1. Home
  2. Vesti
  3. Startovao pilot projekat – pretplatom do BMW automobila
Startovao pilot projekat – pretplatom do BMW automobila
0

Startovao pilot projekat – pretplatom do BMW automobila

569
0
Podelite sa prijateljima:

BMW se pridružuje ostalim proizvođačima automobila koji vrše ispitivanje poslovnog modela sa uslugama pretplate na vozila. Pilot program će otpočeti ove nedelje u Nešvilu, SAD.

Klijentima je omogućeno da se pomoću aplikacije, počev od jučerašnjeg dana, registruju za uslugu koja je nazvana “Access by BMW”. Isporuke vozila za registrovane klijente će biti organizovane u prvoj nedelji maja. Kompanija Clutch Technologies iz Atlante je obezbedila aplikaciju, a lokalni diler Sonic Automotive BMW of Nashville će upravljati flotom vozila, odnosno brinuće o održavanju i isporuci klijentima.

Iako trajanje pilot programa nije unapred vremenski ograničeno, pretpostavka je da će potrajati duže vreme, prema rečima Jana Smita, prvog čoveka sektora BMW Group Financial Services za region Amerike.

„Ovo je deo procesa razvoja održivog poslovnog modela,“ rekao je Smit. „Mnogi su poslovni modeli isprobavani tokom prethodnih par godina. Bilo je čak ideja i u pogledu formiranja kluba kupaca. Videćemo hoće li biti uspešni ili ne. Želimo da budemo sigurni, da što god budemo radili ovde, da to bude održiva ideja.“

Sa ovim eksperimentom se počelo zbog zapaženog interesovanja kupaca za ugovore koji nisu dugoročnog karaktera, sa unapred definisanom i fiksnom ratom otplate, navodi dalje Smit.

Access by BMW je namenjen bogatijoj klijenteli koja je spremna da plati visoke mesečne iznose za pruženu uslugu. U ponudi su dva nivoa pretplatničkog odnosa: Legend i M. U prvom paketu, klijenti mogu da dobiju uslugu koja na mesečnom nivou košta 2.000 američkih dolara. Paket obuhvata BMW vozila: serija 4 (kupe i kabriolet), M2, X5 i serija 5, uključujući i dostupne plug-in hibridne verzije. Trenutno najskuplji (3.700 dolara) “M” paket uključuje najsnažnije verzije iz game: M4 kabriolet, M5, M6 kabriolet, X5M, kao i X6M. U kasnijoj fazi pilot projekta će biti definisano više paketa, uključujući i onaj koji podrazumeva trošak pretplate niži od 2.000 dolara, objasnio je Smit.

U cenu paketa su uključeni troškovi održavanja vozila, osiguranje, kao i pomoć na putu. Ne postoji limit u pogledu toga koliko puta u toku meseca, klijent može da zameni vozilo za neko drugo iz istog paketa. Rok za vraćanje vozila, takođe nije fiksiran. Kupci se mogu odlučiti i za pretplatu koja se odnosi na samo jedan mesec. Pređena kilometraža nije ograničena.

„To je ono što nas zaista uzbuđuje: Iz ugla kupca, ukoliko postavite bilo kakav uslov, vi ste već kreirali barijeru za proširenje saradnje,“ rekao je Smit. „Kako se priča bude razvijala, tako ćemo sticati nova iskustva i prilagođavati se. Videćemo na šta će ovo da izađe. Ali trenutno, ovo je potpuno otvorena i fleksibilna platforma.“

Uključenost u ceo angažman od strane dilera je ključna u ovom test periodu, rekao je Smit. BMW Nešvil će biti plaćen za svaku pojedinačnu uslugu koju bude pružio klijentima. Isporuka ili pregled vozila će biti, pretpostavljamo karakteristične usluge. Smit nije želeo da detaljnije priča na temu nakanade dileru. Konkretan diler će biti prvi koji će imati priliku da konkretno vozilo iz pilot projekta i proda, kada ono završi karijeru u pretplatničkom test programu.

„Dileri moraju da imaju veru da će im ovaj poduhvat doneti održivi rast, a što će dovesti do toga da spokojno nastave da budu deo ove poslovne priče,“ rekao je dalje Smit. „Veoma, veoma nam je važno da dileri budu potpuno posvećeni razvoju ideje, baš kao što smo i mi, i da zajedno prosperiramo.“

Sonic i BMW su se bavili razvojem pilot projekta oko pola godine, rekao je Džef Dajk, potpredsednik kompanije Sonic. Prodajni salon u Nešvilu je jedan od ukupno petnaest prodajnih centara za BMW vozila, kojima upravlja Sonic, na teritoriji SAD.

„Najveća smo kompanija, poslovna grupacija koja se bavi maloprodajom BMW vozila na teritoriji SAD. Dakle, BMW je izuzetno značajna marka za nas,“ rekao je Dajk. „Smatramo da je ovaj projekat rezultat idealnog spoja.“

Maloprodavac, peti po veličini u Americi, analizirao je planove pretplate tokom prethodne dve godine. Dajk prognozira da će pretplatnički programi biti u ekspanziji u budućnosti.

„Na ovaj pilot projekat posmatramo kao na još jedan način da klijentima obezbedimo kvalitetnu uslugu,“ rekao je Dajk. „Naša kompanija nije angažovana samo na prodaji automobila. Želimo da kupcima pružimo nezaboravno iskustvo koje ne mogu da dožive na drugim mestima. Stoga, ovu ideju smatramo idealnom za naš dugoročni razvoj, i ispunjenje misije.“

Dajk predviđa da će ovo biti profitabilan projekat.

„Sve što je dobro za kupca, za nas znači da moramo da pronađemo način da ispunimo taj cilj, a da cela operacija ostane profitabilna,“ dodao je on.

Sa lansiranjem ovog projekta, BMW se pridružuje markama: Cadillac, Porsche i Volvo, koje takođe eksperimentišu sa pretplatničkim planovima. Glavni rival BMW-a, Mercedes-Benz planira da uvede u svoju ponudu, usluge pretplate u dva američka grada, počev od juna ove godine.

 

(569)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments