1. Home
  2. Vesti
  3. “Bezbroj” povlačenja Toyotinih vozila u Australiji prošle godine – sprema se tužba
“Bezbroj” povlačenja Toyotinih vozila u Australiji prošle godine – sprema se tužba
0

“Bezbroj” povlačenja Toyotinih vozila u Australiji prošle godine – sprema se tužba

256
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna od vodećih australijskih advokatskih kancelarija razmatra podnošenje grupne tužbe u ime 245.000 lokalnih kupaca, protiv Toyote. Osnov za tužbeni zahtev predstaljaju problemi za koje se veruje da su uzrokovani neispranim filterom za prečišćavanje čestica čađi (DPF).

Tokom prošle godine, japanski proizvođač je bio prinuđen da čak 21 put pozove vlasnike vozila sa oznakama Toyote, u ovlašćene servise. Čak i uz saznanje da je veći broj takvih slučajeva iniciran problemima sa vazdušnim jastucima Takata, ovaj broj ostaje alarmantan.

I dok se advokati zaposleni u kancelariji Bannister Law spremaju za podnošenje tužbe u vezi “problemima sa DPF filterom” na vozilima aktuelne generacije modela HiLux, Prado i Fortuner, koji koriste pogonske grupe nove generacije (2.8-litarski dizel), čelnici marke veruju da ugled Toyote nije ugrožen.

“Naši klijenti su se suočili sa povećanom potrošnjom goriva, gubitkom snage i sličnim problemima, za koje se veruje da su uzrokovani nemogućnošću da se u DPF filter postigne zadovoljavajuće visoka temperatura, zarad regeneracije,” moglo se čuti iz advokatske kancelarije.

Direktor prodaje i marketing funkcije kompanije Toyota Australia, Šon Henli je na konferenciji za štampu izjavio da nije u kontaktu sa ljudima iz advokatske kancelarije, niti da je planirano da se sa njima razgovara.

“Poručio bih ljudima koji se suočavaju sa problemima da se jave ovlašćenim servisima koji će problem otkloniti profesionalno i u kratkom roku. Sve kupce smo kontaktirali direktno”.

Toyota je tokom avgusta započela instalaciju sistema koji omogućava manuelno pokretanje ciklusa regeneracije DPF filtera, što je rešenje i za starije modele.

Uprkos ovom problemu, kao i dugoj listi koja pobraja ovogodišnje opozive koje je Toyota sprovela, čelnici marke smatraju da imidž proizvođača, prepoznatljivog po pouzdanosti i dugovečnosti modela iz proizvodnog portfolija, nije ugrožen.

“Povlačenje vozila je činjenica i nezaobilazna reč današnje automobilske industrije. Cela suština je u tome kako se odnosite prema kupcima u tim prilikama. Treba biti pošten i iskren prema klijentima,” rekao je Henli.

“Dobra stvar za nas je ta što smo odmah kontaktirali kupce, i što se trudimo da u najkraćem roku rešimo problem. Kod kupaca nailazimo na jasnu zahvalnost na našoj brzoj i brižnoj reakciji.”

Iz advokatske kuće tvrde da su DPF filteri verovatno problematični “zbog toga što nisu u stanju da ispunjavaju svoju funkciju u gradskim sredinama”.

Iako i advokati priznaju da je Toyota već kontaktirala vlasnike pogođenih vozila, tužba je moguća jer “štićenici godinama trpe iste probleme koji su im uzrokovali niz neprijatnosti i troškova”.

AutoRepublika

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments