1. Home
  2. Vesti
  3. Šef kompanije BMW: Nemoguće je ostvariti predložene ekološke limite
Šef kompanije BMW: Nemoguće je ostvariti predložene ekološke limite
1

Šef kompanije BMW: Nemoguće je ostvariti predložene ekološke limite

322
1
Podelite sa prijateljima:

Šef BMW grupe, Harald Kriger je izjavio da je dalja redukcija štetnih emisija ugljen dioksida, onako kako je to predviđeno predlogom buduće regulative, praktično neizvodljiva.

“Vera u mogućnost sniženja nivoa štetnih emisija CO2 za 45% do 2030. godine, je jedan neostvarivi san. To jednostavno nije moguće,” rekao je on juče na marginama Salona automobila u Parizu.

Na ovu temu, Kriger se izjasnio podstaknut time što se danas glasa o predlogu evropskih zakonodavaca da se uvede obaveza sniženja emisija CO2 za 45% do 2030. godine, što je stroćžiji predlog od prvobitnog koji je predviđao da stopa bude 30. Na ovaj način nacionalne vlade su dovedene u nezavidnu političku poziciju, kako bi se ispregovaralo prihvatljivo rešenje do kraja godine.

“Da bi novopredloženi limit bio dostižan, neophodno bi bilo da u strukturi evropske prodaje čak 70% zauzmu čisto električna vozila koja energiju dobijaju iz baterijskih jedinica. Pored toga, morali bismo da imamo i infrastrukturu, odnosno razvijenu mrežu stanica za punjenje tolikog broja vozila, što je jednostavno nemoguće,” navodi Kriger.

“Prvobitni predlog (30% smanjenja) je maksimum u koji industrija trenutno može da se uklopi”, kaže on.

Izvršni direktor BMW-a je potvrdio posvećenost srednjoročnom cilju kompanije da 15 do 25% učešća u prodaji game marke, čine elektrifikovana vozila, do 2025. godine. Kategorija EV obuhvata, prema viđenju minhenskog giganta, BEV i PHEV vozila.

BMW se trudi da ispuni cilj zacrtan za ovu godinu. Predviđeno je da kompanija plasira 140.000 elektrifikovanih četvorotočkaša pre 1. januara, kaže Kriger. Prodajnu brojku od 100.000 EV vozila, BMW je dostigao tokom prošlog meseca, a što je rezultat identičan celogodišnjim rezultatima 2017.

U ovom trenutku, BMW u gami poseduje jedno čisto električni vozilo, BMW i3. Pored ovog, u prodaji se nalazi i 10 PHEV modela. Do 2021., paleta BEV modela u ponudi će porasti na ukupno pet, računajući i Mini koji je planiran za sledeću godinu. Zatim, tu je i krosover iX3, planiran za 2020., a potom i sedan srednje veličine BMW i4. Naposletku, iste godine kada i sedan i4, debitovaće i perjanica među SUV modelima iz iNext serije. Poslednja dva modela nastupaju na tržištu počev od 2021. godine.

Do 2025. ideja BMW-a je da se gama PHEV vozila udvostruči, odnosno da broji 20 modela.

Dodatno, dizela se ne odričemo, rekao je Kriger, obrazlažući odluku time da je u nekim delovima kontinenta, opstanak dizela ključan u smislu postizanja ekoloških ciljeva u vezi emisija ugljen dioksida.

“U strukturi naše prodaje u Evropi, dizel vozila čine oko 47%, a teško je predvideti da li će se u budućnosti njihovo učešče u prodajnim rezultatima stabilizovati na nivou od 25 ili možda 30%,” dodao je on. “Ali ono što je definitivno je da nastavljamo sa daljim ulaganjima u dizel tehnologiju.”

Rast prodaje dizela, BMW beleži na rastućim tržištima Indije, Japana i Južne Koreje, zaključuje Kriger.

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Slažem se sa ovim što čovek zbori. Ali, bojim se da je trenutna „politička klima“ takva – kakva je.