1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Filmski heroji: Starsky & Hutch (Video)
Filmski heroji: Starsky & Hutch (Video)

Filmski heroji: Starsky & Hutch (Video)

342
3
Podelite sa prijateljima:

Čak i tokom mračnih godina američke automobilske industije su postojali automobili koji su privlačili veliku vožnju. To se posebno odnosi na Pontiac Trans Am iz popularnog serijala filmova Smokey & The Bandit, ali na visokom drugom mestu se nalazi Ford Gran Torino iz serije, a kasnije i filmova, Starsky & Hutch.

Ova serija se originalno emitovala od 1975. do 1979. godine i prati život dva detektiva u južnom delu savezne države Kalifornije. Zanimljivo je da Gran Torino nije bio prvi izbor producenta već Chevrolet Camaro, ali kako je Ford bio jedan od ključnih sponzora za Columbia Pictures tako je izbor pao na njegov automobil.

Za snimanje su korišćeni modeli iz perioda između 1974. i 1976. godine, i to šest njih, a zavisno od godine proizvodnje, izbor motora je pao na agregate od 351 kubnog inča (5,7 litara), 400 kubnih inča (6,6 litara) i 460 kubnih inča (7,5 litara).

Automobil je bio ofarban u crvenu boju (koja nije bila fabrička opcija) i sa posebnom belom trakom čime je dobio poseban identitet. Zanimljivo je da jedan od glavnih glumaca u seriji Pol Glejzer nikako nije voleo Gran Torino i redovno je pokušavao da ga „uništi“ tako što je agresivno vozio i udarao u trotoare.

Kada je snimnjen i film 2004. godine njemu je ponuđeno da uradi set fotografija sa automobilom, ali je odbio. Kada spominjemo film, on je bio zasnovan na seriji, ali je identitet dva detektiva zamenjen. I u ovoj seriji je korišćen identičan Gran Torino i to deset njih, a samo dva primerka su preživela. Sudbina automobila iz serije nije poznata.

U čast serije, Ford je 1976. godine ponudio Gran Torino sa identičnom bojom kao onaj koji se pojavljivao u seriji, a proizveden je 1.001 primerak. Jedan od njih se pojavio u prvoj epizodi serije „The Dukes of Hazzard“, a mnogi su to videli poslednje zbogom filmskom heroju koga je zamenio Dodge Charger „General Lee“.

Pogledajte video klipove.

Zoran Tomasović

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

„They’ll eat dust with compliments of me.. The General Lee..“ Ono kad ti J. Cash otpeva naslovnu pesmu.. Ima još jedan Charger, ovde možda i poznatiji, iz Bullitt-a, brutalna jurnjava sa Steve-ovim Mustangom. Što bi se u tim krajevima reklo, takve više ne prave. Što muzičare, što filmove, što kola, što glumce..

Yankee
Dikh tu kava

Koincidentno, upravo sam odgledao Džej Lenoa sa sinom vlasnika originalnog Bullitt-a. Nije hteo da ga restaurira. U čast ocu i Stiv MekKvinu. Ili nije imao para, svejedno. I dalje nisam načisto koji mi zvuk više prija, Mustangov ili Chargerov..