1. Home
  2. Vesti
  3. Džef Dan iz Tesle razvija bateriju sposobnu za kilometražu od 1,5 miliona kilometara?
Džef Dan iz Tesle razvija bateriju sposobnu za kilometražu od 1,5 miliona kilometara?
7

Džef Dan iz Tesle razvija bateriju sposobnu za kilometražu od 1,5 miliona kilometara?

1.48K
7
Podelite sa prijateljima:

Navodno, samo je pitanje vremena kada će istraživanje na polju baterija staviti električne automobile u prvi plan.

Džef Dan, istraživač u oblasti baterija je visokocenjen, a ne tako davno, on je spomenuo da bi napredak u industriji baterija mogao da napravi veliki preokret kada je o električnim automobilima reč.

S vestima o Teslinom potencijalu u proizvodnji baterija i pripajanju kompanije koja se time bavi, vodećoj u oblasti superkondenzatora, Maxwell Technologiesu, čini se da je samo pitanje vremena kada će proizvođač iz Silicijumske doline predstaviti javnosti novu tehnologiju baterija.

Najbolje u čitavoj situaciji je što se partnerstvo Tesle i Panasonica već dokazalo i pokazalo mnogo kvalitetnijim od vodećih igrača u ovom biznisu.

Sada Dan, u svojoj saradnji s Teslom, promoviše baterijske ćelije koje bi mogle da izdrže preko 1,5 miliona kilometara. Ove ćelije bi potencijalno mogle da postanu uobičajene u budućim Teslinim robo-taxijima.

Takođe, šef kompanije, Ilon Mask, najavljuje tehnologiju autonomne vožnje koja treba uskoro da bude lansirana. navodno, veoma je blizu kompletiranja. Harizmatični CEO je otišao toliko daleko da je rekao da kada Tesla bude izašao s dotičnom tehnologijom, ona će biti skupa, ali će u velikoj meri povećati preprodajnu vrednost vozila opremljenih tim sistemom.

Dan sprovodi istraživanja u sopstvenoj laboratoriji, koja je u partnerskim odnosima s Teslom, kao i s drugim investitorima. Po nedavnom izveštaju Electreka, neki izvori smatraju da je on na ivici obelodanjivanja revolucionarnog otkrića, odnosno lansiranja baterijskih ćelija koje bi mogle da obezbede vožnju od 1,5 miliona kilometara. Reč je o „kristalnoj NMC katodi iz jednog dela“, uz koju mogu da se postignu takvi rezultati.

AutoRepublika

 

(1483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

doći će do proboja mogućnosti gustine energije u baterijama, ali pade mi na pamet.. auto vredi npr 50000eur, sa praznom baterijom, na to treba dodati cenu punjenja baterije za npr 100.000km… što je bitno manje od 1,5mil, ali treba to napuniti druže…..

TNT

Poprilično sam siguran da misle na trajnost od milion milja, bez degradacija u performansama prilikom punjenja / pražnjenja, a ne da ista ima kapacitet za milion milja – bitna je razlika.

s mile

naravno da je bitna, ne pomislih na tu mogućnost, ali nisu bili baš precizni…. ja prvo na ovo pomislih

Vlada

Možda se puni prilikom vožnje u krug koliko potroši toliko se dopuni, važan je vek trajanja baterije!

Bojan

„Možda se puni prilikom vožnje u krug koliko potroši toliko se dopuni“
To bi bio „perpetuum mobile“.

Bojan

Rimac može samo da kupi baterije dostupne na tržištu, teško da može da ih razvija ili utiče na razvoj. U najboljem slučaju uz pomoć akcionara može da se integriše sa nekom malom kompanijom koja misli da je na pragu „boljeg“ skladištenja el energije.