1. Home
  2. Vesti
  3. Francuzi predviđaju pad prodaje novih automobila u ovoj godini
Francuzi predviđaju pad prodaje novih automobila u ovoj godini
0

Francuzi predviđaju pad prodaje novih automobila u ovoj godini

135
0
Podelite sa prijateljima:

Analitičari iz zemlje Gala najavljuju manju prodaju novih automobila u tekućoj godini. 

Kako prenose francuski mediji, tržište novih automobila osetiće posledice pokreta „žutih prsluka“ početkom godine, kao i probleme zbog WLTP homologacije. U 2018. godini Francuska je zabeležila rast prodaje novih automobila od 3% što je peta godina u nizu koju Francuzi završavaju „u plusu“.

Ipak, već krajem prošle godine dalo se naslutiti da će 2019-a biti znatno teža. Protesti „žutih prsluka“ u Parizu i ostatku zemlje značajno su smanjili broj prodatih automobila. U decembru prethodne godine zabeležen je pad prodaje od čak 15%! Ipak, analitičari naglašavaju da bi se tržište moglo stabilizovati posle prvog kvartala, kao i da će sve biti znatno jasnije nakon marta.

U Peugeotu ipak nisu optimistični, a jedan od rukovodilaca ove marke istakao je da veruju da će se tržište u najboljem slučaju stabilizovati i da će obim prodaje biti manji za 3 do 4% u odnosu na prethodnu godinu. Peugeot je inače u 2018. zabeležio odličan rezultat uz rast prodaje od 6,8%. Kako kažu predstavnici ove marke ovakvom rezultatu najviše je doprinela veoma dobra prodaja krosovera 2008, 3008 i 5008 koji su kumulativno imali udeo od čak 24% u ukupnom broju prodatih SUV modela na tlu Francuske.

I Citroen je zabeležio rast prodaje od 6%. Dobar rezultat omogućili su modeli C1 sa rastom prodaje od 20% u odnosu na rezultat iz 2017. godine, potom C3 sa rastom od 16% kao i C4 Cactus za koji se odlučilo čak 21% više kupaca.

Premijere

Mada su stručnjaci pesimistični, daleko od toga da godina za francusku automobilsku industriju neće biti uzbudljiva. Već na Salonu automobila u Ženevi očekuju nas velike premijere, nove generacije Renaulta Clio i Peugeota 208. Ova dva modela ujedno su i dva najprodavanija automobila u državi Gala za 2018. godinu.

Peugeot je predvideo da nova generacija 208-ice u ponudi ima i potpuno električnu verziju koja će na tržište stići 2020. godine, dok je Renault zauzeo drugačiji stav, te će novi Clio imati hibridnu varijantu, dok će se u segmentu električnih automobila boriti ZOE.

Osim Peugeota 208, PSA ima velike planove za tekuću godinu. Francuska grupacija predstaviće i novu Opel Corsu, potom plug-in hibridne varijante modela Opel Grandland X, Citroen C5 Aircross i DS 7 Crossback. Pored toga,  DS 3 Crossback debituje sredinom godine, dok će njegova električna verzija na tržište stići 2020. godine.

AutoRepublika

 

 

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments