1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Trijumf Botasa u Japanu za šestu uzastopnu titulu Mercedesa u konkurenciji konstruktora
Trijumf Botasa u Japanu za šestu uzastopnu titulu Mercedesa u konkurenciji konstruktora
0

Trijumf Botasa u Japanu za šestu uzastopnu titulu Mercedesa u konkurenciji konstruktora

167
0
Podelite sa prijateljima:

Valteri Botas je na dominantan način ostvario pobedu na VN Japana na legendarnoj stazi Suzuka, dok je Mercedes došao do šeste uzastopne titule u konkurenciji konstruktora.

Finac je startovao fantastično, ugrabivši odmah prvo mesto, koje je zadržao do samog kraja trke. Ovo je njegov prvi trijumf u gotovo šest meseci, ali je njegov doprinos obaranju rekorda kada je reč o uzastopnim titulama u konkurenciji konstruktora, svakako od velikog značaja.

Botas je najbolje startovao od vodećih, tako da je od trećeg mesta za par sekundi došao do prvog, profitiravši na katastrofalnom i aljkavom startu Ferrarijevih vozača. Valteri je pre Suzuke poslednji put pobedio na VN Azerbejdžana krajem aprila, ujedno smanjivši Hamiltonovu prednost za deset poena, s obzirom da je njegov timski kolega završio kao treći, iza Sebastijana Fetela.

Dakle, četiri trke pre kraja, sve je rešeno u šampionatu konstruktora, čime je srušen rekord Ferrarija, koji je osvajao titule od 1999. do 2004.

Radost i velika nadanja Scuderije zbog dva prva startna mesta, za desetak sekundi su se pretvorili u noćnu moru. Fetel je požurio sa startom pa stao (zbog čega nije bio sankcionisan), omogućivši Botasu da proleti kraj njega, dok se Leklerk upustio u trku s Maksom Ferštapenom, u kojoj tvrdoglavo nije želeo da popusti pred, u tim trenucima, bržim Red Bullom. Posledica svega je udarac Ferrarija u bok Ferštapenovog bolida što je dovelo do Maksovog okretanja. Holanđanin je nekako nastavio trku, ali je zbog posledica sudara odustao u 15. krugu. I Leklerk je doživeo oštećenje prednjeg krila, a Ferrari u tim trenucima donosi neshvatljivu odluku da Monačanina zadrži na stazi, bez obzira na to što je slao šrapnele svuda oko sebe s nosa koji se raspadao, otkinuvši usput i Hamiltonov retrovizor. Ovo je bila jedna od onih situacija u kojoj se pokazalo da oreol može da spasi živote. Verovatno iz razloga što je Leklerk bio dovoljno brz da drži Hamiltona iza sebe, Ferrari je ugrozio bezbednost na stazi ostavivši Leklerka u pogonu, da bi on bio povučen u boks nakon naređenja direktora trke. Doduše, Ferrari je obavestio direktora trke, Majkla Masija, da je pozvao automobil u boks na kraju drugog kruga, što je Leklerk navodno izignorisao.

Masi je nakon trke izjavio da je obavešten da će Ferrari povući automobil u boks, da bi zatim tim promenio odluku. Posle toga je direktno naredio Ferrariju da pozove Leklerka, što je tim i učinio. Zaista, sramota da jedan tim poput Ferrarija na ovaj način ugrožava bezbednost na stazi. Čitav slučaj je naravno ispitan od strane stjuarda, a Leklerk i Ferrari su dobili višestruke kazne, Leklerk vremenske, Ferrari novčanu.

Fetel je uspeo da prođe bez sankcija zbog preranog starta, verovatno iz razloga što nije stekao bilo kakvu prednost već ju je, naprotiv, izgubio. Nemac je ubrzo bio pet sekundi iza vodećeg, dok mu je Hamilton „disao za vratom“ do odlaska u boks u 16. krugu, kada je su na njegov bolid ponovo montirani meki pneumatici, što je značilo da se opredelio za strategiju dva odlaska u boks.

Mercedes je sledio primer s Botasom krug kasnije, odlučivši se za srednje tvrde gume, informisavši usput Finca da planiraju strategiju dva odlaska u boks, naspram Hamiltonove koja je podrazumevala samo jedan servis, što je značilo da će morati da pretekne timskog kolegu na stazi.

Međutim, uskoro je postalo jasno da je degradacija guma mnogo ekstremnija nego što se očekivalo. Hamiltonov tempo je naglo počeo da opada u odnosu na rivale koji su bili na svežijim gumama, što je tim prisililo da ga pozove u garažu samo četiri kruga posle Botasa. Hamilton je dobio komplet srednje tvrdih guma a na stazu se vratio 10 sekundi iza Fetela, zbog čega je Britanac strategiju Mercedesa nazvao „sje..nom“.

Ipak, aktuelni šampion je na pravi način iskoristio nove gume, prosto topeći Fetelovu prednost, dok je Botas na čelu uživao u dodatnih 12 sekundi prednosti. Finac je održavao distancu stabilnom do drugog i finalnog Fetelovog odlaska u garaže u 31. krugu, kada su na Ferrari montirani srednje tvrdi pneumatici. Botas je u boks otišao pet krugova kasnije, što je značilo da se Hamilton  u tim momentima nalazio na čelu karavana.

