1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen na nišanu ima BMW i Mercedes u novoj ofanzivi
Volkswagen na nišanu ima BMW i Mercedes u novoj ofanzivi
0

Volkswagen na nišanu ima BMW i Mercedes u novoj ofanzivi

367
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen, koji ima velikih problema poslednjih par godina, cilja premijum tržište sa novom perjanicom, Arteonom. Želja je da se imidž marke popravi nakon „dizelgejta.“.

Lansiranje Arteona dolazi godinu dana nakon što je VW ukinuo proizvodnju neuspešnog Phaetona.

VW je kao marka tradicionalno poznat po hedžbek modelima, praktičnim sedanima i SUV-ima. Arteon dolazi u fastback formi, da bi se pre svega obratio kupcima koji svoj automobil traže u premijum segmentu, među primercima kao što su BMW serije 4 Gran Coupe ili Mercedes-Benz CLS, ali po nižoj ceni.

Arteon u prodaju kreće sledećeg meseca u Nemačkoj, po startnoj ceni od 34.800 evra. Volkswagenu definitivno trebaju više pozicionirani modeli da bi na pravi način ostvario tranziciju ka autonomnim elektromobilima.

Što se samog Arteona tiče, on poseduje adaptivni tempomat sa unapređenim sistemom autonomnog kočenja u slučaju nužde i funkcije upravljanja. Dosta podseća na jedan drugi proizvod iz VW grupe – Audi A5 Sportback, sa naglašenim međuosovinskim rastojanjem, produženom haubom i niskom linijom krova.

Ovo nije prvi put da Volkswagen ulazi u premijum vode. Na inicijativu Ferdinanda Piha, 2002. je lansiran Phaeton, koji je ukinut prošlog marta, jer nikada nije ostvario ciljnu prodaju od 20.000 jedinica godišnje.

VW ima plan da prodaje do 40.000 Arteona, što je na nivou prethodnika CC, koji je takođe prestao da se proizvodi prošlog oktobra. Marka će uskoro predstaviti i redizajnirani Polo, jedan od bestselera, kao i Touareg, u septembru, nakon lansiranja revidiranog Tiguana prošle godine.

Analitička firma IHS Markit, očekuje da novi model glatko nadmaši prodajna očekivanja. Po njima, isporuke Arteona na ključnim tržištima Evrope, Kine i Severne Amerike bi mogle da se udvostruče u odnosu na plan, na 81.172 primerka do 2025., od 39.265 sledeće godine. Bez sumnje, vrlo precizna prognoza, rekli bismo.

Poređenja radi, IHS očekuje da prodaja BMW-a serije 4 Gran Coupe padne za 16 odsto, na 40.562 primerka do 2025., dok će prodaja Mercedesa CLS skočiti za 10 odsto, na 23.856 automobila.

IHS takođe smatra da će se na Kinu odnositi polovina od ukupne globalne prodaje Arteona, koji će se proizvoditi lokalno, kao i u fabrici u Emdenu, u Nemačkoj.

 

(367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments