1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Zanimljivost dana: Čudo Formule 1 – Brabham BT46B
Zanimljivost dana: Čudo Formule 1 – Brabham BT46B

Zanimljivost dana: Čudo Formule 1 – Brabham BT46B

952
0
Podelite sa prijateljima:

Eksperimenti koji se izvode sa ciljem procene kako učiniti bolide bržim u Formuli 1 nisu strani, a ranije ste imali prilike da čitate o pokušajima da vozila sa šest točkova pruže veće brzine. Ti pokušaji uglavnom nisu doneli rezultate, ali to ne znači da su se konstruktori prerano predavali.

Krajem 1970-ih godina Brabham je napisao istoriju sa modelom BT46B, a iako je imao prednost nad konkurencijom i nije bio zabranjen – iznenada ga je povukao posle samo jedne trke.

U navedenom periodu Brabham je bio relativno uspešan tim sa dve titule iza sebe (u 1966. i 1967. sezonama sa vozačem i osnivačem Džekom Brabhamom) i borbom za visok plasman među konstruktorima.

Prelazak na V12 agregate tokom 1976. godine, marki Alfe Romeo nije doneo željene rezultate. Tokom 1977. sezone Lotus je debitovao model Type 78, koji nije uvek bio najpouzdaniji, ali je definitivno bio najbrži. Inženjeri britanskog tima su uspeli da porade na podu bolida i načinu protoka vazduha, što je smanjilo koeficijent otpora vazduha i dozvoljavalo veće brzine u krivinama.

Brabham je odlučio da razvije sličan model, a kao inspiracija je uzet Chaparral 2J trkač iz američke Can Am serije. On je imao poveći ventilator u zadnjem delu vozila kako bi „izvlačio“ vazduh ispod automobila i na taj način omogućio bolje performanse. Britanski tim je predstavio identičan sistem i nazvao ga BT46B. Prvi vozač tima u spomenuto vreme, legendarni Niki Lauda, je bio impresioniran brzinom, ali ne i pritiskom G sile na karoseriju u krivinama.

Lauda, kao i drugi vozač u timu Džoni Vatson, su se prvi put pojavili na trci sa BT46B na dan 17. juna 1978. godine na Velikoj nagradi Švedske. Mnogi timovi i vozači su protestvovali iz bezbednosnih razloga, tvrdeći na propeler povlači i kamenčiće koji mogu da povrede druge vozače ili nekoga iz publike.

Međutim, timu je ipak dozvoljeno da se trka. Mario Andreti u Lotusu se kvalifikovao na pol poziciju, ali su Lauda i Vatson zauzeli sledeće dve pozicije. Votson nije uspeo da završi trku zbog kvara, ali se Lauda prošetao do pobede. Drugoplasirani Rikardo Patrese u Arrowsu je zaostajao preko 30 sekundi. Mnogi timovi su uložili žalbu da BT46B ima preveliku prednost.

To je pogodilo prvog čoveka Brabhama Bernija Eklestonea, koji je takođe imao i poziciju predsednika asocijacije konstruktora. Prema nekim pričama, ostali konstruktori su zapretili da će povući svoju podršku ukoliko Britanac ne prestane da koristi BT46B na trkama, što je ovaj i uradio uz obećanje da pobeda Laude u Švedskoj može biti zadržana.

BT46B je uspeo da preživi i danas je čest gost na skupovima klasičnih automobila.

Zoran Tomasović

(952)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments