1. Home
  2. Vesti
  3. Poslednjih 25 godina za uživanje u automobilima je pred nama
Poslednjih 25 godina za uživanje u automobilima je pred nama
2

Poslednjih 25 godina za uživanje u automobilima je pred nama

321
2
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila, trgovci i dobavljači komponenti imaju još samo dve do tri decenije tržišne perspektive. Nakon tog perioda, ništa više neće biti isto, smatra Bob Luc.

Samovozeći automobili će uneti velike promene u industriji koje će zadesiti maloprodajne mreže, automobilske marke i dizajn. Ovo su reči Boba Luca, izgovorene prethodne nedelje tokom njegovog govora na jednoj međunarodnoj konferenciji, održanoj prethodne nedelje.

„Trenutno se nalazimo u prelaznoj, istorijskoj fazi automobilske industrije“ rekao je on. „Da bi automobili zadržali svoju funkciju koju imaju decenijama unazad, moraće da evoluiraju. Svesni smo da je kraj jedne ere blizu. Jednostavno mora da se završi.“

A na kraju te ere, sačekaće nas samovozeći automobili koji će prevoziti putnike sa jednog mesta na drugo, bez ikakve intervencije ljudske ruke.

Luc predviđa da će u budućnosti dominirati blistava vozila opremljena tehnologijom autonomne vožnje kojima će slobodno kretanje omogućiti detaljne mape, kao i senzori visokih performansi. Ovakvi automobili će se neosetno uvući u naše živote i preplaviti naše ulice na kojima će pretnja udesa biti svedena, na bezmalo nepostojeći nivo.

„Hoće li ovi automobili biti zabavni za vožnju? Apsolutno ne“ rekao je Luc. „Nikakvu radost nećete imati dok sedite u autonomnom vozilu… radost vožnje, mislim… ali, ova vozila će biti ekstremno efikasna.“

Samovozeći automobili su dobra vest za putnike, koji mogu u vozilu da rade, spavaju, ili nešto slično, dok se približavaju odredištu.

Bobi Luc smatra da će roditelji biti slobodni da svoju decu povere autonomnom automobilu, kako bi ih odvezao u vrtić, školu ili na trening. Roditelji bi mogli da dozvole svojoj zrelijoj deci i ograničen pristup pretplatničkim uslugama, kako bi oni sami mogli da odaberu neku od lokacija za vožnju, sa liste autorizovanih destinacija od strane roditelja. Lista opcija bi mogla da se širi, prateći na taj način odrastanje dece.

„Kada roditelji budu slali decu na koledž, neće ih voziti do odredišta, nego će iskoristiti pretplatu, kako bi ih preduzeće koje se bavi uslugama prevoza autonomnim vozilima, transportovalo do cilja“ dodao je on.

Ovakva budućnost ne može da obraduje većinu tradicionalnih učesnika u proizvodno-prodajnom lancu automobilske industrije.

Izmena uloga u automobilskoj industriji

Luc je maloprodavce nazvao “ugroženom vrstom” jer su svi izgledi da će kompanije poput Ubera ili Lyfta, naručivati ogromne kontigente samovozećih automobila, direktno od proizvođača.

On je skrenuo pažnju i na to da će značaj i imidž automobilskih marki biti drastično obesmišljen, i da će samovozeći automobili biti verovatno označeni nazivom kompanije koja pruža usluge transporta, pre nego što će se na njima videti amblem proizvođača automobila. Paralela se može napraviti u više smerova, ali evo jednog od njih: ne znate ko je proizveo lokomotivu i vagone, ali znate koja železnička kompanija vas vozi na odredište.

Oblasti inženjeringa i dizajna će zadržati svoj značaj još neko kraće vreme, kaže Luc, a proizvođači automobila moraju već sada da se prilagode budućnosti u kojoj će, ili raditi za pružaoce usluga transporta, ili će jednostavno nestati.

„Uglavnom, ne padajte u očaj,“ završio je obraćanje publici. „Imamo još nekih 20-25 godina, pre nego što se automobilska bajka završi za sva vremena”.

(321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel

Ovo je misljenje jednog coveka… u naslovu treba da stoji jedno veliko mozda. Isto kao sto ce mozda automobili biti leteci?