1. Home
  2. Sport
  3. Moto GP
  4. Kišni čovek – Andrea Doviciozo! (GALERIJE)
Kišni čovek – Andrea Doviciozo! (GALERIJE)
0

Kišni čovek – Andrea Doviciozo! (GALERIJE)

252
0
Podelite sa prijateljima:

Andrea Doviciozo je trijumfovao na Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana, ispred Aleksa Rinsa iz Team Suzuki Ecstara i Pola Espargara na Red Bull KTM Factory Racing motociklu. Ovo je ujedno i prvi KTM-ov podijum u kraljevskoj kategoriji.

„Ova pobeda je zaista bila spektakularna. Konačno sam uspeo da pobedim u Valensiji, koja je za mene i Ducati uvek bila teška staza. Prva trka je bila veoma naporna jer je Rins startovao snažno. Ipak, ostao sam smiren. Takođe, Rosi je bivao sve bolji i brži, tako da sam morao da kontrolišem situaciju, dok je kiša pojačavala iz kruga u krug. U drugoj trci smo uspeli sve da popravimo, stavili smo nove gume, koje nisu korišćene u jutarnjem zagrevanju, a i neznatno smo promenili podešavanje. Zaista sam zadovoljan načinom na koji smo timski funkcionisali i došli do ove pobede. Ovo je bio sjajan način da se završi sezona!“, sa zadovoljstvom je konstatovao Andrea Doviciozo.

U ovoj dramatičnoj trci je bila istaknuta crvena zastava, tako da je ona prekinuta, da bi naknadno došlo do restarta na stazi Ricardo Tormo. Veliki broj vozača je doživeo pad, među njima i aktuelni šampion Mark Markez, kao i dvojac Yamahe, Valentino Rosi i Maverik Vinjales.

Prilikom prvobitnog starta, Rins je prosto oduvao protivnike i ostvario značajno vođstvo, već nakon nekoliko krivina. Kiša je padala u tim momentima, ali ne toliko intenzivno.

Uslovi su ipak bili teški, a nekoliko velikih imena, uključujući i specijaliste za vožnju po mokroj stazi, našlo se van stroja.

Mark Markez, koji se borio za podijum, doživeo je prilično težak pad preletevši preko motocikla na šljunak. Maverik Vinjales je nakon dobrog inicijalnog izlaza, pri velikoj brzini, takođe pao. Pol Espargaro, nakon sjajnog starta, našao se van staze u krivini 3, ali se na neverovatan način vratio u trku.

Njegov brat Aleš (Aprilia Racing Team Gresini), Džek Miler (Alma Pramac Racing), Danilo Petrući (Alma Pramac Racing) i Andrea Janone (Team Suzuki Ecstar), takođe su doživeli padove i nisu mogli da se vrate. Za to vreme, Rosi je bivao sve brži, nametnuvši se kao kandidat za pobedu. „Doktor“ je bio brži kako je kiša jače padala.

Međutim, količina vode na stazi je postala tolika da ona nije mogla da otekne s određenih delova, tako da je istaknuta crvena zastava. Trka je nastavljena docnije na još 14 krugova, a grid je bio postavljen u poretku u kojem je bio kompletiran poslednji krug. To je značilo da je prvi Rins, Doviciozo drugi, Rosi treći, Dani Pedrosa četvrti.

Doviciozio je sa novim pneumaticima i poboljšanim podešavanjem pretekao Rinsa u krivini 2, dok se Rosi držao blizu. Trojica vodećih su brzo napravila razliku od tri sekunde u odnosu na četvrtoplasiranog Espargara,  dok je iza njega zaostajao Pedrosa.

Međutim, kiša je ponovo počela da pada jače a uslovi su postali neverovatno teški. To nije smetalo trojici vodećih da „vrte“ krugove od 1 minut, 43 sekunde, dve sekunde brže nego bilo ko drugi na stazi.

U šestom krugu, Doviciozo je „dodao gas“ i napravio razmak od jedne sekunde u odnosu na Rinsa, tako da se trio nalazio u 1,5 sekundi. Nakon još jednog najbržeg kruga Dovija, Rosi je pretekao Rinsa u krivini 4.

Šest krugova do kraja, razlika između  prve dvojice je bila 2,4 sekunde, a krug kasnije preko 3. Međutim, ponovo drama – „Doktor“ pada u krivini 12, što je donelo podijum Espargaru i KTM-u.

Na početku poslednjeg kruga, prednost „Desmo Dovija“ je bila 4 sekunde u odnosu na Rinsa. Ovo je prva pobeda Italijana na Ducatiju od Mizana, dok je Rins ugrabio peti podijum sezone, osvojivši peto mesto u generalnom plasmanu.

Na kraju trke, najviše su se radovali KTM-ovci, čije je oduševljenje bilo ravno onom kao da su ovojili šampionat. Sjajan rezultat za austrijski tim, od kojeg sledeće sezone očekujemo znatno više.

Iza Espargara i Mikele Pira se našao Dani Pedrosa. „Mali samuraj“ završava MotoGP karijeru sa teško stečenim petim mestom, pomogavši Repsol Hondi da obezbedi trostruku krunu.

Dalje su sledili Takaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), novajlija iz Japana, koji je u poslednjoj trci sezone ujedno postigao svoj najbolji rezultat. Žoan Zarko na Monster Yamahi Tech 3 je osvojio titulu u konkurenciji vozača iz nezavisnih timova. Nažalost, glavni favorit za ovaj naslov, Kal Kračlou, zbog povrede na Filip Ajlendu je morao prerano da završi sezonu.