Prvobitni plan jedne promene guma se inicijalno činio preambicioznim za Hamiltona, ali njegovi pneumatici su se držali sasvim dobro, uprkos uletanju u gust saobraćaj. On je uspevao da prati Botasov tempo na svežim mekim gumama, što je Finca navelo da upita svoj „pit vol“ da li je siguran da će Hamilton ići na drugu promenu guma. Dobio je odgovor da će biti i drugog servisa, što je značilo da neće morati sam da nadoknađuje razliku od osam sekundi.

Mercedes je održao reč, pozvavši Hamiltona u boks po drugi put 22 kruga do kraja. Ovaj potez je Britanca bacio na treće mesto, ali sa svežim mekim gumama, neumoljivo je nadoknađivao razliku i u finalnoj fazi trke se našao na „repu“ Fetela.

Dok su se Nemac i Britanac borili za drugo mesto, Botas je opušteno „prokrstario“ do treće pobede ove sezone, s prednošću od 11 sekundi.

 

Fetel je uspeo da sačuva drugu poziciju uprkos tome što je Hamilton dao sve od sebe da ga pretekne.

Nakon ranog odustajanja Maksa Ferštapena, Aleksander Albon je morao sam da brani čast Red Bulla, što je uspešno odradio, došavši do četvrte pozicije, pretekavši usput oba McLarena.

Šarl Leklerk je bio šesti, ali je zbog dodatog kaznenog vremena na kraj u bio sedmi.

Danijel Rikijardo je bio više nego solidan sedmi za Renault, pretekavši na stazi timskog kolegu Hulkenberga, Lensa Strola, Serhija Pereza i Pjera Gaslija.

Gasli je završio na osmom mestu uprkos kontaktu s Perezom na samom kraju trke. Ipak, Meksikanac je zadržao deveto mesto, dok je Hulkenberg zaokružio osvajače poena.

Lens Strol je bio 11. ispred Danila Kvjata i Landa Norisa, koji je imao problem s kočnicama i preteranim trošenjem guma. Kimi Raikonen je završio na 14. mestu za Alfu Romeo, ispred Romana Grožana i Antonija Đovinacija. Kevin Magnusen je bio 17. za Haas.

Vozači Williamsa, Džordž Rasel i Robert Kubica, bili na kraju su završili na 18., odnosno 19. mestu, s tim što je Rasel gotovo za krug obišao timskog kolegu u završnoj fazi trke.

Sve u svemu, solidna trka na Suzuki, koja je mogla biti mnogo bolja i interesantnija da nije bilo Leklerkove neodogovorne vožnje i već poslovičnog diletantizma Ferrarija.

Pavle Barta

AutoRepublika

VN Japana 2019. (Suzuka)

POZ BR VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVA VREME POENI
1 77 Valtteri Bottas MERCEDES 52 1:21:46.755 25
2 5 Sebastian Vettel FERRARI 52 +13.343s 18
3 44 Lewis Hamilton MERCEDES 52 +13.858s 16
4 23 Alexander Albon RED BULL RACING HONDA 52 +59.537s 12
5 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 52 +69.101s 10
6 3 Daniel Ricciardo RENAULT 51 +1 krug 8
7 16 Charles Leclerc FERRARI 51 +1 krug 6
8 10 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 51 +1 krug 4
9 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 51 +1 krug 2
10 27 Nico Hulkenberg RENAULT 51 +1 krug 1
11 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 51 +1 krug 0
12 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 51 +1 krug 0
13 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 51 +1 krug 0
14 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 51 +1 krug 0
15 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 51 +1 krug 0
16 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 51 +1 krug 0
17 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 51 +1 krug 0
18 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 50 +2 kruga 0
19 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 50 +2 kruga 0
NC 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 14 DNF 0

Napomena – plasman Rikijarda i Hulkenberga je provizoran zbog protesta Racing Pointa. Leklerk je posle trke dobio dodatnih pet, odnosno deset sekundi zbog izazivanja sudara i vožnje bolida u nebezbednim uslovima. Hamilton je dobio dodatni poen za najbrži krug trke.

Generalni plasman u konkurenciji vozača

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 338
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 274
3 Charles Leclerc MON FERRARI 221
4 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 212
5 Sebastian Vettel GER FERRARI 212
6 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 76
7 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 73
8 Alexander Albon THA RED BULL RACING HONDA 64
9 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 42
10 Nico Hulkenberg GER RENAULT 35
11 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 35
12 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 35
13 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 33
14 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 31
15 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 20
16 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 19
17 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 8
18 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 4
19 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 1
20 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni plasman u konkurenciji konstruktora

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 612
2 FERRARI 433
3 RED BULL RACING HONDA 323
4 MCLAREN RENAULT 111
5 RENAULT 77
6 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 59
7 RACING POINT BWT MERCEDES 54
8 ALFA ROMEO RACING FERRARI 35
9 HAAS FERRARI 28
10 WILLIAMS MERCEDES 1

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments