1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda ostaje verna benzinskim i dizel motorima, kao i rotacionim
Mazda ostaje verna benzinskim i dizel motorima, kao i rotacionim
2

Mazda ostaje verna benzinskim i dizel motorima, kao i rotacionim

614
2
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač će ostati posvećen benzinskim, dizel i rotacionim motorima.

Bez dileme, električni automobili su „zeleniji“ u odnosu na one koji koriste motore s unutrašnjim sagorevanjem, bar u okviru neposredne okoline kroz koju se kreću. Međutim, ovo, kao što znamo, u velikoj meri zavisi od načina proizvodnje električne energije, što varira od regiona do regiona. S tim na umu, Mazda veruje da motori s unutrašnjim sagorevanjem još uvek imaju više smisla u odnosu na emisiju CO2 nego električna vozila.

Ičiro Hirose, Mazdin generalni direktor sektora za razvoj pogonskih sistema, otkrio je da kompanija ostaje posvećena benzinskim, odnosno generalno motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

„Svaki region i tržište imaju različite metode dobijanja električne energije“, rekao je on. „Moramo da analiziramo na koji način se proizvodi električna energija u svakom regionu ponaosob. U nekim regijama dobijanje električne struje može biti „čisto“, tako da tu električni automobili dobijaju pun smisao. Međutim, u nekim drugim, automobili koji koriste SUS motore mogu biti u prednosti u smislu emisije štetnih gasova. Kada govorimo o ciljevima vezanim za smanjenje emisije ugljen-dioksida, mislim da za sada treba da budemo fokusirani na motore s unutrašnjim sagorevanjem.“

Hirose smatra da moderni benzinski agregati mogu u velikoj meri da se unaprede i budu čak 30 odsto efikasniji nego što su trenutno. Dizeli takođe neće biti odbačeni. Japanski proizvođač smatra da motor s kompresionim paljenjem ima svetlu budućnost, tako da aktivno radi na naprednim tehnologijama da bi ga učinio još boljim i efikasnijim.

„Zapravo, što se dizel motora tiče, mi takođe nastavljamo da radimo na njim u cilju kreiranja idealne dizel mašine“, prokomentarisao je Hirose. „Posebno u ova vremena, SUV su prilično popularni, što znači da su vozila veća i teža. Za taj tip vozila, u smislu redukovanja emisije CO2, dizeli imaju prednost, tako da nema planova za njihovo odbacivanje.“

Takođe, Mazda je nedavno saopštila da se vraća rotacionim motorima. Ovoga puta oni neće poslužiti kao pogonska jedinica za neki seksi kupe, već će se naći u ulozi produžavača autonomije.

Izvor: Mazda

AutoRepublika

 

(614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Daj Bože da kod mazde ovaj novi 1,8 dizel potraje.
A, nadam se i da će uskoro biti više tehničkih detalja oko tog novog benzinskog motora „bez svećica“.

Srdjan

Više mi to liči na varijantu da su mnogo para uložili na razvoj nečega što nisu hibridi i uopšte elektrifikacija, pa im se ne isplati da to sad odbace.