1. Home
  2. Vesti
  3. Najveće taksi preduzeće u Londonu prelazi na isključivo električna vozila
Najveće taksi preduzeće u Londonu prelazi na isključivo električna vozila
1

Najveće taksi preduzeće u Londonu prelazi na isključivo električna vozila

358
1
Podelite sa prijateljima:

Taksi kompanija Addison Lee, koja važi za najveću „zverku“ u toj grani na Ostrvu, najavila je da će do 2023. godine u potpunosti eliminisati iz svog voznog parka SUS automobile i koristiti isključivo električne četvorotočkaše. 

Vrlo hrabra i ambiciozna odluka rukovodstva ove taksi službe. Za akviziciju dovoljnog broja električnig vozila nameravaju da potroše čak 160 miliona funti, a osim toga najavljuju i strateško partnerstvo sa Volkswagenom. Sa tim u vidu, nije ništa čudno što će prvi EV koji će stići u njihovu flotu biti upravo nemački SUV – ID.4.

Prelazak na električni automobile će dovesti do 20.000 vožnji na dnevnom nivou bez bilo kakve lokalne emisije štetnih gasova. Izvršni direktor kompanije Addison Lee, Lijam Grifin, pozvao je i rivale da povuku isti potez. „Potreba da taksi industrija prepozna svoju odgovornost ka životnoj sredini u Londonu nikad nije bila jasnija“, rekao je Grifin.

On je dodao da je ključ u brzom prelazu na električnu mobilnost. „Kako više od 45 godina ponosno služimo prestonici imamo posebnu odgovornost ka njenim stanovnicima i životnoj sredini“, kazao je Lijam Grifin.

Kompanija Addison Lee najavila je i da će stvoriti specijalni fond čiji će cilj biti dalje unapređenje infrastrukture za punjenje električnih automobila. U tom fondu biće smešteno 3,5 miliona funti.

Čini se da će ovo biti pravi ispit za realnu upotrebljivost električnih automobila za veći broj kilometara na dnevnom nivou, jer ipak taksi vozila prelaze ozbiljne kilometraže gotovo svakodnevno. To će pored dometa biti i veliki ispit za trajnost baterija, odnosno očuvanje kapaciteta istih.

AutoRepublika 

(358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Za te potrebe su mogli napraviti custom made auto, namijenjen za taksi sa osobinama koje im pašu (broj mjesta, visina, eventualno izmjenjive baterije, itd..) kao što je London Cab. A za taxi bi trebalo da je elektrika idealna, čudi me da to niko nije odradio do sada.