1. Home
  2. Industrija
  3. VW, BMW i Daimler neće moći da se povinuju novoj emisionoj regulativi
VW, BMW i Daimler neće moći da se povinuju novoj emisionoj regulativi
0

VW, BMW i Daimler neće moći da se povinuju novoj emisionoj regulativi

413
0
Podelite sa prijateljima:

Kako javlja nemački Spiegel, automobilski giganti iz ove zemlje neće uspeti da ispune zacrtanu kvotu od prosečnih  emitovanih 95 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru sa automobilom. 

Spiegel  se u svom tekstu osvrće na studiju konsultantske kuće PA Consulting, koja od 2015. godine prati emisiju ugljen-dioksida kod proizvođača automobila. U EU 2020/2021. godine na snagu stupa nova regulativa koja predviđa da novi automobili ne smeju emitovati više od 95 grama CO2 po kilometru.

Nemački magazin ističe da su svi pomenuti velikani automobilske industrije daleko od postizanja ovog cilja. Navodi se da su zadate kvote u ovom trenutku nedostižne za germanske velikane, a kao primer se navodi VW koji trenutno uz sav trud na polju elektrifikacije ima prosečnu emisiju ugljen-dioksida od 101,5 grama, dakle daleko od planiranih  95.

Međutim, ukoliko se emisija CO2 ne spusti, svi proizvođači suočavaju se sa velikim potencijalnim kaznama. EU će za svaki gram iznad granice za svaki pojedinačni automobil naplaćivati 95 evra, te bi se na taj način VW grupaciji pretila kazna od 1,4 milijarde evra.

Spiegel navodi i je JLR, zbog prisustva velikog broja masivnih vozila u gami, takođe u problemu, i da u ovom trenutku njihova prosečna emisija CO2 po vozilu po kilometru iznosi visokih 130 grama.

Prema izveštaju nemačkog magazina, PSA grupacija je na pravom putu, jer se već godinama pripremaju za nadolazeću evropsku emisionu regulativnu granicu. Plan francuske grupacije koja je preuzela Opel, proširio se i na ovog proizvođača, te je i sam Opel na dobrom putu. Prema predviđanjima, prosek PSA će 2021. godine iznositi 95,6 grama, mada sama grupacija gađa rezultat od 93 grama CO2 po pređenom kilometru po jednom vozilu.

PA Consulting navodi da je u prethodnih nekoliko godina došlo do evidentnog  poboljšanja kod nekoliko proizvođača, a kao primer se navode BMW, Toyota i Hyundai-Kia, dok su se u periodu 2016-2017 cifre pogoršale za Ford i Daimler.

Na emisiju CO2 negativno utiču i aktuelni trendovi u Evropi, kao što je pad prodaje dizelaša i rast prodaje SUV modela koji zbog svoje mase i emituju pri radu više štetnih gasova.

Spiegel je povodom ovoga tražio izjavu Volkswagena. VW tvrdi da u njihovom taboru nema panike, te da će projektovanih prosečnih 95 grama emisije ugljen-dioksida biti lako dostižno za ovu kompaniju, pre svega zbog nadolazećih električnih modela tog brenda.

AutoRepublika

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments