1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Chaparral 2J – najčudniji trkač u istoriji
Zanimljivost dana: Chaparral 2J – najčudniji trkač u istoriji

Zanimljivost dana: Chaparral 2J – najčudniji trkač u istoriji

423
0
Podelite sa prijateljima:

Američko-kanadska serija Can-Am je tokom kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka bila izuzetno popularna iz nekoliko razloga. Po prvi put u istoriji Sportskog automobilskog kluba Amerike (Sports Car Club of America – SCCA) odobreno je takmičenje gde je bilo dozvoljeno gotovo sve – od aplikacije raznih aerodinamičnih detalja pa sve do ugradnje turbo punjača i kompresora. Pod uslovom da je trkački automobil imao dva sedišta i zadovoljavao najlabavije bezbednosne mere, bilo bi mu dozvoljeno da se takmiči, pa su mnogobrojni timovi iz celog sveta uvideli šansu da pokažu svoje znanje u ovom nadmetanju.

Ipak, 12. jula 1970. godinem na stazi Watkins Glen International Raceway se pojavio model koji je bio toliko šokantan da čak ni najveći ljubitelji Can-Am serije, nisu mogli da poveruju da će se takav automobil pojaviti na stazi. Ovo je priča o firmi Chaparral i njegovom legendarnom modelu 2J.

Osnivač Chaparrala je čovek po imenu Džim Hal. On je rođen 1935. godine u američkoj saveznoj državi Teksas. Hal je dolazio iz izuzetno imućne familije, koja je imetak stekla zahvaljujući poslu s kupoprodajom nafte, pa se očekivalo da će i on nastaviti porodičnu tradiciju. Ipak, kada je imao samo 19 godina, njegovi roditelji su poginuli u avionskoj nesreći, pa je mladi Džim nasledio ogromno bogatstvo kao tinejdžer.

Nakon dogovora sa bratom oko preuzimanja poslovanja u naftnoj industriji, Hal odlučuje da se fokusira na automobile i jedno vreme je čak sarađivao sa legendarnim Kerolom Šelbijem. On je takođe izgradio novu stazu nazvanu Rattlesnake Raceway i dozvoljavao svakome da se trka. Jedna od takvih osoba je bio Džejms Šarp, koji je takođe imao dugogodišnje iskustvo kao vozač u amaterskim takmičenjima, pa nije trebalo proći dugo vremena pre nego što se prijateljstvo rodilo.

Zahvaljujući zajedničkom bogatstvu, Hal i Šarp su kontaktirali nekoliko samostalnih inženjerskih kuća da im razviju trkački automobil. On se po prvi put pojavio na stazi Laguna Seca Raceway tokom 1961. godine i po mnogim karakteristikama je bio tradicionalni trkač iz navedenog perioda.

Chevroletov agregat zapremine 318 kubnih inča (5,2 litre) je bio postavljen napred dok je školjka razvijena od aluminijuma. Automobil je dobio ime Chaparral po istoimenoj ptici, a debi je bio više nego uspešan sa drugim mestom – odmah iza pobedničkog Maseratija. Narednih godina, posao je cvetao i Chaparral je imao relativno puno uspeha. Potrebno je spomenuti da je ova kompanija bila prva koja je pružala aerodinamični spojler. koji bi se automatski podešavao tokom vožnje pre nego što ga je FIA zabranila, a zasluga će kasnije pripasti poznatijem Lotusu.

Ipak, Chaparral će debitovati s modelom s kojim će kasnije ući u istoriju, a reč je o legendarnom 2J. S mehaničke strane, izbor je ponovo pao na provereni Chevroletov agregat zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara). On je razvijao 650 konja na 7.000 obrtaja, a snaga se prenosila na točkove preko trostepenog automatskog menjača. Školjka je razvijena od stakloplastike, i tu se neka „normala“, to jest konvencionalnost završavala.

Naime, zadnji pneumatici su bili kompletno prekriveni dok se na istom delu vozila nalazio ventilator koga je pokretao dvotaktni agregat s dva cilindra i 45 konjskih snaga. Ukupna težina vozila je iznosila samo 810 kilograma, a sam ventilator je bio u stanju da pokrene 2J do brzine od 64 km/h. Poenta ventilatora je bila da izvlači vazduh ispod automobila i samim tim poboljša aerodinamiku.

Tu je bio i sistem koji bi spustio vozilo do zemlje pa samim tim 2J se do današnjeg dana smatra možda najbolji trkačem u krivinama. Ovaj podatak je pomalo iznenađujuć, pošto je automobil bio kockast koliko i kuhinjski sto, ali kao što ćemo videti u ostatku priče – kada je sve radilo kako treba, 2J je bio bez konkurencije.

Nakon što je Chaparral propustio prve trke trke u sezoni održanoj 1970. godine, tim se pojavio na spomenutoj stazi Watkins Glen. Za volanom se našao legendarni Džeki Stjuart, a kvalifikovao se na treće mesto. Tokom trke se probio i na lidersko mesto, pre nego što je morao da odustane zbog problema sa kočnicama.

Nakon propuštene tri trke, Chaparral je potpisao ugovor s Vikom Ilfordom da bude vozač u naredne četiri trke. Na stazi Laguna Seca Raceway. 2J je bio jedini automobil koji se kvalifikovao sa vremenom ispod jednog minuta, iako Ilford nikada ranije nije vozio na ovoj stazi. Narednog dana je oboren i rekord McLarena pre nego što se vozač morao povući zbog mehaničkog kvara.

Tokom zadnje trke u sezoni na Riverside, Ilford se kvalifikovao na pol poziciju, i to sa preko dve sekunde boljim vremenom u poređenju sa drugoplasiranim vozačem. Ipak, i ovaj put, mehanički kvar je sprečio 2J da pokaže svoje performanse u momentu dok se nalazio na prvom mestu.

Još tokom sezone mnogi vozači su se žalili da je Chaparralov sistem sa ventilatorom izuzetno opasan, pošto je u stanju da „baca“ kamenčice sa zemlje u pravcu vozila iza sebe. Protest je predvodio najuspešniji vozač u istoriji ove serije Brus Meklaren (da, isti onaj koji je osnovao McLaren tim u Formula 1 šampionatu) pa je 2J zabranjen nakon 1970. sezone.

Hal tvrdi da mu konkretan razlog nikada nije rečen i da je zapravo bio jako iznenađen odlukom, pošto je SCCA dao zeleno svetlo pre početka sezone. Ne želeći da vodi bitku za stolom, Chaparral se prebacio na Indy i CART šampionate i to sa dosta uspeha. Hal nikada nije prodao trkačke automobile i sedam primeraka se nalazi u njegovom ličnom muzeju do današnjeg dana. Među njima je i 2J koji je čest gost na skupovima klasičnih vozila.

Chaparral 2J nikada nije pobedio i takmičio se u samo pet profesionalnih trka. Možda zato što je bio previše napredan, čime nije uspeo da pokaže svoje mogućnosti, ali nema sumnje da danas svaki ljubitelj auto-moto sporta zna za njega. Sličnu ideju će kasnije oprobati i Brabham u šampionatu Formule 1, o čemu ste imali prilike da čitate na našem sajtu. Ipak, kao i u slučaju Chaparrala tako napredna ideja nije dugo opstala …

Zoran Tomasović

(423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments