1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Aerowagon – prvi voz sa avionskim motorom
Zanimljivost dana: Aerowagon – prvi voz sa avionskim motorom

Zanimljivost dana: Aerowagon – prvi voz sa avionskim motorom

509
0
Podelite sa prijateljima:

Kroz istoriju smo viđali razne eksperimente u pokušajima kako učiniti vozila bržim, a početkom 20. veka, kada je avionska industrija eksplodirala, mnogi su se setili da bi takva mašinerija mogla da povisi brzine i drugih proizvoda.

Jedan od njih je bio mladi Valerijan Abakovski iz Letonije koji je sa samo 25 godina imao posao vozača političara tadašnje ruske tajne službe VChK. Abakovski je takođe bio amaterski inženjer i tokom jedne vožnje moćnog političara Fedora Sergejeva (inače bliskog prijatelja Josifa Staljina) predložio mu je svoju ideju brzog voza korišteći tehnologiju sa aviona.

Ovaj je pokazao interesovanje, a kao rezultat je debitovao proizvod pod imenom Аэроваго́н (Aerowagon). Reč je o aerodinamičnog voznom vagonu sa motorom iz nepoznatog aviona, a posebnu pažnju je privlačio propeler na zadnjem delu vagona identičan onom sa aviona. Na taj način Aerowagon je mogao da dostigne maksimalnih 140 km/h.

Prvi prototip je bio spreman 24. jula 1921. godine, a Abokavski i Sergejev su se uputili sa još 20 delegata iz raznih država (Bugarska, Australija, Nemačka, Velika Britanija, itd.) na prvu test vožnju od Moskve do Tule, udaljene oko 200 kilometara.

Aerowagon je stigao do željene lokacije bez problema, ali je u povratku došlo do nesreće u blizini grada Serpuhova. Aerowagon je “iskočio“ iz šina, a predpostavlja se da je prevelika brzina igrala ključnu ulogu. Sedam osoba je poginulo među kojima Abokavski i Sergejev. Nepoznato je šta se desilo sa Aerowagonom posle toga, a pretpostavlja se da je prodat otpadu.

Zoran Tomasović

(509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments