1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. VN Španije Katalunja 2018. – istorija staze i najava trke (VIDEO)
VN Španije Katalunja 2018. – istorija staze i najava trke (VIDEO)
0

VN Španije Katalunja 2018. – istorija staze i najava trke (VIDEO)

611
0
Podelite sa prijateljima:

Staza Katalunja nalazi se u neposrednoj blizini Barselone. Izgrađena ja 1991. godine, i od tada je domaćin trka Formule 1 za Veliku nagradu Španije.

Staza predstavlja odličan balans brzih i sporih krivina sa dva pravca. Iz ovog razloga se na njom vrši veliki broj testiranja. To je ujedno i jedna od glavnih zamerki kada je trka na u Barselonu u pitanju. Mehaničari i vozači su toliko dobro upoznati sa uslovima na pisti, da mnogi smatraju da je zbog svega toga smanjena neizvesnost na stazi. Kroz svoju istoriju staza je prošla nekoliko promena. Prva je bila 1994. godine kada je iz bezbednosnih razloga izbačena Nissan šikana. Druga promena desila se 2004. godine, tada je krivina La Caixa promenjena kako bi se povećale šanse za preticanje. Poslednja promena dogodila se 2007. godine. Do ove promene je došlo kako bi se povećala bezbednost. U trećem sektoru između dve vrlo brze krivine, postavljena je šikana kako bi usporila vozače. Baš na tom mestu gde je postavljena šikana 2016. godine Luis Salom je u Moto 2 šampionatu izleteo i poginuo. Od 2007. godine pa do danas nije bilo više pormena kada je Formula 1 u pitanju.

Sa današnjim formatom, staza je dugačka 4,655 kilometara, trka se sastoji iz 66 krugova, što znači da je za vreme trke vozači pređu oko 307 kilometara. Maksimalna brzina koju bolidi postižu je oko 330 km/h, i to na kraju startno-ciljnog pravca. On je ujedno i najduži pravac na stazi, a dugačak je 1.310 metara. Udaljenost od startne linije do prve krivine je 730 metara. Rekrod najbržeg kruga u trci drži Kimi Raikonen sa krugom 1:21.670 iz 2008. godine, a najbrži krug u kvalifikacijama odvezao je Luis Hamilton 1:19.149, prošle (2017.) godine.

Najviše pobeda na ovom mestu ima Mihael Šumaher, čak 6. Od aktuelnih vozača na ovoj stazi po dve pobede imaju Fernando Alonso, Kimi Raikonen i Luis Hamilton, a po jednu imaju Sebastijan Fetel i Maks Ferštapen. Kada su timovi u pitanju, na vrhu lestvice je Ferrari sa 12 pobeda, sledi McLaren sa 8 pobeda, Williams sa 6 pobeda, Mercedes i Red Bull sa 3.

Poslednjih godina, ova trka je bila jedna od interesantnijih u kalendaru Formule 1. Svi se sećaju kako na prošloj trci Fetel dao sve od sebe da pobedi Mercedese, ali je Hamilton na kraju uspeo da dođe do trijumfa.

Trka koja je možda još više ostala u sećanju je bila pre dve godine (2016.) kada je došlo do kontakta između Hamiltona i Rosbrga pa su oba Mercedesa ostala po kraj staze, što je pomoglo Ferštapenu da dođe do pobede na svojoj prvoj trci za Red Bull.

Kada se vratimo nekoliko godina u nazad, tačnije u 2012. godinu i trku na kojoj je Pastor Maldonado zabeležio svoju prvu i jedinu pobedu, a poslednju pobedu do sada za Williams.

Naravno nikako se ne može izostaviti i čuvena trka iz 1996. godine kada je legendarni Šumi po kiši ponižavao konkurenciju i vozio i po 6 sekundi brže od svih po krugu i došao do svoje prve pobede za Ferrari.

Pred ovu trku ostaje da se vidi, da li će Ferrari i Fetel uspeti da uzvrate udarac posle dve loše trke zaredom, ili će Mercedes i Hamilton da zasijaju na krilima pobede od pre dve nedelje, a možda će i Botas da da sve od sebe da kompenzuje onu katastrofu u pretposlednjem krugu u Bakuu. Naravno tu su i vozači Red Bulla, da li će oni biti dovoljno konkurentni da se umešaju za pobedu ? I sa kim će Maks da ima obračun na ovoj trci? Sve ove i ostale odgovore dobićemo u nedelju 13. maja kada startuje trka za Veliku nagradu Španije.

Dušan Topić

 

(611)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments