1. Home
  2. Industrija
  3. Pad prodaje automobila u Nemačkoj nastavljen i u novembru
Pad prodaje automobila u Nemačkoj nastavljen i u novembru
0

Pad prodaje automobila u Nemačkoj nastavljen i u novembru

434
0
Podelite sa prijateljima:

Prema izveštajima nemačke federalne agencije, broj prodatih automobila u novembru manji je za 9,9% u odnosu na isti period prošle godine. 

Ukupno je prošlog meseca u Nemačkoj registrovano 272.674 nova automobila, što je rezultat lošiji nego što se očekivalo. Brojne germanske marke još uvek nisu uspele da se oporave od udarca koji im je naneo WLTP, a najviše je pogođena Volkswagen grupacija. Prodaja Porschea opala je za ogromnih 55%, Audija za 43%, Seata 19%, Volkswagena 15%, dok je Škoda zabeležila mali pad od svega 3%.

Kako kažu u Volkswagenu razlog za pad prodaje je problem logističke prirode, ali i nedostatak inženjera u fabrikama koje proizvode automobile na nemačkom tlu. Šef prodaje Volkswagena, Jirgen Stekman, najavio da je grupacija spremna da nadoknadi veliki pad prodaje u poslednjem mesecu ove godine.

Još jedna marka koja ovih dana dominira na naslovnicama širom sveta, Nissan, zabeležila je ozbiljan pad prodaje od 47%, Peugeot je „u minusu“ 43%,  dok je Renault prodao 28% manje vozila nego lane.

Oni koji su zabeležili lošiji prodajni rezultat, ali ipak blage razmere su Toyota sa padom prodaje vozila od 5%, Opel 4,4% i Fiat 3,1%.

Ipak, nije svima u Nemačkoj novembar bio loš mesec. Bilo je onih koji su zabeležili rast prodaje. BMW je ostvario prodaju veću za 12%, Mercedes za 6%, a od velikoserijskih marki „u plusu“ su Ford sa 4,4% i Hyundai sa rastom od 3,1%.

Još jedan uočljiv trend je rast prodaje elektrifikovanih modela. Prodaja hibrida skočila je za 35% u novembru, dok se za kupovinu potpuno električnog automobila odlučilo 41% više kupaca nego za referentni period prošle godine.

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments