1. Home
  2. Zelene strane
  3. 10 uobičajenih predrasuda o električnim automobilima
10 uobičajenih predrasuda o električnim automobilima
0

10 uobičajenih predrasuda o električnim automobilima

456
0
Podelite sa prijateljima:

Nasuprot nekim uvreženim mišljenjima, evo činjenica u vezi sa „bela tehnika“ automobilima.

U današnje vreme vlada opšti konsenzus da su električni automobili vozila budućnosti. Ipak, oni se razvijaju toliko brzo da ih sada možemo nazvati i vozilima sadašnjosti. Međutim, postoji mnogo oprečnih mišljenja u vezi sa njihovom upotrebljivošću. Da li su ona opravdana? Hajde da vidimo.

  1. Električni automobili ne raspolažu dovoljnom autonomijom

Amerikanci u proseku dnevno prelaze 60 kilometara u automobilima, Evropljani dvostruko manje. To znači da i električna vozila sa malom autonomijom mogu da zadovolje dnevne potrebe. Među najpriuštivijim je Nissan Leaf, koji po punjenju može da pređe oko 250 kilometara, dok Chevrolet Bolt EV može da prevali i 380. Električna Hyundai Kona je još bolja sa preko 400 kilometara.

Oni s dubljim džepom mogu da se odluče za top verziju Tesla Modela 3, koji ima domet od 500 kilometara, dok skuplji Model S može od punjenja do punjenja da prevali 540 kilometara. Tesla čak tvrdi da će novi Roadster, koji bi na scenu trebalo da stupi 2020., imati autonomiju od čak 1.000 kilometara.

  1. Električni automobili su spori

Zapravo, brži su od konvencionalno pogonjenih pandana. Razlog je sasvim jasan, elektromotori isporučuju momentalno 100% maksimalnog obrtnog momenta. Kada vozač električnog automobila stisne papučicu „gasa“, tranzicija iz stanja mirovanja do pokretanja je gotovo instantna.

Najprestižnija verzija Tesla Modela S, kada je u takozvanom „ludicrous“ režimu, jedan je od najbržih serijskih automobila današnjice, sa sprintom do „stotke“ za samo 2,6 sekundi.

  1. Električni automobili su preskupi

Mada se očekuje da će cene baterija drastično pasti u godinama koje slede, za sada električni automobili dolaze s premijum cenovnim etiketama u odnosu na benzinske modele. Ipak, ne treba zaboraviti da uz idu i brojne subvencije i olakšice koje nisu male. Takođe, električni polovnjaci su prilično dostupni, upravo zahvaljujući ograničenoj potražnji.

  1. Električni automobili nisu bezbedni

S obzirom da se proizvode generalno u malim serijama, nisu svi prošli „kreš“ testove, ali oni koji jesu, dobili su dobre ocene.

Što se zabrinutosti oko potencijalnog zapaljenja baterija tiče, pa čak i eksplozije, ona se ispostavila preteranom. Tokom skorašnjih temeljnih analiza, zaključilo se da se ozbiljnost požara i eksplozija litijum-jonskih baterija može uporediti s konvencionalnim automobilima, a čak je donekle i manja.

  1. EV nisu „zeleniji“ od benzinaca

Elektromotori konvertuju 75 odsto hemijske energije iz baterija i šalju je na točkove. Poređenja radi, motorima s unutrašnjim sagorevanjem uspeva da konvertuju samo 20 odsto energije iz benzina u pogonsku silu. Pored toga, električni automobili ne emituju izduvne gasove. Postoje argumenti da se atmosfera i dalje zagađuje indirektno, preko električnih centrala koje proizvode energiju za baterije.

Iz tog razloga, električna vozila su najpogodnija za područja gde se električna energija proizvodi preko odbnovljivih izvora, makar većinski na taj način.

  1. Vožnja električnog automobila neće doneti uštedu u novcu u odnosu na cene benzina

Čak i ukoliko u ovu jednačinu stavimo vrednosti iz SAD, gde je benzin znatno jeftiniji, vožnja „na struju“ je ipak isplativija. Primera radi, američka EPA kaže da Hyundai Ioniq Electric košta vlasnika 500 dolara u okviru prelaska 25.000 kilometara. Dakle, u periodu od pet godina, procena je (u SAD) da se na taj način uštedi više od 5.000 dolara u odnosu na vlasništvo nad benzinski pogonjenim vozilom.

  1. Električni automobili su skupi za održavanje i popravku

Naprotiv, jeftiniji su za održavanje od automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Električna vozila ne zahtevaju redovne zamene ulja i podešavanja, a uz to poseduju mnogo manje pokretnih komponenti koje bi mogle da se menjaju. Automobili na baterije koriste jednostavnu jednostepenu transmisiju i nisu im potrebne komponente kao što su svećice, ventili, rezervoar za gorivo, izduvni sistem, kvačilo, remeni, kalizatori…

  1. EV neće biti praktični sve dok ne bude u potpunosti uspostavljena infrastruktura u vidu javnih punionica

Većina punjenja se obavlja kod kuće ili na poslu. Javne punionice su sve brojnije, a činjenica jeste da su one kod nas još uvek na nivou egzotike.

  1. Baterije ne traju dugo i na kraju će crći

Garancija na baterije iznosi najmanje osam godina. Po dostupnim izveštajima, baterije Nissan Leafa u taxicab službi, nakon 200.000 pređenih kilometara, zadržale su 75 odsto kapaciteta baterije. Jedan vlasnik Tesle je prijavio da je 90 odsto kapaciteta baterije ostalo netaknuto nakon pređenih 320.000 kilometara.
Kada se potroše, baterije mogu da se recikliraju, a vredni elementi ponovo da se upotrebe.

  1. Električna mreža neće moći da istrpi stotine hiljada električnih vozila

Po izveštaju kojeg je sproveo Navigant Research u SAD, milioni električnih vozila mogu da se prikače na aktuelni energetski sistem bez potrebe da se grade nove elektrane. Ovo u velikoj meri može da se zahvali i činjenici da se većina električnih automobila puni preko noći, kada je potražnja domaćinstava za električnom energijom najniža.

Priredio: Pavle Barta

(456)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments