zoltan Masaj-Kosubek, menadžer koji se bavi osmišljanjem i sprovođenjem politika u okviru EPHA.

Srećom, rešenje problema je jasno vidljivo – sve što treba uraditi se odnosi na eliminaiju dizel vozila iz upotrebe, kako bi opale i toksične emisije. Ono što jeste komplikovano tiče se načina postizanja tranzicije od dizela ka obnovljivim i čistijim izvorima energije, mada su kupci širom Evrope već počeli masovno da okreću leđa nafti kao energentu za pokretanje vozila.

Ekološki aktivisti se raduju rastu prodaje elektrifikovanih vozila, a to je trend, iako još uvke skroman, koji se širi.

Prema istraživanju koje je sprovela Svetska zdrastvena organizacija, zagađenje vazduha je uzrok ok 3,8 miliona prevremenih smrtnih ishoda, na globalnom nivou, samo tokom jedne godine. Dve najčešće bolesti uzrokovane ovom pojavom su srčane bolesti i moždani udar.

“Među zrelom populacijom, jasna je direktna korelacija između zagađenja vazduha i šloga, srčanih bolesti, kao i šećerne bolesti,” navodi se na britanskom sajtu organizacije Doktori protiv dizela (Doctors Against Diesel).

Tranzicija ka elektropokretanim vozilima je postala ireverzibilan trend koji su priželjkivali ekološki aktivisti.

AutoRepublika

(1782)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Igor

A struju prave mali crnci u Africi tako sto vrte pedale 24h svak dan u godini.Lazu smradovi,samo neka objasne na koji nacin proizvode el energiju i sta je sa emitovanjem co2 iz termoelektrana.Izgleda da samo mi iz istocne Evrope imamo taj problem,dok velike zemlje imaju nuklearke pa je potrebno izgraditi i kod nas nekoliko.Uzas blagi,tiha jeza.

Mad Max

Sašio ga Đura, pa tesno…..
Ode EU u PM….

dalb

Treba imati u vidu da su ovo projektovani statisticki podaci koji jesu ili nisu tacni. Sa druge strane, 3.8 miliona smrtnih slucajeva na godisnjem nivou je toliko mizerna cifra i uopste nije vredna pomena (prema ovoj tvrdnji alkohol, droga, cigarete, glad u svetu, nedostatak vode, nedovoljna higijena, brza voznja svaka pojedinacno stvaraju i po 100 puta vise smrti nego dizel i to skoro samo na dnevnom nivou). Apel na redakciju Autorepublika – manite se ovakvih naslova, posto niti ste istrazili temu, niti ste obradili tvrdnju koju ste definisali u naslovu. Ako ste ovaj tekst nasli na internetu preko Facebook-a i… Pročitaj više »

moron

Kakav crni bicikl? Opasan je za zdravlje u uslovima velikog zagađenja, jer organizam traži više vazduha i samo se više trujes …

Sasa

Manipulacija sivom masom

Dragan

Manire se dizela ja bi elektro vozila izbacio. Krenem u brbljanje i dje da ga punim. A mareom JTD dizelom odem u sumu svuda a cupa uz brdo. DIZEL JE NAJBOLJI sta ste se uvatio zagadjenja samo.

Dragan

Dizel je najbolji ostalo je smece. A sta ste se uvatili vise toga zagadjivanja

Samo Ferrari

A Karleuša?