1. Home
  2. Vesti
  3. Kompanija Borgward promenila vlasnika
Kompanija Borgward promenila vlasnika
0

Kompanija Borgward promenila vlasnika

651
0
Podelite sa prijateljima:

Foton Corporation je pre tri meseca obelodanio nameru da otuđi paket od 67% akcija u zavisnom društvu Borgward, a sada stižu vesti o tome da je kompanija uspela u onome što je naumila. Pošto ostali proizvođači automobila nisu bili zainteresovani za kupovinu reanimirane nemačke marke, kao kupac se pojavila kineska kompanija UCAR grupa, čija delatnost podrazumeva prodaju i iznajmljivanje vozila. 

UCAR grupa je veoma zapažen učesnik na kineskom tržištu, odnosno radi se o velikoj kompaniji koja poseduje predstavništva u preko 300 gradova Kine, uz više od 80 miliona kupaca.

Kupoprodajna cena nije obelodanjena, ali je tokom oktobra, Foton objavio da veruje da bi prikladna naknada bila 558 miliona američkih dolara, što je samo za neznatan iznos niže od tržišne kapitalizacije akcija u posedu kompanije.

Prva odluka novog vlasnika se odnosila na smenu kompletne garniture starog rukovodstva, dok je za izvršnog direktora kompanije Borgward postavljen bivši šef azijske divizije Magne Steyr, Bruno Lambert. Dalji koraci novih vlasnika će biti objavljeni u kasnijoj fazi.

Obnova nemačke marke Borgward je započela prethodne decenije, ali je kompanija počela sa radom tek 2014. godine, kada je nakon duge potrage za investitorom, Foton ušao u priču. Od tada, kineski koncern je investirao iznos od 1,7 milijardi američkih dolara, što je prilično skromna cifra prema današnjim standardima automobilske industrije. Na primer, Hyundai je nedavno objavio planove prema kojim bi u narednom periodu uložio u fabriku u Sankt Petersburgu, iznos od milijardu evra.

Proizvodnja automobila marke Borgward je počela tokom leta 2016. godine, a sada je dostupna gama koja uključuje tri krosovera: BX7, BX5 i BX6. Tokom 2017. godine, ukupno je prodato 44.380 vozila marke Borgward na kineskom tržištu, ali je u prvih jedanaest meseci tražnja pala, pa je samo 30.620 primeraka prodato u tom periodu.

Jasno je da kompanija nije bila u prilici da za tako kratko vreme generiše profit, ali nije se očekivao ni tako značajan pad prodaje. Nakon prodaje Borgwarda, rukovodstvo kompanije Foton se opredelilo da fokus svog interesovanja izmesti ka teškim komercijanim vozilima.

AutoRepublika

(651)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments