1. Home
  2. Life
  3. Jeep i Fiat predstavili novi hibridni automatski menjač koji će proizvoditi Magna
Jeep i Fiat predstavili novi hibridni automatski menjač koji će proizvoditi Magna

Jeep i Fiat predstavili novi hibridni automatski menjač koji će proizvoditi Magna

347
8
Podelite sa prijateljima:

Stellantis pravi važan korak napred u smislu efikasnosti. Francusko-italijanski gigant zadržava svoju posvećenost ciljevima koje je Evropska Unija postavila u cilju smanjenja zagađujućih emisija što je više moguće, dodatno proširujući različite tehnologije elektrifikacije.

Nakon što je predstavio Peugeot 3008 i 5008 MHEV, ovaj ekonomičan sistem stiže i do dva predstavnika Jeepa i Fiata.

Jeep Renegade, Compass e-Hybrid, FIAT 500X i Tipo koristiće tehnologiju MHEV sa naponom od 48 volti, sistema koji je integrisan u 7-brzinski automatski menjač DCT, što je prvi put da modeli američkog i italijanskog brenda imaju Peugeotov hibridni pogon. Izvori iz Magne su istakli da ovaj blagi hibridni sistem nudi poboljšanu dinamiku vožnje zahvaljujući vektorisanju obrtnog momenta elektromotora.

Novi 48-voltni hibridni menjač proizvodiće stručnjaci Magne, nakon dogovora dve kompanije. Ovaj menjač nudi brze promene zahvaljujući sistemu dvostruke spojnice, pored električnog motora koji generiše maksimalni obrtni moment od 320 Nm i maksimalnu snagu od 15 kW, što je ekvivalentno 20,4 konjskih snaga. Ova opcija je dizajnirana tako da ove verzije rade kao pravi hibridi, a da to nisu (videćemo koliko je ovo tačno kad Peki uzme neki od budućih modela na test).

Visok obrtni moment elektromotora već je pokazatelj ove mogućnosti, jer jedinica može da pokreće vozilo kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem isključen. Njegova autonomija je veoma ograničena, ali može da se kreće tiho i sporo u manevrima parkiranja, u saobraćajnim gužvama ili za dodatno ubrzanje. To je veoma pametno rešenje koje takođe štedi gorivo. Ova opcija menjača je dostupna samo na 1,5-litarskoj turbo benzinskoj verziji T4, koja proizvodi maksimalnu snagu od 130 „konja“.

Inženjeri Stellantisa i Magne su sarađivali u razvoju ovog novog, modernijeg menjača, postigavši značajno smanjenje emisije CO2 tokom testova sprovedenih u realnoj vožnji, u velikoj meri objašnjavaju da je to zbog sistema hlađenja samog menjača.

AutoRepublika

(347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Fiatov 1.5 ponuden je u dve hibridne verzije, kao sto je navedeno od 130 ks, ali i od 160 ks, kao u Alfa Romeo Tonale. Osnovna funkcija elektromotora je da pomogne termickom u fazi ubrzanja, iako moze pokrenuti vozilo iz mesta i pogurati ga par stotina metara do brzine od 15-20 km/h, podu uslovom da u bateriji od 0,77 KW/h ima dovoljno energije… Teoretski interesantno resenje, no u praksi se pokazlo da odgovor na gas cesto kasni, posebno prilikom medubrzanja, jednostavno treba malo vremena dok se menjac, elektromotor i SUS agregat „dogovore“ izmedu sebe…

moron

Pa, ovo je tržišno dostupno već pola godine.

Peki

Teoretski da, sve zavisi od trzista…

moron

Ma, neki dan gledah za Tonale statistiku prodaje i prve isporuke su mu bile u maju, a on je krenuo sa tim 1,5 MHEV.
Interesantno, za tih prvih pola godine od starta prodaje Tonalea, on ima slabiju prodaju nego Stelvio u tom istom periodu ( ove godine ), mada PR za to vreme na sva usta piše hvalospeve.

Lazar

Alfa proizvodi u istoj fabrici i Dodge Hornet koji je brat blizanac Tonale-a i šalje ga za USA tržište gde planiraju da prodaju ogromne količine , a navodno je poručeno i kaparisano već 14.000 komada . Verzija koja će se nuditi je 2.0 benzin turbo sa 265 KS i 9-to stepenim menjačem po ceni od 32.000 $ . Samo da napomenem da je ova cena izuzetno povoljna na USA tržištu, ali skoro u domenu „too good to be true“, jer npr dobro opremljena i slično dimenzionisana Mazda CX5 sa jako sličnim motorom i znanto sporijim menjačem počinje od 38.000 $.… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lazar
moron

Šteta je što i Tonale nema pravo na taj „Hurricane engine“

Lazar

žali se EU komisiji 🙂

moron

😊