1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: PHEV vozila u posedu kompanija se nikada ne “tankuju” strujom
Istraživanje: PHEV vozila u posedu kompanija se nikada ne “tankuju” strujom
0

Istraživanje: PHEV vozila u posedu kompanija se nikada ne “tankuju” strujom

498
0
Podelite sa prijateljima:

Mnoge države još uvek praktikuju politiku poreskih podsticaja za nabavku “zelenih” vozila, a ona se odnosi i na primerke koji koriste tehnologiju plug-in hibrida (PHEV). Međutim, najsvežije analize ukazuju na to da vozači PHEV modela koji su u vlasništvu pravnih lica, verovatno nikada i ne završe na priključku za dopunu baterija, odnosno istraživanje otkriva da se uglavnom kao pogonsko gorivo koristi benzin.

U prilog navedenom govori i ustanovljeni podatak da je prosečna potrošnja službenih PHEV vozila blizu šest litara na sto kilometara, odnosno dramatično više od fabričkih deklaracija. Istraživanje je sprovela britanska konsultantska kuća The Miles Consultancy, koja se bavi istraživanjem navika vozača zaposlenih u kompanijama.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 1.500 automobila, a analiza je pokazala dramatično visoku potrošnju benzina, što nije slučaj sa PHEV vozilima koja se nalaze u posedu fizičkih, čija se potrošnja kreće u rasponu veoma bliskom navodima proizvođača. The Miles Consultancy tvrdi da se mnogi vozači službenih vozila nisu ni potrudili da otpakuju kablove za dopunu baterija električnom energijom, pa su oni još uvek u originalnom fabričkom pakovanju.

Da ironija bude veća, pre nego što je vlada Velike Britanije nedavno ukinula politiku podsticaja za PHEV, prilikom nabavke ovih vozila, kupci su ostvarili visok iznos finansijskog stimulansa, odnosno oko 2.500 britanskih funti, to jest čak i 5.000 britanskih novčanica za vozila nabavljena pre marta 2016. godine. Pored toga, brojne druge pogodnosti su opredeljene za vozače PHEV automobila, a nijedna nije bila uslovljena načinom konzumacije vozila, što se očito ispostavlja greškom.

Prema raspoloživim statistikama, čak 70% svih PHEV vozila na britanskim ulicama, kupljeno je od strane pravnih lica.

AutoRepublika

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments