1. Home
  2. Vesti
  3. Istorijska, prva kazna u Kanadi za vožnju pod uticajem marihuane
Istorijska, prva kazna u Kanadi za vožnju pod uticajem marihuane
0

Istorijska, prva kazna u Kanadi za vožnju pod uticajem marihuane

317
0
Podelite sa prijateljima:

Kanada je, pre pet dana donela zakon koji dozvoljava pušenje marihuane na javnim mestima pod uslovom da ona bude kupljena u odobrenim, autorizovanim prodavnicama. Prema novom zakonu svakom građaninu Kanade je dozvoljeno da poseduje do 30 grama marihuane, što je dovoljno za oko 60 cigareta, a takođe će moći lično da uzgajaju do četiri stabiljke.

Takva pravila će sigurno doneti ekonomski plus, ali se postavlja pitanje kako će zakon funkcionisati ukoliko se za volanom nađe neko ko je “naduvan“ i da li će pravila biti ista kao i za pijane vozače. Pa… svega sat vremena nakon što je zakon stupio na snagu u Kanadi je napisana i prva kazna za vožnju pod dejstvom marihuane.

U gradu Vinipeg, lokalni policajac Gord Spado je zaustavio vozilo oko jedan sat posle ponoći, a vozač je dobio kaznu od 672 dolara. Spado kaže da, iako je konzumiranje marihuane dozvoljeno, to ne znači da je i dozvoljeno biti za volanom pod uticajem ove psihoaktivne supstance.

Ipak, postavlja se pitanje zašto vozač nije uhapšen (kao što bi bio slučaj da je vozio u alkoholnom stanju) već mu je dozvoljeno da ostane u automobilu. Neke priče kažu da vozač zapravo i nije vozio kada mu je policajac prišao već samo sedeo u automobilu.

Spado dodaje da sumnja da je osoba, pored prvog prekršaja, dodatno počinila još jedan, odnosno da je ilegalno kupila marihuanu. Naime, prve dostave droge su stizale u prodavnice baš u vreme kada je kazna napisana, ali kako nije imao dokaza, policajac je tako odlučio da ne napiše dodatnu kaznu. U budućnosti policajci mogu zatražiti račun ili sličnu potvrdu da je marihuana zakonski kupljena.

Za kraj, policajac Spado kaže da zakon tretira vožnju pod uticajem narkotika vrlo slično kao vožnju u alkoholnom stanju. Jedina veća razlika leži u tome da za alkohol postoji jasna granica (u većini država 0,008 promila) dok je prag tolerancije na količinu konzumirane marihuane, ostavljen policajcu na “subjektivnu procenu“.

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments