1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Šef razvoja Mercedesa: Funkcionišemo kao IT kompanija
Šef razvoja Mercedesa: Funkcionišemo kao IT kompanija
1

Šef razvoja Mercedesa: Funkcionišemo kao IT kompanija

160
1
Podelite sa prijateljima:

Ola Kelenijus je u razgovoru za australijski CarAdvice izjavio da Mercedes funkcioniše kao neka od IT kompanija, i potvrdio posvećenost nemačke marke tehnološkom napretku u digitalnoj sferi. 

U razgovoru sa australijskim stručnim portalom na marginama Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu, Kelenijus je istakao nameru Mercedesa da se u narednim godinama još više menja i prilagodi novim uslovima poslovanja. Njegove reči imaju i još veću težinu jer je Kelenijus već predviđen za naslednika Ditera Cečea na poziciji izvršnog direktora Daimlera.

„Naša vozila danas su postala platforme za digitalni napredak. Funkcionišemo sa mnogo više fleksibilnosti i u stanju smo da brže reagujemo na nove zahteve i želje naših kupaca“, rekao je Kelenijus.

Šef razvojnog odeljenja marke naglasio je da će se Mercedes u narednim godinama daleko više posvetiti softveru i digitalnom svetu. „Vožnja u Mercedesu je jedan specijalan čin, i toga se definitivno nećemo odreći, ali digitalni sadržaj i iskustvo tokom kupovine postali su podjednako važni.“

Kelenijus ističe da razvoj automobila neće prestati. „Dokle god čovek postoji u fizičkom obliku, trebaće mu i fizički oblik prevoza. Koristimo znanje koje smo skupljali više od 130 godina. Naš rad na perolakim materijalima i u oblasti zaštite putnika će biti od velike koristi i to ćemo naravno zadržati.“

Mercedes je sa novom A klasom predstavio i novi, veoma napredni informativno-zabavni sistem MBUX. Kako Kelenijus kaže, u pitanju je prvi korak ka daljoj digitalizaciji unutar vozila Mercedesa, a rad na MBUX-x počeo je pre samo tri godine. „Tada smo našim inženjerima dali prazan papir. Sve što smo tražili jeste intuitivnost korišćenja kakva postoji kod Appleovih proizvoda. Želeli smo da naš sistem bude podjednako lak za korišćenje petogodišnjaku i osobi sa pedeset i više godina“, navodi prvi čovek Mercedesovog razvojnog odeljenja.

Za Mercedes digitalni informativno-zabavni sistem predstavlja jednu novu, zasebnu platformu, potpuno odvojivu od automobila. Kelenijus ističe da je MBUX samo temelj razvoja Mercedesovih digitalnih servisa u narednih nekoliko godina. „Imamo temelj, sada treba da podignemo kulu“, optimističan je budući izvršni direktor Daimlera.

S obzirom na to koliko Šveđanin ističe ulogu digitalnih servisa u budućnosti, čini se da će Daimler krenuti putem Tesle kada se radi o ovom tipu proizvoda. Naime, i drugi analitičari smatraju da će se sa okončanjem elektrifikacije borba među automobilskim divovima voditi na polju digitalnih servisa, jer će razvoj elektromotora i baterija brzo dostići svoje gornje limite, te će razlike u performansama među samim markama biti daleko manje, a prednost će se tražiti na polju digitalnog.

AutoRepublika 

 

 

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ovo je jasno već neko vreme, i ne odnosi se samo na Mercedes. Svi vodeći proizvođači (ne samo automobila) funkcionišu kao IT kompanije.