1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Timska naredba ponovo lansirala Hamiltona na najviše mesto na podijumu
Timska naredba ponovo lansirala Hamiltona na najviše mesto na podijumu
2

Timska naredba ponovo lansirala Hamiltona na najviše mesto na podijumu

304
2
Podelite sa prijateljima:

Timska naredba Mercedesa je sredinom trke promovisala Luisa Hamiltona kao pobednika trke u Rusiji.

Britanac je sasvim zasluženo napravio još jedan veliki korak ka osvajanju titule, ali nije zasluženo pobedio na VN Rusije u Sočiju, jer je Mercedes sredinom trke naredio vozačima da promene pozicije.

Na ovaj način je vodeći u šampionatu trijumfovavao po peti put uzastopno, tako da sada vodi u odnosu na Fetela sa razlikom od čak 50 poena. To znači da je pet trka do kraja Hamiltonu dovoljno da osvaja druga mesta da bi uzeo titulu.

Da se vratimo na trku. Fetel je bolje startovao od Britanca i bio je na putu da ga pretekne u krivini 2, ali je Botas sjajno odradio svoj deo zadatka blokiravši vozača Ferrarija dovoljno da je ovaj samo mogao da posmatra „srebrne strele“ ispred sebe.

Finac je u boks otišao u 12. krugu po meke gume, a Fetel je sledio primer krug kasnije. Mercedes je odlučio da Hamiltona zadrži na stazi sve do kraja 14. kruga, što je rezultiralo time da je Britanac naišao na „gužvu u saobraćaju“, što je naravno pogodovalo Fetelu, koji je izbio ispred njega. Međutim, Hamilton je sjajnim, čistim manevrom, na stazi pretekao Nemca u krivini 4, izrazivši preko radio veze nezadovoljstvo Fetelovom agresivnom odbranom dve krivine ranije.

Botas i Hamilton su ponovo odmakli, ali je na čelu bio u tim trenucima sjajni Maks Ferštapen iz Red Bulla, koji je startovao sa 19. mesta. Holanđanin je planirao dugačak prvi stint pre odlaska na servis.

Zbog bojazni da bi Fetel mogao da se nađe ispred Hamiltona, koji se požalio na oštećenje zadnjeg levog pneumatika, Mercedes je naredio Botasu da propusti timskog kolegu, što je ovaj i učinio u 25. krugu. Džejm Vauls, glavni strateg tima, objasnio je odluku (ponovo) isfrustriranom Botasu, koji je ostao da brani leđa Luisa Hamiltona.

Hamilton je držao distancu u odnosu na vozača Ferrarija ali nije mogao da pretekne Ferštapena, sve dok Holanđanin, koji je danas proslavio 21. rođendan, nije otišao u boks, 10 krugova pre kraja, instaliravši ultrameke gume za finalni sprint.

Sa 53 pređena kruga, Hamilton je prvi prešao ciljnu liniju na VN Rusije, nastavivši sjajnu Mercedesovu seriju. Nemački tim je ostvario treću dvostruku pobedu ove sezone.

Botas je bio drugi, šesti put ove godine, ali je u završnoj fazi upitao da li Mercedes planira da zameni pozicije. Tada mu je rečeno da završe trku u aktuelnom poretku, a da će ostalo prodiskutovati nakon trke. Zaista, krajnje ponižavajuće za odličnog finskog vozača.

Treći je bio Fetel, koji sada samo na papiru ima šanse da se okiti petom titulom. Ferrarijev vozač sada zaostaje dve pobede iza Hamiltona, pet rundi do kraja.

Ferštapen, koji je imao izvanredan tempo na mekim gumama, nije mogao da pronađe brzinu na ultramekim, tako da nije bio u prilici da se približi Kimiju Raikonenu.

Danijel Rikijardo nije uspeo da ostvari tempo timskog kolege, te je na kraju bio šesti, nakon ne tako značajnog oštećenja prednjeg krila u ranoj fazi trke.

Šarl Leklerk je bio sjajan sedmi za Sauber, pretekavši Kevina Magnusena iz Haasa atraktivnim manevrom sa spoljne strane krivine 3 u početnim krugovima. Ovaj potez se kasnije pokazao odlučujućim, jer je Leklerk završio trku 15 sekundi ispred Magnusena.

Vozači Force Indije, Esteban Okon i Serhio Perez su veći deo trke proveli iza Danca. Tim je pokušao izmenama pozicija nešto da učini, ali ni Okon ni Perez nisu uspeli ništa da urade, tako da su morali da se zadovolje devetim, odnosno desetim mestom.

Roman Grožan je bio 11. za Haas, ispred Nika Hulkenberga. Drugi vozač Renaulta, Karlos Sainc, bio je prisiljen da ide na drugi pit stop, što ga je lansiralo na tek 17. mesto. Markus Erikson je bio 13. za Sauber, ispred Fernanda Alonsa iz McLarena, koji je imao prilično mirnu trku, ispred Lensa Strola iz Williamsa. Alonsov timski kolega, Stofel Vandorn, završio je na 16. mestu, ispred Sergeja Sirotkina, koji je bio poslednji klasifikovani vozač.

Tandem iz Toro Rossa, Pjer Gasli i Brendon Hartli, odustali su na kraju 4. kruga nakon simultanog otkazivanja kočnica.

Sledeća trka se vozi za VN Japana na stazi Suzuka narednog vikenda.

VN Rusije 2018. (Soči autodrom)

Poz Vozač Vreme Poeni
1
L. Hamilton

Mercedes·#44
1:27:25.181 25
2
V. Bottas

Mercedes·#77
+2.545s 18
3
S. Vettel

Ferrari·#5
+7.487s 15
4
K. Räikkönen

Ferrari·#7
+16.543s 12
5
M. Verstappen

Red Bull·#33
+31.016s 10
6
D. Ricciardo

Red Bull·#3
+80.451s 8
7
C. Leclerc

Sauber·#16
+98.390s 6
8
K. Magnussen

Haas·#20
+1 krug 4
9
E. Ocon

Racing Point·#31
+1 krug 2
10
S. Pérez

Racing Point·#11
+1 krug 1
11
R. Grosjean

Haas·#8
+1 krug 0
12
N. Hülkenberg

Renault·#27
+1 krug 0
13
M. Ericsson

Sauber·#9
+1 krug 0
14
F. Alonso

McLaren·#14
+1 krug 0
15
L. Stroll

Williams·#18
+1 krug 0
16
S. Vandoorne

McLaren·#2
+2 kruga 0
17
C. Sainz Jr.

Renault·#55
+2 kruga 0
18
S. Sirotkin

Williams·#35
+2 kruga 0
19
P. Gasly

Toro Rosso·#10
DNF 0
20
B. Hartley

Toro Rosso·#28
DNF 0

Generalni plasman vozača:

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 306
2 Sebastian Vettel GER FERRARI 256
3 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 189
4 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 186
5 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 158
6 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 134
7 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 53
8 Nico Hulkenberg GER RENAULT 53
9 Fernando Alonso ESP MCLAREN RENAULT 50
10 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 47
11 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 47
12 Carlos Sainz ESP RENAULT 38
13 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 28
14 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 27
15 Charles Leclerc MON SAUBER FERRARI 21
16 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN RENAULT 8
17 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 6
18 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 6
19 Brendon Hartley NZL SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 2
20 Sergey Sirotkin RUS WILLIAMS MERCEDES 1

Generalni plasman konstruktora:

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 495
2 FERRARI 442
3 RED BULL RACING TAG HEUER 292
4 RENAULT 91
5 HAAS FERRARI 80
6 MCLAREN RENAULT 58
7 FORCE INDIA MERCEDES 35
8 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 30
9 SAUBER FERRARI 27
10 WILLIAMS MERCEDES 7

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

F1 sa Hamdijom će izumreti…. Stigao sam da pogledam dodelu pehara i intervju, pa sam mislio da je neko stradao, i da je trka prekinuta – skraćena……
Takvu atmosferu pravi ovaj engleski iskompleksirani Del Boj. A tek kako ga po boksu juri voditelj a on beži – traži pomoć – kapu – ili sredstvo da zaliže „frizuru“, a pomoći nigde….

Renault Terminator

Neka ga…dok Renault neojaca i obrise patos sa njim kao sto je sa Sumaherom..