1. Home
  2. Istorija
  3. Neoplan slavi jubilej s godinom zakašnjenja
Neoplan slavi jubilej s godinom zakašnjenja
6

Neoplan slavi jubilej s godinom zakašnjenja

4.63K
6
Podelite sa prijateljima:

Više puta smo primetili neobičnu sklonost Nemaca da slave jubileje kada im vreme baš i nije. Možemo se tako prisetiti, s Mercedesove strane pogrešno obračunate godišnjice marke Unimog, zatim je MAN slavio nekakav jubilej vezan za 250. rođendan neke kovačnice, a sada izgleda da ni Bavarci nisu želeli da se izdvajaju. Sada se radujemo 85. rođendanu marke Neoplan?!

Marka Gottlob Auwärter (kakav joj je naziv bio tokom nezavisnog postojanja) je osnovana tokom jula 1935. godine u Štutgartu, pa je tako 85. rođendan bilo logično proslaviti prošle, a ne 2021. godine kada je 86. godina već u toku. Pride, prvi autobus s oznakom Neoplana je lansiran „tek“ pre 68 godina, što takođe ne deluje kao neki okrugao datum. Kako bilo, Neoplan nam je dao mnogo razloga da mu se divimo i podsetimo se nekih interesantnih detalja iz istorije.

Iako prošlost Neoplana ne seže duboko u prošlost, vrlo je impresivna u svakom slučaju. Da nije tako, Neoplan ne bi postao „King of the Roads“ (Kralj drumova), kakav nadimak je stekao u Evropi, Aziji, a ranije i u Americi. Ne bi bilo ni lepih debelih knjiga o ovom proizvođaču da se nije dobrano istakao na tržištu. Međutim, istorija nemačkog proizvođača autobusa je široko dostupna na internetu, a možemo i mi da je malo pretresemo u nekom drugom članku, onom koji bi bio fokusiran baš na tu oblast. Za ovu priliku, verujemo da bi bilo interesantno podeliti neke momente iz istorije koji nisu tako poznati široj javnosti.

Na izložbi autobusa organizovanoj 1994. godine, vlasnik Neoplana Konrad Auverter prikazuje sistem ogibljenja sopstvene proizvodnje i kompletno ravan pod ugljeničnog Metrolinera

Nesumnjivi uspeh Neoplana je prevashodno bio utemeljen u pažnji koju su vlasnici kompanije posvetili unapređenju komfora za putnike. Ceo inženjering tim bavarske kompanije je bio usredsređen na dostizanje visokih ciljeva u ovom segmentu, od samih početaka marke.

Dakle, još 1957. godine se po prvi put pojavilo vazdušno oslanjanje na autobusima ove marke, umesto konvencionalnog rešenja s oprugama. Prednje vešanje je takođe bilo nezavisno, na koji način se Neoplan baš izdvojio, jer je bio jedinstven po ovom pitanju. Uzgred budi rečeno, Neoplan je koristio komponente različitih dobavljača tokom vremena, pa je dizel motore obezbeđivao DAF, Deutz, Mercedes, MAN, Detroit Diesel, pa čak i japanski Hino; dok su ugrađivane menjačke kutije s potpisom marki: Voith, ZF, Renk, Allison.

Ipak, ogromna većina mostova i sistema ogibljenja je bila razvijena unutar kuće. sve do današnjih dana.

Niskopodni Neoplan namenjen aerodromskoj službi, počev od prvenca pa do verzije Galaxy Lounge koja prima do 340 putnika

Tokom 1960. godine se pojavio prvi zblobni autobus u gami i on je takođe bio revolucionaran. Montažom motora u zoni prednjeg prepusta, kao i zadnje osovine sopstvene proizvodnje, omogućen je prenos pogonske sile na prednje točkove, što je dalje stvorilo pretpostavke za niskopodnu konfiguraciju, na koji način su opet profitirali putnici. Zahvaljujući ovim idejama Neoplan je ponovo postao svetski lider tokom mnogih narednih godina.

Još jedna „demonstracija sile“ – niskopodni Metroshuttle bez zadnjeg prepusta i s upravljanjem na obe osovine. Dvadeset godina kasnije, replika ovih ideja je primenjena na modelu Mercedes Cito

Kasnije su implementirane i druge, nove inovacije na temu podizanja komfora. Uvedeni su individualni ventilacioni otvori za putnike u 1961. godini, ugrađen je toalet i garderober u dvospratnom turističkom autobusu tokom 1967. godine.

Par godina kasnije je debitovao i model nazvan Cityliner, a bio je karakterističan po tome što je posedovao montirana sedišta na nešto višoj poziciji. Putnici su uživali u radu uređaja za klimatizaciju, dok je za zastakljivanje korišćen dvostruki sloj. Pojavili su se i novi modeli – još viši, duži i luksuzniji nego pretohodni, što je doprinelo da se Neoplan pozicionira kao vodeći proizvođač u turističkom segmentu.

Džambo-džet među autobusima. Četiri osovine i dva sprata je bilo dovoljno za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda

Iako je očit trud bio usmeren u razvoj dugoprugaških modela, ni oni takmaci namenjei urbanom transportu nisu bili zapostavljeni. tako je prvi niskopodni primerak, čak i s plastičnom karoserijom, razvijen od strane Neoplana tokom 1976. Kao što se često i dešava inovatorima, ideja je bila žestoko ispred svog vremena, pa je takvo rešenje ostalo izolovano u tom trenutku. Međutim, vaskrslo je godinama kasnije i postalo ekstremno popularno…

Očekivano, ovaj model koji prima 96 putnika je bio nazvan Megaliner i bio je veoma redak prizor na putevima.

Sam Neoplan se toj ideji, ideji laganog autobusa vratio tek 1988. godine s prezentacijom modela Metroliner MIC. Karoserija je bila izrađena od kompozitnih materijala, na koji način je težina teškaša svedena na 40% nižu vrednost. Istovremeno, taj dobitak kroz smanjenu masu je omogućio da se proizvođač oproba i s ugradnjom različitih pogonskih sklopova, električnih, pa čak i vodoničnih, i to daleko pre nego što je ovo postalo opšte prihvaćeni, globalni trend.

Autobusi Neoplana su takođe bili izrađivani i za posebne namene. Ovde vidimo pokretni kontrolni centar Ministarstva za vanredne situacije

Treba posebno naglasiti da je Neoplan ostvario lidersku poziciju na nemačkom tržištu, već i da je značajno uticao na proizvođače autobusa u ostalim državama. Već do devedesetih godina prošlog veka, marka je samo na evropskom tlu kontrolisala proizvodnju u devet fabričkih kompleksa, dok je globalna ekspanzija započela znatno ranije.

Na primer, jedan od prvih zajedničkih poduhvata u Kini datira negde u centralnom delu osamdesetih godina prošlog stoleća. Od tada, najmanje su tri firme na tamošnjoj teritoriji bile zvanično angažovane da montiraju autobuse, a broj ilegalnih replika je praktično nesaglediv do današnjih dana.

Zajednički poduhvat u afričkoj državi Gani je u funkciji od 1974. godine, i taj entitet je razvio pojednostavljen gradski autobus Tropicliner. Isporučivani su na mnoga susedna tržišta, a bilo ih je i u Južnoafričkoj Republici. Gotovo cela gama matičnog koncerna je bila na proizvodnim trakama zajedničkog poduhvata u Iranu. Ta kompanija je nazvana Iran Khodro.

Dve fabrike su jednovremeno funkcionisale u Sjedinjenim Državama. Jedna koja je izgrađena u saveznoj državi Pensilvaniji je bila zadužena za montažu gradskih primeraka, dok je ona koja je nikla u saveznoj državi Kolorado bila angažovana na sklapanju modela iz turističkog segmenta.

Poljska divizija, oformljena 1994. godine, je startovala s montažom gradskih modela i veoma brzo je postala lider. Kasnije je izdvojena iz firme i promenila ime, u sada čuveni naziv kompanije: Solaris Bus & Coach.

Enterijer međugradskog Neoplana u luksuznom izdanju

Naposletku, uticaj Neoplana je bio ogroman i na ogromnom tržištu Ruske Federacije. U 1992. godini, tek otvoreno predstavništvo beloruskog MAZ-a je pazarilo licencu za proizvodnju niskopodnog modela Neoplana N4014. Kao direktna posledica tog ugovora, taj teškaš je prerađen u model MAZ-101, koji nažalost nije završio u masovnoj proizvodnji.

Beloruski „Neoplan“ nije zaživeo zbog specifične zadnje osovine za koju se ispostavilo da je odviše složenog dizajna za tadašnji stepen tehnološkog razvoja fabrike. Upotrebljena je sva kreativnost „sovjetskih“ inženjera pa je tako dobijen serijski model, koji se samo donekle može nazvati niskopodnim (jer je negde između standardnog i niskopodnog po tom pitanju), a koji je nazvan MAZ-103.

Vredno pomena je da taj model tek nedavno povučen s proizvodnih traka. Sveukupno, oko deset hiljada primeraka MAZ-a 103 je sklopljeno od čega je ogroman broj završio na tržištu susedne Rusije.

AutoRepublika

(4626)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Švabo rinta k’o mutav,sav je u 5 brzini, tako da često zaboravi na jubilije.Mi samo nešto slavimo, nekad bi trebalo nešto i uraditi.Neoplan je definitivno Citroen u svijetu autobusa, predvodnik inovacija.

Balkanboj

Ne bih da zakeram, ali slike su stealth, od opisa nevidljive.

Laki

Neoplan je zaista bio ispred vremena što se tiče dizajna izbora agregata a pogotovo opremanja kabine!Kad se pojavio ovaj turistički sa 4 osovine svi u čudu za neke alpske države je bio zabranjen pa me njegova sudbina podsjetila na A380 koga nema više ko da kupi!Autor je pomenuo visoko pozicionirana sjedišta koja su za putnika super ali za vozača ne baš zbog većeg „ljuljanja“ kroz krivine pa bih tu dao prednost ovom „gigantu“ iz Ulma!

N.

Proizvodi kao sto su ovaj zglobni autobus na dva sprata, autobus sa cetiri osovine, kao i A380 sluze da pokazu tehnolosko dostignuce i superiornost i znanje ovih proizvodjaca da naprave ovako tehnoloski kompleksne proizvode, koji su gle cuda iz Evrope, tako da samim tim oni nisu predvidjeni za veliki komercijalni uspeh, ali kada su pokazali sta umeju i ostali proizvodi su nastavili dobro da se prodaju. A380 je nazalost proizvod koji nije potreban svakom, ali jos uvek imaju aviokompanije sa istoka i iz Azije koje ga imaju u svojoj floti i gde radi svoj posao, i radice ga nadam se… Pročitaj više »

Laki

U pravu si cilj je pokazati tehnološki napredak!Baš kad je A380 počeo letjeti reče mi „EK Pilot“kojeg sam vozio da se uloženi novci u taj projekat neće izvući a evo i pandemija uradila svoje.

N.

Da ova pandemija ce u narednim godinama svim velikim proizvodjacima napraviti ozbiljne probleme, ali sta je tu je sad, procice i ovo jednom, ja se nadam sto pre
Airbas je svakako profitirao s velikim brojem narudzbina manjih aviona kako je bio onaj skandal sa Boingom, tako da verujem da ce opstati