1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Honda izdominirala u Brazilu uz poslovičan debakl Ferrarija
Honda izdominirala u Brazilu uz poslovičan debakl Ferrarija
1

Honda izdominirala u Brazilu uz poslovičan debakl Ferrarija

224
1
Podelite sa prijateljima:

Neverovatan finiš VN Brazila je doneo sudar između „ferarijevaca“, dok je Pjer Gasli došao do neočekivanog drugog mesta na podijumu.

Maks Ferštapen je u velikom stilu došao do pobede na Interlagosu. Od početka je vodio trku s Luisom Hamiltonom, dok su se iza njih dvojice, na izvesnoj distanci, držali crveni bolidi.

Ferštapen je kontrolisao trku praktično od početka do kraja. Dva puta je pretekao Hamiltona na stazi, dok je aktuelni šampion napravio nesmotrenu grešku u poslednjem krugu, izbacivši iz stroja sjajnog Aleksandera Albona u borbi za drugo mesto. Mada Britanac u „foto finišu“ nije uspeo da pretekne Gaslija, dobio je nakon trke dodatnih pet sekundi kazne, tako da je ostao bez podijuma, da bi se na trećem stepeniku našao sjajni Karlos Sajnc.

Ferštapen je na početku uspeo da zadrži prednost koju mu je donela pol pozicija. Hamilton je pretekao Fetela sa spoljne strane u krivini 1, ali nije uspeo da spusti prednost Holanđanina i eventualno iskoristi DRS. U prvom stintu, na mekim gumama, vozač Red Bulla je bio nedostižan.

Mercedes je napravio dobar potez kada je prvi uveo Hamiltona na zamenu guma u 20. krugu. S obzirom da je ostao na mekim pneumaticima, bilo je jasno da ide na strategiju dva stajanja, a ono što je želeo je da brzim krugom na svežim gumama nadoknadi razliku i pretekne Ferštapena. Maks je na servis otišao krug kasnije, i mada je tim uradio izvanredan posao sa zamenom koja je trajala samo 1,9 sekundi, nebezbedno puštanje Kubice od strane Williamsove ekipe, moglo je da uništi trku Holanđanina, koji je bio prisiljen da naglo koči i umalo nije završio u zidu. U svakom slučaju, izgubio je dragoceno vreme, dok je Poljak dobio pet kaznenih sekundi.

Ipak, Ferštapen nije gubio vreme, tako da je napao Hamiltona i pretekao ga čim je dovoljno zagrejao gume, i to s unutrašnje strane u krivini 1, jedan krug nakon povratka na stazu. Hamilton se žalio na izbor guma koji je napravio tim, na navodni nedostatak snage, ali je dobio odgovor iz boksa da je sve u savršenom redu. U međuvremenu, Ferštapen je ponovo napravio razliku od nekoliko sekundi.

Sebastijan Fetel je izgubio priključak s vodećim tandemom već tokom prvog stinta, ali je Ferrari u njegovom slučaju posegnuo za drugačijom strategijom, jer su mu, za razliku od Red Bulla i Mercedesa montirane srednje tvrde gume. Valteri Botas je držao četvrto mesto, ali je njegova strategija bila da eventualno s tvrdim pneumaticima iznese trku sa samo jednim odlaskom u boks, što se nije baš pokazalo najsrećnijim rešenjem. Iza njega su se nalazili Aleksander Albon i sjajni Leklerk, koji se vratio u vodećih šest nakon starta sa 14. pozicije, što je bila posledica kažnjavanja zbog zamene motora.

Mercedes je želeo da ponovo stavi Ferštapena pod pritisak tako što će Hamiltona uvesti prvog u boks. Britanac je u 43. krugu otišao po srednje tvrde gume, dok je zaostajao za vozačem Red Bulla tri sekunde. Ferštapen je ponovo reagovao krug kasnije, ali je uspeo da se nađe par sekundi ispred svog rivala kada se vratio na stazu.

Pritisak na Holanđaninu je rastao s ulaskom u finalnu trećinu trke, kako mu se Hamilton približio na nešto više od sekunde. Međutim, u tim trenucima Botasu otkazuje motor na Mercedesu dok se borio s Leklerkom za četvrto mesto, tako da je morao da parkira svoj bolid, što je uradio krajnje korektno, na ispustu, par desetina metara daleko od krana.

Ipak, nakon isticanja žutih zastava, direkcija trke odlučuje da na stazu izvede bezbednosno vozilo. Mada ga je tim odmah pozvao na zamenu guma, aktuelni šampion je ostao na stazi, dok mu je Ferštapen prepustio vodeću poziciju otišavši po novi komplet mekih pneumatika.  Hamilton jeste dobio vodeću poziciju, ali je na svojim relativno istrošenim srednje tvrdim gumama bio lak plen za Ferštapena, koji ga je odmah pretekao nakon što je bezbednosni automobil napustio stazu.

Još jedan Red Bull je bio sjajan nakon restarta, i to onaj koji je vozio Aleksander Albon. Tajlanđanin je elegantnim manevrom pretekao Fetela u krivini 1, što je Nemca stavilo u poziciju da se bori s timskim kolegom, koji je takođe bio na svežim mekim gumama.

