1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Stutz ponovo oživljen
Zanimljivost dana: Kako je Stutz ponovo oživljen

Zanimljivost dana: Kako je Stutz ponovo oživljen

753
0
Podelite sa prijateljima:

Među proizvođačima američkih premijum automobila Cadillac i Lincoln su svakako najpoznatija imena. To ne znači da su oni bili jedini, a i u predratnim godinama je postojao veliki broj proizvođača, kao što su Duesenberg, Cord, Auburn i slični, koji su želeli svoje mesto na tržištu.

Jedna od takvih kompanija je bio i Stutz koji se trudio spojiti luksuz i performanse, a iako su neki modeli (pre svega Bearcat) bili uspešni u tome, kompanija nije uspela da se oporavi od Velike depresije i bankrotirala je 1937. godine.

Međutim, 31 godinu kasnije, čuveni dizajner Virdžil Eksner je kontaktirao bankera Džejmsa Odonela i uspeo da prikupi dovoljnu sumu novca da isplati Ghiji proizvodnju Stutz Blackhawk prototip primerka. Nakon odlične reakcije publike Eksner sklapa ugovor sa General Motorsom o isporuci mehanike na koju bi Stutz kasnije ubacio svoju školjku.

Za 1970. godinu kompanija je imala dva modela i to oba na bazi Pontiaca. Blackhawk kupe je pozajmio svoju mehaniku od Pontiaca Grand Prix, a Duplex limuzina od Pontiaca Bonneville. Iako je bila reč o vozilima teškim i do 2,3 tone, neki od njih su imali zaista impresivne performanse. Uparen sa Pontiacovim moćnim V8 motorom zapremine 455 kubnih inča (7,5 litara), Blackhawk je mogao da ubrza do 100 km/h za 8,4 sekunde i dostigne maksimalnih 210 km/h.

Ali tako nešto je svakako stiglo sa visokom cenom pa je i za osnovni Blackhawk bilo potrebno izdvojiti 22.500 dolara (oko 150.300 dolara u današnjoj valuti). Prvi primerak je isporučen Elvisu Prisliju, a među poznatnim vlasnicima su bili i Din Martin, Frenk Sinatra, Liberači, Džeri Luis i ostali velikani Holivuda.

Ponuda je kasnije proširena i sa još luksuznijim kupeom Bearcat sa cenom od čak 100.000 dolara (ili 337.200 dolara u današnjoj valuti) i Diplomatica limuzinom na bazi Cadillaca. Od 1984. do 1987. godine Stutz je nudio i luksuzni terenac Defender/Gazelle/Bear na bazi Chevroleta Silvverado.

Sredinom 1980-ih godina Stutz Royale limuzina je bila jedan od najskupljih automobila na svetu sa cenom od 285.000 dolara (oko 682.000 dolara u današnjoj valuti). Sa tako visokim cenama prodaja Stutza je uvek bila limitirana i veruje se da je isporučeno svega oko 650 vozila tokom 25 godina postojanja.

Stutz je nastavio da proizvodi automobile sve do 1995. godine i to uglavnom sa identičnim dizajnom kao i kada je firma osnovana početkom 1970-ih godina. Platforme su uvek bile General Motorsove, ali tokom godina nije bila retkost da se i Fordova i Chryslerova mehanika nađe ispod haube. Zahvaljujući izuzetko niskim brojevima proizvodnje Stutz je danas jako cenjen klasik i zahteva visoke cene.

Zoran Tomasović

(753)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments