1. Home
  2. Prezentacije
  3. DS 3 Crossback (2020.)
DS 3 Crossback (2020.)
3

DS 3 Crossback (2020.)

696
3
Podelite sa prijateljima:

DS Automobiles je danas predstavio svoj drugi model od kada je započeo, uslovno rečeno, samostalan život. Radi se o krosoveru koji bi na tržištu trebalo da se nadigrava sa etabliranim rivalima kakvi su Audi Q2, Volvo XC40, Mini Countryman.

Javnost će se sa novajlijom upoznati na Salonu automobila u Parizu, koji je, kao uostalom i sve izložbene manifestacije ovog tipa, sve manje popularan među proizvođačima, sa naše strane ipak, željno iščekivan.

Platforma i pogonske grupe

Nakon premijere većeg SUV-a DS 7 Crossback, usledilo je predstavljanje manjeg člana game, a do zaključno sa 2023. godinom, planirano je predstavljanje još četiri modela sa DS oznakama. DS 3 Crossback nastupa u najbrže rastućoj tržišnoj niši u Evropi, a biće prvi model koji će počivati na novoj zajedničkoj modularnoj platformi (Common Modular Platform – CMP) PSA grupe. Nakon ovog modela, pomenuta arhitektura će biti implementirana u svaki budući automobil sa Peugeot, Citroen, Opel ili DS oznakom, iz nižih segmenata.

Prvi modeli francuske grupacije koji će nakon danas predstavljenog, sreću pod zvezdama potražiti na CMP platformi, biće sledeći Peugeot 208, a zatim i Opel Corsa.

Atraktivno dizajnirani DS 3 Crossback, se očekuje u prodajnim salonima širom Evrope, tokom proleća naredne godine, a njegovo uvođenje u ponudu predstavlja i svojevrsnu kompenzaciju za kupce koji su očekivali naslednika luksuznog gradskog mališana DS 3 u izdanju sa troje vrata, s obzirom na to da se, u skladu sa opštim trendovima, on više neće proizvoditi nakon isteka naredne godine.

Kodna oznaka novog DS 3 Crossback glasi D34. Kupci će moći da izaberu benzinsku, dizel ili električnu verziju, već prema sopstvenim potrebama i ukusu, uz opasku da će na EV morati da pričekaju malo duže nego na konvencionalne blizance.

Planovi francuskog proizvođača predviđaju uvođenje u ponudu elektrifikovanih verzija svakog modela, a ne primenu strategije prema kojoj bi svaki model dobio svoju čisto električnu verziju. Paleta pogonskih grupa uključuje jedinice koje isporučuju različit broj “grla”, od 100, preko 130 do 156. Ove brojke se odnose na moguće nivoe izlazne snage trocilindarskog turbo beniznskog PureTech agregata, zapremine 1,2 litre, koji je uparen sa osmostepenom automoatskom transmisijom.

U ponudi će se naći i model predviđen da odgovori na strast dizelofilne populacije. Radi se o jedinici zapremine 1,5 litara, ali uz parni broj cilindara. Ova pogonska grupa će isporučivati 100 konjskih snaga.

Čisto električna verzija koristi litijum jonske baterije kapaciteta 50 kWh iz kojih će energiju dobijati elektromotor koji isporučuje 136 konjskih snaga. Elektromobil će stizati do “stotke” za 8,7 sekundi. Višu brzinu od 150 kilometara na čas, nemojte ni pokušavati da postignete jer je to limit ovog četvorotočkaša.

Deklarisana autonomija EV iznosi 300 kilometara, pa iako još uvek nije zvanično potvrđena, ipak nije za potcenjivanje, s obzirom na to da je podatak utemeljen na poštovanju WLTP testnog ciklusa. Koliku promenu je automobilskoj industriji doneo WLTP protokol, možda najbolje ilustruje činjenica da bi iskazana autonomija modela DS 3 Crossback, ali prema NEDC standardima, iznosila preko 450 kilometara. Uostalom, korišćenjem opcije pretrage članaka, pronaći ćete više iscrpnih članaka na našoj stranici, posvećenih novouvedenom protokolu.

Za dopunu baterije na brzom punjaču kapaciteta 100 kW, potrebno je oko trideset minuta, ukoliko vam je dovoljno da litijum jonska jedinica zadrži oko 80% od ukupnog deklarisanog kapaciteta. Kada smo već kod baterija, treba reći da se one nalaze na istom mestu na kom je kod konvencionalnih vozila smešten rezervoar za gorivo. Izvanredna simbolika, rekli bismo, međutim, baterije se nalaze i ispod poda prtljažnika, ispod sedišta i centralnog tunela, takođe. Na ovaj način, prtljažnik je zadržao identičnu zapreminu onoj koja je na raspolaganju vlasnicima konvencionalnih modela.

Dizajn, enterijer i napredna tehnologija

Stilska inspiracija za mali krosover je pronađena u više pozicioniranom članu DS game, modelu DS 7 Crossback, ali je sa boka uočljiva i familijarna konekcija sa modelom DS 3. Šef dizajna marke DS Tijeri Metro kaže da je dizajn razvijen na temelju karakteristika CMP arhitekture.

Novajlija poseduje sledeće dimenzije, u milimetrima iskazano, sledećim redosledom: dužina; širina i visina, a one glase: 4.118; 1.791 i 1.534. Dizajnerski tim zaposlen u marki DS je iskazao potpunu posvećenost cilju uspostavljana titule “kralja dobrog stila” za model koji je danas predstavljen, a što je od ključne važnosti u ovoj klasi automobila.

DS 3 Crossback koristi mnogobrojna savremena tehnološka rešenja, kao i stilske detalje za koje proizvođač veruje da će se izuzetno dopasti kupcima. Tu su neobične ručice za otvaranje vrata, prednje svetlosne grupe izvedene u matriks LED tehnologiji. Do sada, u ovoj klasi nije viđeno inženjering rešenje koje onemogućava da se, gledano izvana, na okvirima prozora i ostalim karakterističnim delovima karoserije, vidi takozvana keder guma.

Većina naprednih tehnologija je jednostavno preneta sa većeg krosovera DS 7 Crossback. Prisustvo sistema za autonomno kočenje u kritičnim situacijama se podrazumeva, ali je novina to što je ovaj sistem u stanju da prepozna pešaka na drumu, i to u uslovima vožnje koje karakteriše smanjena vidljivost.

Za izradu enterijera noviteta, upotrebljeni su, kako navodi francuska marka, brojni plemeniti materijali, uključujući Nappa kožu, kao i sve popularniju alkantaru.

Za kraj još da kažemo da je DS 3 Crossback opravdao naša očekivanja, za sada, barem što se dizajna tiče.

AutoRepublika

(696)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Novi 1,2 e-THP sa 156 ks? Gde ste to našli ?
Mada, moguće je. Jer, ako je 1,6 e-THP sada samo sa 180 ks (umesto ranijih 165 ), logično je i da su u novoj verziji još malo „naduvali“ i 1,2 e-THP. Samo, kada to „pukne“, razneće (vlasnika).

Zvezdan

Zvanican press materijal

moron

Ti automobilski press materijali često kao da su namenjeni nekome koga zanima samo dizajn.
Sada nadjoh da taj novi 1,2 PureTech sa 156 ks koristi električni kompresor.