1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Neverovatan prizor u američkom gradu Ludlovu
Zanimljivost dana: Neverovatan prizor u američkom gradu Ludlovu

Zanimljivost dana: Neverovatan prizor u američkom gradu Ludlovu

5.75K
5
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira što se danas smatra posrnulim divom koji je navodno uništio veliki broj brendova, istorija General Motorsa je izuzetno bogata raznim legendama, vozilima ispred svog vremena i inovacijama koje koristimo do današnjeg dana. Jedan od njih je model Futurliner.

U vreme kada televizor nije postojao u svakoj kući, serija od dvanaest Futurlinera je obilazila američke gradove i predstavljala tehnologiju kao što su mlazni motori, novi kuhinjski uređaji i ostala futuristička dostignuća. Ipak, do 1956. godine, televizor je postao deo svakodnevnog života pa tehnologija koju je reklamirao je penzionisala Futurliner. Preporučujemo vam da pročitate njegovo istorijsko izdanje, a nedavno smo se i susreli sa jednim primerkom tokom posete nacionalnom automobilskom muzeju u saveznoj državi Amerike, Indijani.


Većina njih zapravo i nije privlačila toliko pažnje sve do 2006. godine kada je ukupno jedanaesti proizvedeni primerak restauriran i prodat na aukciji za sumu od četiri miliona dolara. Popularnost tada skače, a do današnjeg dana, od dvanaest primeraka koje je General Motors proizveo, poznata je sudbina njih devet. To međutim ne znači da su preostala tri uništena već samo da trenutno nisu u javnosti.

Znajući sve to, očekivanja su da je većina Futurlinera danas u muzejima ili pak u privatnim rukama daleko od očiju javnosti. Ali, jedna osoba je primetila glomazni model dužine preko deset metara, visine 3,5 metra i mase od četrnaest tona, parkiran u malenom gradiću Ludlovu unutar američke savezne države Masačusets.

Ovaj grad ima populaciju od tek nešto više od 21 hiljadu stanovnika pa je pomalo čudno što je Futurliner parkiran baš na takvom mestu. Ono šta je možda još veća misterija jeste podatak da je zapravo ostavljen na javnom putu, bez ikakve zaštite i kao da je neko „samo svratio na kafu kod komšije“. Brajan Dezo, koji je inače uslikao spomenute fotografije, kaže da se General Motorsov model baš izdvajao u poređenju sa ostalim vozilima oko njega, i da na prvi pogled izgleda „kao da je pao sa Marsa“.

Proučule se razne priče zašto je u Ludlovu, a onda najčešća kaže da se jednostavno pokvario, pošto je Futurliner zapravo imao velikih problema sa mehanikom. Ključni problem je bio onaj da ga je pogonio atmosferski benzinac zapremine 302 kubna inča (5,0 litara) u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara, a razvijao je svega 145 konjskih snaga.

Ne treba mnogo znanja da se zaključi kako takva snaga na masu od četrnaest tona nije dovoljna, pa se Futurliner često pregrevao. Međutim, celu misteriju je rešio čovek po imenu Piter Pan, čija kompanija poseduje dva primerka i iznajmljuje ih svakome ko je spreman da plati nepoznatu sumu novca.

Ispostavilo se da se proteklog vikenda u Ludlovu održavao veliki golferski turnir i organizatori su smatrali da bi Futurliner bio idealan da privuče pažnju javnosti. Pan napominje da je lično dovezao model do terena za golf, a zatim ga parkirao u pozadini pre nego što je bio spreman za prezentaciju. Ovu priču je donekle potvrdio i autor fotografija koji kaže da nije primetio Futurliner narednog jutra kada se vratio na lokaciju.


Bilo kako bilo, videti ovakvo vozilo uživo je doživljaj koji se pamti do kraja života, što vam može potvrditi i autor ove priče koji je imao prilike da se sretne sa njim nekoliko puta, pa čak i da sedne na vozačko sedište. Divan istorijski članak o ovom vozilu možete pročitati klikom na ovaj link.

Za kraj ćemo spomenuti da Futurliner zapravo nije vezan isključivo samo za Ameriku, već se tri primerka nalaze i u Evropi (dva u Nemačkoj i jedan u Švedskoj) i ako vam se ukaže prilika, definitivno preporučujemo da ga vidite.

Zoran Tomasović

(5751)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa ovakvo vozilo i priliči nekome ko se zove Petar Pan, kao da ga je oteo od Kapetana Kuke…
Ali kroz čitav članak ja nisam shvatio šta je u stvari ovaj Futurliner, automobil, kombi, kamion, autobus, kamper? I koje je potrebe trebao da zadovolji?

Yankee

Ima link gde je opisana istorija i koja mu je svrha bila, ali ukratko nije bio nista od tog spomenutog.

https://autorepublika.com/2019/04/11/general-motors-futurliner-rodonacelnik-marketinga/

U vreme pre nego sto je postojao tv u svakoj kuci, 12 ovih Futurlinera bi se pojavili u gradu i ovaj centralni deo bi se otvorio i tu bi stajao covek i predstavljao neku modernu tehnologiju.

comment image

s mile

znači bio je Show room 😉

Yankee

Tako nesto. Ironija, na kraju ga je penzionisala tehnologija koju je reklamirao – kucni televizor.

Od ovih 9 prezivelih Futurlinera jedan je stvarno prepravljen u kampera.

Mixito

Njegova svrha opisana je na pocetku teksta