1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef Siemensa saopštio mračno proročanstvo za nemačku automobilsku industriju
Šef Siemensa saopštio mračno proročanstvo za nemačku automobilsku industriju
1

Šef Siemensa saopštio mračno proročanstvo za nemačku automobilsku industriju

716
1
Podelite sa prijateljima:

CEO Siemensa, Džo Kezer, oštro je upozorio nemačke proizvođače automobila.

Čini se da se negativan ambijent koji u poslednje vreme okružuje nemačku automobilsku industriju, produbljuje. U nedavnom duelu sa novinarima, šef Siemensa, Džo Kezer, upozorio je Nemce: „Ukoliko nemački proizvođači automobila ne uhvate bika za rogove, figurativno rečeno, onog koji predstavlja revoluciju u oblasti električnih automobila, posledice će biti strašne po nemačku industriju.“ Kezer je čak otišao dalje sa svojim mračnim predviđanjima, alarmirajući Nemačku kao državu. Na kraju krajeva, automobilska industrija igra veoma važnu ulogu kada je o ekonomskom prosperitetu i političkoj stabilnosti reč.

„Mi ćemo i dalje imati automobile na ulicama, ali oni neće biti električni, oni će goreti“, rekao je Kezer pred novinarima u ponedeljak. „Uspeh Nemačke zavisi od ove industrijske grane.“

Sa pola decenije na čelu druge po veličini kompanije u Nemačkoj, Kezer može sa autoritetom da iskoristi svoju poziciju da bi ukazao na političke i industrijske promene koje su zahvatile najsnažniju evropsku ekonomiju. Nekontrolisani populizam i odsustvo zdravog razuma u političkim i poslovnim odlukama, kako u Nemačkoj tako i ostatku EU, konkretno su na meti njegovih komentara. Kezer je apelovao na proizvođače automobila, koji su kičma nemačke ekonomije, da naprave značajne korake u smislu obimnije automatizacije fabrika u zemlji.

Mada ovo može biti signal za gubitak velikog broja radnih mesta, takve odluke moraju biti donesene da bi nemačka ekonomija bila zdrava i stabilna. Napravljene su promene u korist „zelenih tehnologija“ a tradicionalna industrija se našla u poziciji da je nesposobna da se na dugoročnom planu takmiči na ovom izazovnom tržištu. Čak se i Kezer suočava sa neposrednom pretnjom u vidu kresanja na hiljade radnih mesta u Nemačkoj, kao i opasnošću od zatvaranja fabrike u Gerlicu, a sve to zahvaljujući velikom padu potražnje za turbine koje se koriste u elektranama. U istim problemima je i rivalski General Electric. Kada se svemu dodaju posledice trgovinskog rata, budućnost najvećih nemačkih industrijskih giganata nije nimalo ružičasta.

Za Kezera, svi ovi problemi bi bili beznačajni u odnosu na šire probleme i otpuštanja, koji su rezultat nesposobnosti nemačke industrije da se uskladi s tekućim trendovima. Po njemu, od ključnog je značaja za nemačku automobilsku industriju da napravi tehnološku transformaciju ka električnim i autonomnim vozilima.

Svemu doprinose i problemi koje nemačke kompanije poput Volkswagena AG, BMW-a AG i Daimlera imaju sa dizel tehnologijom. Mada su kazne velike, one bi mogle da budu apsorbovane bez većih problema. Međutim, gubitak visokog menadžmenta zbog pretnje zatvorskim kaznama i otpuštanja, može biti gorka pilula. Dok Siemens AG ne proizvodi automobile direktno, reč je o jednoj od najvećih snabdevačkih kompanija u okviru automobilske industrije. Siemens je odgovoran za brojne automobilske komponente i opremu za automatizaciju proizvodnje u fabrikama.

Eventualan kolaps nemačke automobilske industrije bi imao kobne posledice po Siemens u dugoročnom smislu.

 

(716)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„veselje“ na sve strane …