Pet krugova pre kraja Leklerk napada Fetela i pretiče ga u krivini 1. Međutim, prilično neočekivano, Nemac uzvraća udarac, tako da su Ferrarijevi puleni vozili jedan uz drugog na pravcu koji je vodio u krivinu 4. Niko nije hteo da popusti kako su se približavali zavoju, a bolidi su se ovlaš dodirnuli, što se završilo katastrofalno po oba vozača. Došlo je do pucanja pneumatika na oba automobila, što je ujedno bio kraj trke za „ferarijevce“. Ostaci na stazi su neminovno bili povod da na stazu ponovo izađe bezbednosni automobil. Sve u svemu, bespotreban potez Nemca, koji je vozio bez žara, sem u duelu s timskim kolegom, i to u trenucima kada je Monačanin bio očigledno brži, na mnogo svežijim gumama. Posledica je svega da trku pre kraja sezone gledaju u leđa Maksa Ferštapena u generalnom poretku.

Mercedes je ovaj incident iskoristio pozvavši Hamiltona po komplet novih mekih guma. U tim trenucima, Albon je bio drugi za Red Bull a Pjer Gasli treći za Toro Rosso.

Dva kruga pre kraja, ponovo su istaknute zelene zastave i trka je krenula. Hamilton je lako pretekao Gaslija u krivini 1, da bi se nakon toga krenuo u lov na Albona, koji je ipak bio mnogo tvrđi orah. Britanac  se približio Red Bullu u srednjem sektoru, da bi nesmotreno pokušao s manevrom s unutrašnje strane krivine 10. Jedino što je uspeo je da udari RB15 i okrene Albona na stazi. Šteta, jer je na ovaj način Tajlanđanin propustio da osvoji svoj prvi podijum. Hamilton se ponovo našao iza Gaslija, ali su mu pretile sankcije zbog ishitrenog poteza.

Ferštapen je pobedio sa čak šest sekundi prednosti, dok je Gasli uspeo da pređe ciljnu liniju pre Hamiltona, i to za samo 0,062 sekunde, demonstriravši odličnu brzinu Honde na pravcu.  Hamilton je naknadno dobio kaznu od pet sekundi, tako da je treće mesto na podijumu zauzeo odlični Karlos Sainc u McLarenu. Iza njega se našao dvojac Alfe Romeo, Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci, dok je šesti bio Danijel Rikijardo za Renault. Luis Hamilton je na kraju zauzeo sedmo mesto, dok su osvajače bodova zaokružili Lando Noris (McLaren), Serghio Perez (Racing Point) i Danil Kvjat (Toro Rosso).

Pavle Barta

AutoRepublika

VN Brazila 2019. (Interlagos)

POZ BR. VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVA VREME POENI
1 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 71 1:33:14.678 25
2 10 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 71 +6.077s 18
3 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 71 +8.896s 15
4 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 71 +9.452s 12
5 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 71 +10.201s 10
6 3 Daniel Ricciardo RENAULT 71 +10.541s 8
7 44 Lewis Hamilton MERCEDES 71 +11.139s 6
8 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 71 +11.204s 4
9 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 71 +11.529s 2
10 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 71 +11.931s 1
11 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 71 +12.732s 0
12 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 71 +13.599s 0
13 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 71 +14.247s 0
14 23 Alexander Albon RED BULL RACING HONDA 71 +14.927s 0
15 27 Nico Hulkenberg RENAULT 71 +18.059s 0
16 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 70 +1 krug 0
17 5 Sebastian Vettel FERRARI 65 DNF 0
18 16 Charles Leclerc FERRARI 65 DNF 0
19 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 65 DNF 0
NC 77 Valtteri Bottas MERCEDES 51 DNF 0

Napomena – Hulkenberg je dobio dodatnih pet sekundi kazne zbog preticanja pod bezbednosnim vozilom. Hamilton je dobio dodatnih pet sekundi kazne zbog izazivanja sudara.

Generalni poredak u konkurenciji vozača

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 387
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 314
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 260
4 Charles Leclerc MON FERRARI 249
5 Sebastian Vettel GER FERRARI 230
6 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 95
7 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 95
8 Alexander Albon THA RED BULL RACING HONDA 84
9 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 54
10 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 46
11 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 45
12 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 43
13 Nico Hulkenberg GER RENAULT 37
14 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 35
15 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 21
16 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 20
17 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 14
18 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 8
19 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 1
20 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak u konkurenciji konstruktora

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 701
2 FERRARI 479
3 RED BULL RACING HONDA 391
4 MCLAREN RENAULT 140
5 RENAULT 91
6 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 83
7 RACING POINT BWT MERCEDES 67
8 ALFA ROMEO RACING FERRARI 57
9 HAAS FERRARI 28
10 WILLIAMS MERCEDES 1

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Ferrari pod hitno treba da ugradi u svoje bolide sistem za nadzor „mrtvog ugla“ i sprečavanje naleta drugog vozila sa zadnje strane, a ne bi bilo na odmet i da imaju sistem automatskog prepoznavanja opasne situacije na putu i automatskog kočenja u slučaju iste…