1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Shelby de Mexico & Europe
Zanimljivost dana: Shelby de Mexico & Europe

Zanimljivost dana: Shelby de Mexico & Europe

360
1
Podelite sa prijateljima:

Kerol Šelbi i njegova kompanija Shelby American, poznata je po moćnim proizvodima uglavnom razvijenih na osnovi modela Ford Mustang.

Tokom 1980-ih godina, Šelbi je imao i saradnju sa Chryslerom, ali svi spomenuti proizvodi posedovali su nešto zajedničko – proizvodili su se u američkoj saveznoj državi Nevadi i bili namenjeni specifično za američko tržište. Pred vama je sada nekoliko modela za koje sigurno niste znali.

Meksički biznismen, Eduardo Velaskez, je bio veliki ljubitelj auto-moto sporta i tokom 1965. i 1966. godine je dominirao u lokalnim šampionatima. Njegov izbor je pao na Mustang Shelby GT350 iz 1965. godine, a uspesi na stazama nisu prošli nezapaženo kod Kerola.

Tokom sezone 1966., Eduardo postaje lokalni uvoznik delova za razne Shelby modele, a godinu dana kasnije njegova firma Shelby de Mexico predstavlja svoj prvi gotovi proizvod. U istom periodu, Shelby American je imao saradnju sa Fordom, ali se američki proizvođač vozila nije bunio pošto je tržište Meksika bilo relativno malo.

Prvi Shelby de Mexico je debitovao 1967. godine i značajno se razlikovao od američkog rođaka. Dok je model za SAD bio zasnovan na takozvanom “fastback“ (kupe sa produženim krovom) modelu, Shelby de Mexico je ponudio samo kupe sa produženim krilima krova, ali ne i zadnjim staklom. Zadnja svetla su pozajmljena sa američkog Mercury Cougara, a prodaja je bila izuzetno limitirana – 169 jedinica 1967. godine, zatim 203 jedinice godinu dana kasnije i 306 primeraka poslednje, 1969. godine.

Upravo je ovaj poslednji model možda najzanimljiviji, pošto je dodao i prednji branik sa Mach 1 i haubu sa Boss 429 modela. Prve dve godine samo poznati V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) je bio u ponudi dok je poslednje godine zapremina povećana na 302 kubna inča (5,0 litara).

Eduardo se nije zadržao samo na Mustangu i nudio je i Mustang GT351 (sa moćnijim V8 motorom zapremine 351 kubnog inča ili 5,7 litara) i Galaxie Continental (premijum verzija Fordovog popularnog sedana). Svoju saradnju sa Šelbijem je završio posle 1971. godine, kada je ponudio i popularni Maverick Shelby sa V8 motorom zapremine 302 kubna inča (5,0 litara). Zahvaljujući niskoj težini od svega jedne tone i 240 konjskih snaga ispod haube, Maverick Shelby je jedan od najbržih modela koje je kompanija proizvela u dugogodišnjoj istoriji.

Za 1971. godinu, Šelbi je prodao licencu i uvozniku iz Belgije po imenu Klod Dubva. On je proizveo ukupno devet jedinica (sedam “fastbacka“ i dva kabrioleta) na bazi potpuno novog Mustanga za 1971. godinu, pa je ovo ujedno bio jedina Shelby verzija popularnog sportiste na svetu (saradnja u Americi između Forda i Shelby Americana je završena posle 1970. godine).

Dok je većina modela stigla sa V8 motorom zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara), jedan od njih je imao i moćni Super CobraJet zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara). Oba kabrioleta se trenutno nalaze u privatnim rukama u Finskoj dok sudbina ostalih primeraka nije poznata.

Zoran Tomasović

(360)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao klinac sam baš „balavio“ na ovakva „amerikanjska“ kola. I danas su mi veoma lepog dizajna. Bilo bi lepo da mogu da imam nešto slično…