1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Proces spajanja PSA i FCA neće trajati manje od godinu dana
Proces spajanja PSA i FCA neće trajati manje od godinu dana
0

Proces spajanja PSA i FCA neće trajati manje od godinu dana

171
0
Podelite sa prijateljima:

PSA grupa i Fiat Chrysler Automobiles nemaju planove za ukidanje bilo koje marke, nakon spajanja vrednog 50 milijardi dolara, rekao je Karlos Tavarez.

Udruživanje dva konglomerata će kreirati četvrtog po veličini proizvođača automobila na svetu, s godišnjom prodajom od 8,7 miliona vozila. Ujedno, okupiće 13 automobilskih marki, uključujući Jeep, Ram, Opel/Vauxhall, Peugeot, Citroen, Alfa Romeo i Maserati.

Stručnjaci koji posmatraju dešavanja u automobilskoj industriji su se zapitali da li će PSA-FCA biti potrebni svi brendovi, posebno ako se u obzir uzme da su nekim od Fiat Chryslerovih marki neophodne velike investicije da bi osvežile svoje game. Pored toga, postoji rizik da dođe do „kanibalizacije“, odnosno oštre međusobne konkurencije po pitanju prodaje.

„To je deo izazova, da se na pravi način upravlja brendovima i pokrije tržište“, dodao je Tavarez. „Vidim da sve te marke, bez izuzetka, imaju jednu zajedničku stvar, a to je neverovatno nasleđe. Mi volimo istoriju automobilskih brendova, ona čini temelj na osnovu kojeg možemo da projektujemo sebe u budućnost. Danas, ne vidim bilo kakvu potrebu da, ukoliko ugovor bude zaključen, ukidam bilo koju marku, jer sve one imaju svoju istoriju i svoju snagu.“

Tavarez je rekao da će novonastala grupacija „zaista posedovati značajan broj brendova“, ali je konstatovao da će ta brojka biti niža od Volkswagenove.

VW grupa trenutno pod svojom kapom ima deset proizvođača putničkih automobila, ako se u zbir uključe i novi kineski, poput Sihaoa, marke električnih vozila.

Tavarez je izjavio da su kompanije komplementarne po geografskom aspektu, kao i u smislu tehnologije i brendova.

Nema sumnje da je to veoma dobar dogovor za obe strane, to je ’win-win’ kombinacija“, rekao je on.

FCA 66 odsto svojih prihoda izvlači iz severnoameričkog tržišta, u odnosu na PSA sa samo 5,7 odsto. Evropa ostaje glavno područje za francuski koncern.

Tavarez je priznat kao arhitekta „uskrsnuća“ PSA grupe, a rezervisana mu je pozicija i šefa novog entiteta.

Potencijalan gubitak radnih mesta

Jedan od neprijatnijih aspekata spajanja je potencijalan gubitak radnih mesta. Kombinovana radna snaga iznosi oko 400.000 zaposlenih, a vlasti u Parizu i Rimu, kao i sindikati, budno prate da li će doći do nekih negativnih dešavanja.

Tavarez je potvrdio da bi kompanije mogle da dostignu milijarde evra uštede na godišnjem planu bez da dođe do zatvaranja fabrika. Međutim, on nije odbacio mogućnost ukidanja radnih mesta, rekavši: „To je automobilska industrija, to nema veze sa PSA.“

„Marže su konstantno pod pritiskom, tako da morate konstantno biti u potrazi za dobicima u okviru produktivnosti“, dodao je Tavarez, ukazujući na striktniju regulativu u svemu, od bezbednosti do zagađenja.

Franko-italo-američki proizvođač cilja godišnju uštedu od 3,7 milijardi evra, u okviru planiranog spajanja, što je obelodanjeno krajem oktobra.

Tavarez je rekao da će se u međuvremenu težiti unapređenjima na planu produktivnosti.

Dogovor bi takođe pomogao kompanijama da generišu resurse potrebne za usklađivanje s novopečenom ekološkom regulativom, kao i za investicije u električna i samovozeća vozila. Pored toga, biće neophodne kontramere u slučaju šireg slabljenja automobilskog tržišta.

PSA i FCA su saopštili da planiraju da postignu nacrt spajanja u nedeljama koje dolaze. Pored toga, biće neophodno odobrenje od strane antimonopolskih organa.

Tavarez je rekao da su francuska i italo-američka grupa voljne da ostvare sve neophodne ustupke da bi dobile zeleno svetlo od strane EU. „S obzirom na sva potrebna regulatorna odobrenja, koja treba da budu data, takav dogovor ne može biti zaključen za manje od godinu dana“, izjavio je on.

Šef PSA je dodao da kompanije ostaju obazrive, rekavši da je viđao kako transakcije propadaju od onog momenta kada se počne s ulaskom u detalje. Pregovori koji vode ka zaključivanju ugovora odvijaju se povoljno, zaključio je on.

Predsednik FCA, Džon Elkan, koji će predsedavati grupom, rekao je da će spajanje u odnosu 50-50 doprineti „iskorišćavanju velikih mogućnosti“.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments