1. Home
  2. Vesti
  3. Ove marke i dalje nemaju SUV modele u ponudi
Ove marke i dalje nemaju SUV modele u ponudi
3

Ove marke i dalje nemaju SUV modele u ponudi

503
3
Podelite sa prijateljima:

No, dobar deo onih koji trenutno nemaju SUV u svom portfoliju uskoro će ga imati, te će samo mali broj brendova zaista izostati iz ove klase vozila. 

SUV trend je iz godine u godinu sve snažniji. Ova niša uveliko je progutala MPV četvorotočkaše u Evropi, a uskoro će staviti i tačku na velikoserijske limuzine na Starom kontinentu. Dovoljno je pogledati prošlomesečnu listu od 50 najprodavanijih automobila u EU i uvideti koliko su SUV modeli zaista popularni.

Danas su prava retkost brendovi koji i dalje nemaju bar jedan SUV u gami. Većina ih je razvila potpuno zasebne porodice ovakvih modela sa uvećanim odstojanjem od tla, ali neki malo „kasne na žurku“. U ovom trenutku jedna od velikoserijskih marki u Evropi nema nijedan SUV u portfoliju.

U pitanju je italijanska Lancia, koja doduše trenutno nudi samo maleni Ypsilon. Ipak, to će se uskoro promeniti jer je Stellantis rešio da pogura Lanciju u premijum kategoriju, a kao jedan od stubova budućnosti predviđen je subkompaktni krosover. Dakle, i ovaj brend uskoro će uploviti u sferu SUV četvorotočkaša.

Do skoro se i Abarth mogao pohvaliti činjenicom da nemaju nekakav krosover u gami. Tako je barem u Evropi, dok je Abarth nedavno preradio Fiatov Pulse za južnoameričko tržište.

Dugo se verovalo da će sektor sportskih automobila ostati imun na SUV trend. A onda se pojavio Lamborghini Urus i krenuo da ruši prodajne rekorde „razjarenog bika“. Poučeni iskustvom Lamborghinija, i ostale marke krenule su ovim putem. Aston Martin ima DBX, Ferrari će uskoro plasirati svoj SUV, a nisu izostali ni luksuzni asovi poput Rolls-Royce Cullinana ili Bentleyja Bentayga.

Ipak, nisu svi radi da se uhvate u ovo kolo. McLaren je do sada više puta ponovio da automobil sa velikim odstojanjem od tla nije deo njegovog DNK i da nemaju nameru da zalaze u takav segment vozila. Tu je i Koenigsegg koji nema planove o nekom SUV modelu, a istim putem ide i Pagani.

Brendovi koji takođe trenutno nemaju SUV četvorotočkaše jesu Rimac i Bugatti, i po svemu sudeći ni oni u skorije vreme nemaju želju da uplivaju u te vode. Naravno, tu su i manje poznate marke poput britanskog Morgana, koje su fokusirane na svoj identitet i ne obziru se previše na globalne trendove u automobilskoj industriji.

AutoRepublika 

(503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

koji ce im 8===D ?

Mustang

zaboravili ste i lotus
a mclaren verovatno čeka da budući vlasnik (VW) odredi njegovu sudbinu

BB

Lotus je upravo objavio izlazak SUV i to na struju.