Zarko je odbio napade Bredlija Smita (Red Bull KTM Factory Racing), koji je takođe ostvario lični najbolji rezultat za KTM u poslednjoj trci za ovaj tim.

Štefan Bradl (LCR Honda Castrol), zamena za Kala Kračloua, na kraju je bio 9. a Hafiz Šarin (Monster Yamaha Tech 3) je zaokružio prvih deset. Ipak, naslov za „Novajliju godine“ je dobio Franko Morbideli.

U svom poslednjem Grand Prix pojavljivanju, Skot Reding (Aprilia Racing Team Gresini) je takođe bio među vozačima koji su postigli najbolji ovosezonski rezultat, sa 11. pozicijom, dok je Horhe Lorenco završio karijeru u Ducatiju sa 12. mestom, nakon oporavka od povrede.

Fenomenalni Valentino Rosi je uspeo da nastavi trku posle pada i dođe do 13. mesta, ujedno osvojivši „bronzu“ u generalnom plasmanu. Osvajače poena su kompletirali Karel Abraham (Angel Nieto Team) i Đordi Tores (Reale Avintia Racing).

Alvaro Bautista (Angel Nieto Team), u svojoj poslednjoj MotoGP trci, pao je sedam krugova pre kraja.

Pavle Barta

Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana 2018.

spain
Valencia MotoGP Rezultati
Circuit Ricardo Tormo, 27 krugova, 108.1 km (1 krug: 4.005 km)
Pozicija Vozač Tim Vreme
1. Dovizioso A. Ducati Team Pobednik
2. Rins A. Team Suzuki Ecstar +2.750
3. Espargaro P. Red Bull KTM Factory Racing +7.406
4. Pirro M. Ducati Team +8.647
5. Pedrosa D. Repsol Honda +13.351
6. Nakagami T. LCR Honda +32.288
7. Zarco J. Monster Tech 3 +32.806
8. Smith B. Red Bull KTM Factory Racing +33.111
9. Bradl S. LCR Honda +36.376
10. Syahrin H. Monster Tech 3 +37.198
11. Redding S. Aprilia Racing Team Gresini +44.326
12. Lorenzo J. Ducati Team +46.146
13. Rossi V. Movistar Yamaha +52.809
14. Abraham K. Angel Nieto Team +1:10.628
15. Torres J. Reale Avintia Racing +1:16.739
DNF Bautista A. Angel Nieto Team Pad
DNF Vinales M. Movistar Yamaha Pad
DNF Morbidelli F. Marc VDS Racing Team Pad
DNF Iannone A. Team Suzuki Ecstar Pad
DNF Marquez M. Repsol Honda Pad
DNF Petrucci D. Alma Pramac Racing Pad
DNF Luthi T. Marc VDS Racing Team Pad
DNF Miller J. Alma Pramac Racing Pad
DNF Espargaro A. Aprilia Racing Team Gresini Pad

Generalni plasman u konkurenciji vozača:

2018 MotoGP poredak vozača
Poz. Vozač Motocikl Nacionalnost Poeni
1 Marc MARQUEZ Honda SPA 321
2 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 245
3 Valentino ROSSI Yamaha ITA 198
4 Maverick VIÑALES Yamaha SPA 193
5 Alex RINS Suzuki SPA 169
6 Johann ZARCO Yamaha FRA 158
7 Cal CRUTCHLOW Honda GBR 148
8 Danilo PETRUCCI Ducati ITA 144
9 Jorge LORENZO Ducati SPA 134
10 Andrea IANNONE Suzuki ITA 133
11 Dani PEDROSA Honda SPA 117
12 Alvaro BAUTISTA Ducati SPA 105
13 Jack MILLER Ducati AUS 91
14 Pol ESPARGARO KTM SPA 51
15 Franco MORBIDELLI Honda ITA 50
16 Hafizh SYAHRIN Yamaha MAL 46
17 Aleix ESPARGARO Aprilia SPA 44
18 Bradley SMITH KTM GBR 38
19 Tito RABAT Ducati SPA 35
20 Takaaki NAKAGAMI Honda JPN 33
21 Scott REDDING Aprilia GBR 20
22 Michele PIRRO Ducati ITA 14
23 Karel ABRAHAM Ducati CZE 12
24 Stefan BRADL Honda GER 10
25 Mika KALLIO KTM FIN 6
26 Katsuyuki NAKASUGA Yamaha JPN 2
27 Xavier SIMEON Ducati BEL 1
28 Jordi TORRES Ducati SPA 1

Generalni plasman timova:

2018 MotoGP poredak timova
Poz Tim Poeni
1. Repsol Honda Team 438
2. Ducati Team 392
3. Movistar Yamaha MotoGP 391
4. Suzuki MotoGP 302
5. Alma Pramac Racing 235
6. Monster Yamaha Tech 3 204
7. LCR Honda 191
8. Angel Nieto Team 104
9. Red Bull KTM Factory Racing 89
10. Aprilia Racing Team Gresini 64
11. Estrella Galicia 0,0 50
12. Reale Avintia Racing 37

Generalni plasman konstruktora:

2018 MotoGP generalni poredak konstruktora
Poz. Tim Poeni
1 Honda 375
2 Ducati 335
3 Yamaha 281
4 Suzuki 233
5 Ktm 72
6 Aprilia 59

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments